HABERLER>EGE
27 Haziran 2012 Çarşamba - 08:26

Yıldırım: Aydın artık havacılık merkezi olacak

Protokol imza törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarım asırlık rüyanın gerçek olduğunu söyledi. Kenti havaalanı sevinci sardı

Yıldırım: Aydın artık havacılık merkezi olacak

ANKARA - Aydın-Çıldır Havalimanı'nın işletilmesini 20 yıllığına THY'ye devreden kira sözleşmesi, Ankara'da imzalandı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte katıldığı imza töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aydın'ın 50 yıllık rüyasının atılan imzalarla gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Yıldırım, "Aydın sadece incir, üzümle değil, artık havacılık merkezlerinden biri olarak da anılacak. Buradan yetişecek pilotlar sivil havacılık sektörünün ihtiyacını karşılayacak" dedi. Aydın-Çıldır Havalimanı'nın yapılması için Mustafa Çıldır'ın 1950'li yıllarda 500 dönüm arazisini bağışladığını anımsatan Yıldırım, havaalanında yıllık en az 300 pilot yetiştirileceğini kaydetti. Sözleşmenin imzalandığı saatlerde Aydın'da yıllardır bu gelişmeleri bekleyen işadamları, bürokrat, siyasetçi ve halk bayram havası yaşadı.

'DESTEKLENMELİ
Havacılıkta Türkiye'nin 9 yılda büyük mesafe aldığını anlatan Bakan Yıldırım, 2003 yılındaki Türk havacılığını, 'kanatları açılmamış kartala' benzeterek şöyle konuştu: "Bugün artık 200 ülkeyi kanatları altına alabildi ve Türkiye'nin 47 noktasına 7 merkezden sefer yapar hale geldi. Bu çalışmalarla sivil havacılıkta ciro 2.2 milyar dolardan 17 milyar dolara çıktı. Bu, ülkeye katma değer, iş, istihdam ve vergi demek. THY pazar payı yüzde 99'dan yüzde 50 civarına indi, yolcu sayısı ise 8 milyondan 38 milyona çıktı."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de THY'nin dünya ölçeğinde bile hatırı sayılır bir firma konumuna geldiğini ifade etti. Şimşek, "Tabii ki bu büyümeyi desteklememiz lazım" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atılan bu adım, THY'nin son yıllarda yakaladığı ivmeyi devam ettirmesine katkıda bulunacak. Aydın ilimiz için de çok önemli bir adım. Çünkü şu an itibariyle bu havaalanı, her ne kadar eğitim amaçlı kullanılacak olsa da ilerleyen dönemde belki buraya özel jetlerin inmesine de imkan sağlanacak. En azından o çerçevede THY, bu faaliyetlere katkıda bulunacak."

BÜYÜK İLERLEME
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da, 2002 yılında yapılan protokolle Jandarma Genel Komutanlığı'na geçici olarak devredilen Aydın-Çıldır Havalimanı'nın, sivil hava trafiğine devriyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Birdal, kiralama suretiyle işletme hakkının devri ihalesinde, THY'nin dönem net karının yüzde 7'si artı KDV'sini DHMİ'ye vermek üzere ihaleyi kazandığını anımsattı. Birdal, THY'nin Aydın Çıldır İşletme A.Ş. adında şirket kurduğunu, yapılan sözleşmeyle havalimanının 20 yıllığına işletileceğini söyledi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise Türkiye'nin havacılık alanında büyük ilerleme gösterdiğini, THY'nin de bu büyümede öncü rol aldığını söyledi. THY'nin pilot ihtiyacının yeterli olmaması nedeniyle yabancı pilot istihdam ettiklerini dile getiren Topçu, Aydın-Çıldır Havalimanı'nda uçuş okulu açmaya karar verdiklerini anlattı.

AYDIN'DA BÜYÜK COŞKU
Çıldır'ın sivil havacılığı açılmasını 56 yıldır bekleyen Aydınlılar, dün imzalanan protokolün sevincini yaşadı. Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Çıldır Havalimanı'nın uçuşlara açılması için yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunu görmekten mutlu olduklarını söyledi.

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, havalimanının öncelikle ekonomik katkısının büyük olacağını belirterek, "Çıldır Havaalanı'nın havayolu taşımacılığına açılmasının takipçisi olacağız. Sivil toplum kuruluşlarımızı da bizlere destek oluyor. Aydınlılar olarak en kısa zamanda Aydın'dan uçmak istiyoruz" diye konuştu.

"EKSİKLİKLER GİDERİLECEK"
Aydın Valisi Kerem Al, "Havaalanında jet uçaklarının da uçabileceği şekilde pistin uzatılması isteniyor. Bu eksiklikleri giderip yarım asırlık beklentiye son vereceğiz. THY'nin burada uçuş okulu açacak olması da Aydın ekonomisi için önemli. İnşallah önümüzdeki yıllarda sivil havacılığa da havaalanınız açılır" dedi.

"AYDIN'I KİMSE TUTAMAZ"
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın'a havaalanı için yapılan çalışmaların olumlu sonuçlanmasından mutluluk duyduğunu kaydederek, "Havaalanında uçuş okulu açılması esnaf için çok yararlı olacak. Belediye olarak Aydın'ın altın çağını başlattık. Havaalanımızın da sivil havacılık alanında devreye girmesi ile Aydın'ı kimse tutamaz" diye konuştu.

"BÜYÜK FAYDASI OLACAK"
Çıldır Havaalanı'nın sivil havacılığa kazandırılması için Aydın'da kıvılcımı ateşleyen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, "Turizm açısından havaalanının Aydın'a çok büyük faydası olacak. Bundan sonra havaalanının sivil havacılığa açılması için çalışacağız" dedi.
"MUTLA SONA ULAŞILDI"
Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, yıllardır süren beklentinin mutlu sona ulaştığını ifade etti.
"GÜZEL BİR ADIM ATILDI"
Çıldır Havaalanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, "Uzun yıllar verdiğimiz mücadelenin ardından güzel bir adım atıldı" dedi.(Zafer Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bodrum'um göbeğinde bomba paniği!
Bodrum’da bir duvar üzerine bırakılan, küçük bir bataryaya benzeyen etrafı ...
İkramiye almaya gitmek için 50 lira borç aldı
Milli Piyango İdaresi'nin düzenlediği 10 Numara çekilişinde büyük ikramiyeyi ...
Yok böyle bi’ kaza: Yat ile minibüs çarpıştı!
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki bir tersaneden karayoluyla kızaklar üzerinde ...
 
Flaş: Fethiye bu kez 5.3'le sallandı
Akdeniz'de Muğla’nın Fethiye ilçesi açıklarında 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
İngilizler tatilde ama çok üzgün!
Marmaris’te tatil yapan İngiliz turistler, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası ...
İzmaritten iki canı yaktı!
Denizli’nin Çivril İlçesi’ne bağlı Irgıllı Beldesi’ndeki bir evde ilk ...
 
Üstsüz dj hayal kırıklığına uğrattı
Fethiye’de Grand Boozey Bar'da performans sergileyen, 'Üstsüz DJ' olarak ...
Tarkan sözünü tuttu: Bodrum'u salladı
Bodrum’un Yalıkavak Beldesi'nde Azeri işadamı Mübariz Mansimov'a ait Palmarina'daki ...
Mevzide intihar eden onbaşı son yolculuğuna uğurlandı
Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde nöbet tuttuğu mevzide piyade tüfeğiyle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva