HABERLER>EKONOMİ
28 Ekim 2020 Çarşamba - 11:27

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,1

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. TCMB, enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etti. TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini 3.2 puan artırarak yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e, 2021 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6.2'den yüzde 9.4'e yükseltti. Soruları da yanıtlayan Uysal, enflasyon görünümünde belirli bir iyileşme sağlanan kadar sıkı para politikasının devam edeceğini vurguladı. Uysal '' enflasyona karşı politika faizi de dahil her adımı atabiliriz'' dedi.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 12,1

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e yükseltti. TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e, 2021 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6.2'den yüzde 9.4'e yükseltti. Piyasalarda TCMB'nin yüzde 8.9 seviyesinde olan yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak yüzde 10.5 civarına revize etmesi bekleniyordu.

Uysal'ın sunumunda öne çıkan noktalar şöyle:

EKONOMİYE YÖNELİK BELİRSİZLİKLER DEVAM EDİYOR
Gelişmiş ve gelişen ülkeler genişleyici politikaları sürdürüyor. Son çeyrekte gelişen ülke borç piyasasına sınırlı giriş gözleniyor. Türkiye'den portföy çıkışları 3. çeyrekte de devam etti. Türkiye'nin risk primi dalgalı ve yüksek seyrediyor. Türkiye'nin risk primi dalgalı ve yüksek seyrediyor. Cari açıkta hızlı bir artış gerçekleşti.

Ağustos ayından başlayarak para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla belirli bir sıkılaşma sağlandı. Nitekim kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte kredi büyümesi önemli ölçüde yavaşladı.

2020'DE MUHTEMELEN POZİTİF BÜYÜME GÖRECEĞİZ
Yüksek frekanslı veriler toparlanmanın eylül ve ekim aylarında sürdüğüne işaret ediyor. Finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte ilave bir politika desteği gerekmeksizin pozitif büyüme bekliyoruz.

ÖNCÜ GÖSTERGELER İSTİHDAM KOŞULLARININ İYİLEŞTİĞİNİ GÖSTERİYOR
Yılın 2. çeyreğinde istihdam kaybının henüz yarısı telafi edilebildi. Kısa çalışma ödeneği ve cari transferler hane halkı gelir kaybının sınırlanmasında büyük rol oynadı. Öncü göstergeler yeni iş ilanlarının arttığını ve istihdam imkanlarının geliştiğini gösteriyor.

GÜÇLÜ KREDİ İVMESİ VE TL'DEKİ DEĞER KAYBI İLE TÜFE BEKLENENDEN YÜKSEK SEYRETTİ
Yılın 2. yarısında enflasyonun düşüş eğilimine gireceği öngörümüze karşın güçlü kedi ivmesi kur hareketiyle TÜFE beklenenden yüksek seyretti.

GIDA ENFLASYONUNDAKİ YÜKSEK SEYİR DEVAM EDİYOR
Çekirdek göstergeler üçüncü çeyrek enflasyon eğiliminin emel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiğine işaret etmiştir. Gıda fiyatlarındaki artış sürüyor. Ankete dayalı enflasyon beklentilerindeki yükseliş yılın 3. çeyreğinde de devam etti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE BELİRSİZLİĞİ YÜKSEK SEYREDİYOR
Uzun vadeli enflasyon beklentisi ve belirsizliği halen yüksek seyrediyor. İthalat fiyatları gıda ve dışsal unsurlar için varsayımlarımızı gözden geçirdik. Temmuz ile enerji fiyatları uyumlu, endüstriyel metal tarımsal ürünler gibi emtialara bağlı olarak ithalat fiyatları varsayımımızda yukarı güncelleme yaptık. Temmuz raporunda yüzde 10.5 aldığımız gıda enflasyonu tahminini döviz kuru ve işlenmemişteki yüzde 13.5 olarak güncelledik. Gıda enflasyonu tahminini yüzde 8’den yüzde 10.5’e çektik.

TCMB 2020 YIL SONU TÜFE TAHMİNİNİ YÜZDE 8.9'DAN YÜZDE 12.1'E YÜKSELTTİ
Maliye politikalarının para politikaları ile eşgüdümle belirleneceği çerçevede tahminlerimizi yaptık. 2020 sonunda yüzde 12.1 olarak gerçekleşeceğini 2021 yüzde 9.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 ile istikrar kazanacak.

TCMB 2021 YIL SONU TÜFE TAHMİNİ YÜZDE 9.4, ÖNCEKİ YÜZDE 6.2
TCMB 2020 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 8.9'dan yüzde 12.1'e, 2021 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6.2'den yüzde 9.4'e yükseltti. 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi 3.2 puan güncelleyerek yüzde 12.1'e çektik. Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarındaki yükseliş 1.6 puan, çıktığı açığındaki güncelleme 0.9 puan etki yaptım.

TAHMİNLER SALGINDA İKİNCİ DALGA OLMAYACAĞI VARSAYIMIYLA YAPILDI
Enflasyon tahminini kur, çıktı açığı ve gıda fiyatları yukarı yönlü etkiledi. Tahminler salgında ikinci bir dalga olmayacağı küresel çerçeveye göre üretildi. Düşük faiz ortamının uzun bir süre devam edeceği öngörüldü.

ENFLASYON TAHMİNİNİ KUR, ÇIKTI AÇIĞI VE GIDA YUKARI YÖNLÜ ETKİLEDİ
Ağustos ayında likidite adımları kapsamında sıkılaştırıcı adımlar atmaya başladık. Hedefli likidite imkanlarını da kademeli olarak azaltarak değişikliğe gittik.

AĞIRLIKLI ORTALAMA FONLAMA MALİYETİNDE 500 BAZ PUANLIK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİRDİK
Eylül ayında enflasyonu kontrol altına almak için sıkılaştırma adımlarına gerek olduğunu düşündük. Bu kapsamda politika faizini 200 baz puan artırdık. Ağırlıklı fonlama maliyetinde kademeli bir yükseliş sağladık. Haftalık ve 3 aylık repo ihalelerinin payını azalttık. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde 500 baz puanlık artış gerçekleştirdik

"SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK"
Enflasyon görünümünde belirli bir iyileşme sağlanan kadar sıkı para politikası devam edecek. Bu dönemde odaklanılması gereken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve gecelik pencere. Mevcut fonlama kompozisyonu da sıkılığı gösteriyor. Merkez Bankası olarak bizim nominal ya da reel kur seviyesi hedefimiz yok. Biz finansal istikrar çerçevesinde konuya yaklaşıyoruz. Makroekonomik temellerle uyumlu bir temele gelmesini istiyoruz.

Enflasyon görünümünde belirli bir iyileşme sağlanan kadar sıkı para politikası devam edecek. Bu dönemde odaklanılması gereken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve gecelik pencere. Mevcut fonlama kompozisyonu da sıkılığı gösteriyor. Merkez Bankası olarak bizim nominal ya da reel kur seviyesi hedefimiz yok. Biz finansal istikrar çerçevesinde konuya yaklaşıyoruz. Makroekonomik temellerle uyumlu bir temele gelmesini istiyoruz.

TÜRK LİRASININ AŞIRI DEĞERSİZ OLDUĞUNU DEĞERLENDİREBİLİRİZ
Reel kur seviyesine baktığımızda Türk Lirası'nın aşırı değersiz bir noktada olduğunu değerlendirebiliriz.

DÖVİZ KURUNDA FİNANSAL İSTİKRAR ÜZERİNDEN HASSASİYETİMİZ VAR
Döviz kurundaki bu değersiz durum fiyat istikrar ve finansal istikrar için riskler oluşturuyor. Döviz kurunda finansal istikrar üzerinden hassasiyetimiz var.

SWAP FAİZLERİNİN PARA POLİTİKASI İLE UYUMLU OLMASINA ÖZEN GÖSTERİLİYOR
Bankalarımızın döviz likiditesi yüksek TL için swap limitlerini kullanma ihtiyacı var. Asıl amaç bankacılık sektörünün likidite yönetiminde kolaylık sağlamak. Sistemin fonlama ihtiyacının büyük kısmı swapla karşılanıyor. Swap faizlerindeki seviyelerinin para politikasıyla uyumlu olmasına özen gösteriliyor.

SWAP FAİZLERİNİ GEREKTİĞİNDE BİR SIKILAŞMA YÖNTEMİ OLARAK KULLANABİLİRİZ
Swap faizlerinde gerektiğinde değişiklik yapma imkanımız var. Cari açık, portföy çıkışı ve borç ödemeleri nedeniyle Rezervler üzerinde bir baskı oluştu ancak sıkılaşma ile birlikte kredi kanalından gelen baskının azalmasını bekliyoruz. Bir miktar daha olumlu bir döneme geçilmesi öngörülüyor.
TCMB rezervleri kısa vadeli yükümlülüklerimizi karşılayacak düzeyde, o konuda sıkıntı yok. (Habertürk)

 
Bakan Albayrak: Ekonomimize güven artıyor
 
Maraton İzmir 1. Fotoğraf Yarışması’nda kazananlar belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Albayrak: Ekonomimize güven artıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Farklı siyasi saiklerle bir olup, ...
Aylık 99 dolara 'uzay interneti'
Elon Musk'ın sahibi olduğu özel uzay şirketi SpaceX'in uydu bazlı küresel ...
Hobi bahçeleri düzenlemesi yasalaştı
Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, ...
 
Dolarda kritik seviye: Gözler Merkez Bankası'nda!
Dolar yeni güne 8.20'lik kritik seviyenin hemen altında, 8.1958 liradan ...
'Yeni bir sermaye yatırım dalgası ufukta belirdi'
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, "Türkiye ekonomisi, bir dönüm noktasında. ...
Piyasada yüksek ateş: Gram altın 500 TL!
Gram altın 499 lira seviyelerinde işlem görüyor. Çeyrek altın 818 lira, ...
 
DİSK'ten 'güvenlik soruşturması' kararına karşı 'temiz kağıdı' çıkışı
İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde işten çıkartılan 16 işçi ile ilgili ...
EYT İzmir Başkanı Türker: O yasa, eninde sonunda çıkacak
Hükümete sert mesajlar veren Türker, "AK Partililer de dahil hiç kimse ...
Türk-İş'ten 'torba yasa' isyanı: ‘Genel grev’ resti!
Türk-İş İzmir Temsilciliği, Türkiye genelinde eş zamanlı düzenlenen basın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva