HABERLER>GÜNCEL
12 Mart 2019 Salı - 15:54

Yerel yönetimlere 'mülteci' çağrısı

İzmir'de, mülteci haklarına yönelik çalışma yapan dernekler ile meslek odaları, 31 Mart seçimleri öncesi yerel yönetimlere çağrıda bulundu. Mültecilerin başta barınma olmak üzere birçok sorununun bulunduğunu söyleyen Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, belediyelerin göç birimleri kurmasını önerdi. Meslek odaları, mültecilere yönelik taleplerini de açıkladı.

Yerel yönetimlere  mülteci  çağrısı

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Göç Komisyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Halkların Köprüsü Derneği, İzmir'de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Konak Kent Konseyi, Konak Mülteci Meclisi, İnsan Hakları Derneği ve İnsan Hakları Gündem Derneği, mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, yerel yönetimlerin, mülteciler konusunda çalışma yapması için çağrıda bulunuldu. Şehir Plancıları Odası'nda düzenlenen toplantıda basın metnini okuyan Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, mültecilerin başta barınma olma üzere birçok yaşamsal sorunu aşmak için çabaladıklarını anlattı. Türkiye'de 'geçici koruma' statüsünde değerlendirilen Suriyeli mülteciler ve diğer ülkelerden gelen mülteciler ile ilgili olarak, merkezi idare dışında yerel yönetimlerin de sorumlulukların bulunduğunu aktaran Kocaer, "Zira yerel yönetimlerin hizmet sunumu sorumluluğu ve yetkisi en açık şekilde 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun Hemşehri Hukuku başlıklı 13. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre sadece bir yerde yaşıyor olmak hemşehriliğin edinilmesi için yeterli olmakla beraber, belediye hizmetlerinden yararlanma koşulunu da yerine getirmektedir. Dolayısıyla mültecilerin yerel yönetimlerin hizmet sunumu kapsamı dışında tutulması mümkün değildir" dedi.

'HERKESE EŞİT HİZMET SUNULMALI'
Belediyelerin mülteciler konusundaki çalışmalarının yetersiz kaldığını ileri süren Şenyol, bazı yerel yönetimlerin varolan mevzuat çerçevesinde mülteciler hakkında çalışmalar yaptığını söyledi. Mültecilerle ilgili çalışmalar yapan belediyelerde, özel birimlerin ve irtibat bürolarının kurulduğunu, eğitim, sağlık, insani yardım, barınma ve kentte birlikte yaşama alanlarında çalışmalar yapıldığının görüldüğünü kaydeden Özlem Şenyol Kocaer, İzmir'deki yerel yönetimlerin de benzer çalışmalar yapabilmesinin önünde herhangi bir engel bulunmadığını ifade etti. Siyasilerin ve bürokratların dışlayıcı söylemlerden uzak durmasının son derece önemli olduğunu, fakat yerel seçimlerinin yaklaştığı bu süreçte, bazı belediye başkan adaylarının mültecilere yönelik ayrımcı ifadeler kullandığı aktaran Kocaer, şunları söyledi:

"Bu söylemlerin toplumda ayrışmayı ve mültecilere yönelik nefreti doğurabileceği ve bunun mültecileri hedef alan ırkçı tutum ve saldırılara neden olabileceği göz önünde tutulmalıdır. Bu nedenle bu tür ayrımcı söylemleri kınadığımızı ve kentte beraber yaşayan herkesi içeren bir dil kullanılmasının özellikle yerel yönetimler için önemli olduğunu vurgulamak isteriz. Bu bağlamda, sadece bir kentte beraber yaşamaktan ötürü eşit haklara sahip olan mültecilerin kentte 'misafir' olarak algılanmasından vazgeçilmeli, yerel yönetimler kentte yaşayan herkese hizmet verme sorumluluğu ile hareket etmelidir." (DHA)

 
CHP’li Aday Durmaz’dan sert mesaj: Yazıklar olsun bu işlerden medet umanlara!
 
Kütahya’da fuhuş operasyonu: 6 tutuklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Levent 12 Mart 2019 Salı 19:36

Evet yerel yönetimler çalışma yapsın.bu mültecileri ülkemizden gönderilmeleri konusunda mutlaka bir çalışma yapılmalı.onlara sahip çıkanlarda onlarla birlikte gönderilmelidir.eşit haktan bahseden zihniyet Avrupa da bunun örneğini göstersin.eşit muamele yapan bir devlet varmı diye bir sorsun.yardım adı altında aldıkları paraların hesabını versinler.hükümet ağzıyla konuşmasınlar

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de FETÖ sanığı eski Yargıtay hakimine hapis cezası!
İzmir'de, FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan eski ...
Selçuk Yöntem'i dolandırmıştı... Yeni gelişme
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ünlü oyuncu Selçuk Yöntem'i 350 bin ...
NATO'dan İzmir'de kenetlenme mesajı!
NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral John C. Thomson, "NATO üyeleri ...
 
Bornova'da tombala operasyonu
İzmir'in Bornova ilçesinde, bir iş yerinde kumar oynayan 51 kişiye idari ...
Hakimin adliyedeki odasından cüzdanı çalındı!
Bursa'da mahkemeye getirilen şüphelilerin ifadesini alan hakimin odasından ...
FETÖ’nün 'sinsi' planı deşifre oldu!
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi mahrem imam, fişledikleri askeri ...
 
İzmir'in asayiş raporu: 1 haftada 537 kişi!
İzmir'de son bir haftadaki asayiş uygulamalarında çeşitli suçlardan aranan 537 kişi yakalandı.
Üniversite kampüsünde korku dolu anlar!
Trabzon'un Yomra ilçesindeki Avrasya Üniversitesi'nde henüz bilinmeyen ...
Adana'da facia: 5 kişi ölü bulundu
Adana'nın Karataş ilçesi sahilinde balık tutmak amacıyla çadır kuran 5 ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva