HABERLER>EKONOMİ
22 Aralık 2023 Cuma - 13:30

Yer: Kemeraltı... 7 metrekare dükkanın kirası 74 bin 500 TL!

İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Kemeraltı’ndaki Salepçioğlu İşhanı’nda bulunan 7 metrekarelik dükkan için 7 bin lira muhammen bedelle başlayan ihalesi,  74 bin 500 lirada sonuçlandı. Muhammen bedelin yaklaşık 11 katı gerçekleşen ihalede ortaya çıkan son rakam tartışılırken, Vakıflar’ın diğer dükkanlar için de yüzde 200 ile 400 arasında zam istediği öğrenildi. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Son umudumuz Cumhurbaşkanımızdır. Esnafı esnafı korumak adına işyeri kiralarına sınırlama getirmesini bekliyoruz” dedi.

Yer: Kemeraltı... 7 metrekare dükkanın kirası 74 bin 500 TL!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’in 2500 yıllık çarşısını Kemeraltı’nda bulunan Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki dükkanlara istenen kiralar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dudak uçuklatıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda yüzde 200 ile yüzde 400 arasında kira zammı istediği öne sürülen İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Kemeraltı Çarşısı içinde bulunan Salepçioğlu İşhanı’ndaki 7 metrekarelik bir dükkan için açtığı kiralama ihalesinde ortaya çıkan rakam “Yok artık” dedirtti. 9 kişinin katıldığı ihalenin 7 bin lira muhammen bedelle başladığı, 74 bin 500 lira olarak sonuçlandığı ifade edildi. Söz konusu dükkanda sadece midye satışının yapıldığı öğrenildi.

ASTRONOMİK KİRALAR ESNAFI BIKTIRDI
Ekim ayında yapılan ihalede ortaya çıkan astronomik kira bedeli, Kemeraltı esnafında şok etkisi yaratırken, özel mülkiyet sahiplerinin de iştahını kabarttığı öne sürüldü. Pek çok dükkana uygulanan yüzde 400’lük zam oranı tartışılırken, 7 metrekarelik üçgen bir dükkanın muhammen bedelin yüzde 900’den de yüksek bir artışla 74 bin 500 liraya kiraya verilmesi, tepkileri daha da artırdı. Henüz ruhsat alamayan kiracının, o dükkanda sadece midye satacağı öğrenildi. Özel mülkiyet sahiplerinin bu artışları öne sürerek, astronomik rakamlar istemeye başladıkları konuşuluyor.  74 bin 500 liralık kira sonucuna ulaşılan ihalenin neden iptal edilmediği tartışılırken, Salepçioğlu İşhanı’nda 30 metrekarelik bir ofisin 2023 yılı kirası 1150 lirayken, 2024 kirasının 13 bin liraya, yani 11 kat arttığı gözlendi. 

YİNE YÜZDE 400’E VARAN ZAMLAR İSTENİYOR
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, her yıl olduğu gibi Vakıflar’a ait dükkanlarla ilgili kriz yaşadıklarını, bu yıl da aynı sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Girgin, “Bu kira meselesi, her yılbaşı öncesi yaşadığımız karın ağrılarımızdan biri” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Vakıflar’ın, devletin kirada öngördüğü oranların kat kat üzerinde artışlarla karşımıza çıkmasını anlayamıyoruz. 2023’e girerken, yüzde 200, yüzde 300, hatta yüzde 400’lük kira artışlarına maruz kaldık. 2024’e girerken de benzer durumlarla karşı karşıyayız. Bu oran da özel mülkiyet sahiplerinin de iştahını kabartıyor. Esnafın altından kalkamayacağı kira bedelleri oluşmaya başladı. Çarşı esnafı yaşattığınız sürece ayakta kalır. Kemeraltı’nda 2 bin dolayında rantabl kullanılmayan bina var. Oraları da terk ederlerse, ne olacak? 2022’de aylık kirası 6 bin lira olan esnafımız, 2023’te 24 bin, 26 bin lira ödemeye başladı.  26 bin liralık dükkan da 2024’te 60 bin lira oldu. Bunun bir skalası yok. Yetkililere bu durum anlattığımızda bize hak veriyorlar ancak kanununu uygulamak zorunda olduklarını söylüyorlar. Devletin kurumlarından sahiplenme bekliyoruz. Bu konuda son umudumuz, sayın cumhurbaşkanımız. Nasıl ki konut kiralarında yüzde 25’lik bir artış sınırı getirildi, sayın Cumhurbaşkanımız  esnafı da korumak adına işyeri kiraları, vakıfların mülklerinin kiralarıyla ilgili de bir sınırlama getirirse, bu sorun çözülür. Belli bir oran tespit edilmeli, en azından kamunun tüm mülklerinde uygulanmalı.  Mesela yüzde 50’lik, yüzde 60’lık artışlara razıyız.”

ÖZEL MÜLKİYET SAHİPLERİ 10 KAT ZAM YAPMIYOR
Kemeraltı’ndaki özel mülkiyete ait dükkanlarda, Vakıflar’a ait dükkanlara nazaran o kadar büyük zamlar yapılmadığının altını çizen Başkan Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşin kötü tarafı, vakıflarla birer yıllık anlaşma yapılıyor. Oysa özel mülkiyetlerde esnaf, en az beş yıllık anlaşma yapıyor, beş yılın sonunda yeni bir kira bedeli oluşturuluyor. Aradaki yıllarda, öngörülen artış oranında zam yapılıyor. Vakıflar, her yıl baş döndürücü bedeller ortaya koyuyor kiralar için. Vakıf mülkünde iş yapan esnaf, iki yıl sonra kirasının ne olacağını tahmin bile edemiyor. Oysa özel mülkiyette öyle değil. Yapılacak artış bir şekilde bellidir. Vakıf mülkünde oturan esnaf, kirasını ödemekte sıkıntı yaşarsa, sözleşmesi feshedilir.  Özel mülkiyet sahipleri, Vakıflar gibi 10 kat, 11 kat zam istemiyor. Biz bunu pandemide de gördük. Çok az mülk sahibi, aşırı zam yaparak esnafımızı üzdü ama çoğunluğu makul oranlarda zam yaptı.”

 
Sihirli Annem'in Tuğçe'si: Uyuşturucu batağına düştüm
 
Başkan Batur: Yöntem belli, adayı Genel Merkez belirleyecek
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Timur 24 Aralık 2023 Pazar 05:42

Dikkat ederseniz ihale demiş fiyatları buraya kadar yükselten orayı tutmak isteyenler.

Yorumu oyla      1      1  
Yorumcu 23 Aralık 2023 Cumartesi 15:57

90 li yıllarda alanlarda hak arayan emekçilere terörist diyen KEMERALTI esnafı beter olun Biz bu günler için alanlara çıktık haydi sizde çıkın yiyorsa.

Yorumu oyla      1      1  
Adem 23 Aralık 2023 Cumartesi 11:57

Nasıl oluyor bu.aylık kirayı 74bin TL yi nasıl çıkaracak nasıl kazanacak.devlet maliye gözünü aç.

Yorumu oyla      1      1  
Emekli vatandaş 23 Aralık 2023 Cumartesi 10:22

Ülkenin geldiği hale bakarmısınız devletin himayesindeki gayrimenkûlün kiraları için dahi cumhurbaşkanından medet umar hale geldi vatandaş bu iktidar gitmediği sürece bu ülkede ne ekonomi düzelir nede ülkede huzur olur ama ilk önce toplum vatandaş adil ve vicdanlı olacak oyunu kullanırken

Yorumu oyla      1      1  
Ülkü Özdemir 22 Aralık 2023 Cuma 23:54

Bu kadar yüksek kiralar doğal olarak fiyatlara yansıyacak ve biz alışveriş yapanlara. Biz emeklilere temmuzda %25 gibi acınası bir zam yapılmıştı. Şimdi ocak ayı zammı da %38 gibi söyleniyor ki bu da yeterli değil. Sonuç olarak kemeraltina alışverişe değil de sadece gezmeye gideceğiz. Asgari ücretlilerin de aynı şekilde çok yüksek olmayan zamlar ile alışverişi bırakın gelirleri yaşamaya yetmeyecek. Peki kim alışveriş yapacak ? Sonra dükkanlar birer birer kapanacak ve o açgözlü dükkan sahipleri kiraların alamayacaklar. Bir düşünsünler diyorum, çarklar nasıl dönüyor, yada dönemiyor!

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni asgari ücrette sona doğru
Yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında taraflar, müzakerelerde ...
MB'den 17 yıl sonra ilk depo alım ihalesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 yıl sonra ilk kez Türk Lirası ...
Rekabet Kurulu'ndan Uğur Soğutma'ya dev ceza!
Rekabet Kurulu, Uğur Soğutma Makinaları Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 51 milyon ...
 
Gram altın fiyatında tarihi rekor
Ons altın fiyatı, 2055 dolara kadar tırmanarak 3 haftanın rekor seviyesine ...
9 yılda şok değişim… Aynı yılbaşı sepeti kaça doluyor?
Yılbaşına sayılı günler kala büyük marketler başta olmak üzere çok sayıda ...
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek yıl başlaması ...
 
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bütçe görüşmelerinde ...
MB'den yeni karar: FAST'te limit değişti
Bankalar arası hızlı para transferi yapılmasını sağlayan FAST işlemlerinde ...
Bankaların kredi hacmi arttı
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 71 milyar 161 milyon lira ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sesi, bize mirası...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva