HABERLER>TARIM
27 Ekim 2019 Pazar - 10:52

Yeni sezonda 'Urla Karası' bereketi!

Urla ilçesinde, üzüm hasadı son buldu. Uzun süren verimli hasat mevsiminin ardından, üzümler tüm tazeliğiyle satışa sunulurken, yeni sezon için hazırlıklar ise şimdiden başladı. TÜBİTAK projesi kapsamında yaklaşık 6-7 yıl boyunca gerçekleştirilen çalışma ile bulunan Urla Karası, yeni sezonda üreticilerle buluşacak.

Yeni sezonda  Urla Karası  bereketi!

Toprağı ve iklimi nedeniyle üzüm üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerlerden olan İzmir'in Urla ilçesinde, üreticiler son üzüm hasadını gerçekleştirdi. Uzun süren verimli hasat mevsiminin ardından, pekmez, pestil ve şarap yapımında kullanılmak amacıyla yetiştirilen üzümler toplanıp, işlenmek üzere tesislere gönderildi.

Urla'ya özgü 'Papaz Karası', 'Urla Karası', 'Öküzgözü' ve 'Boğazkere' gibi üzümler, tüm tazeliğiyle satışa sunulurken, yeni sezon için de hazırlıklar başladı. TÜBİTAK projesi kapsamında yaklaşık 6- 7 yıl boyunca gerçekleştirilen çalışma sonunda bulunan Urla Karası, yeni sezonda üreticilerle buluşacak. Projenin kaybolan bir üzüm çeşidi olan Urla Karası'nı ortaya çıkarmak için başlatıldığını söyleyen Urla Şarap Üreticileri ve Bağcılar Derneği Başkanı Can Ortabaş, "Bu üzümün adı var, kendisi yoktu. Üzümün bulunması hemen hemen 6- 7 yıl boyunca sürdü. Bunun için dere tepe, dağ, taş dolaşıldı. Karaburun yarımadasında çok eski bağlara bakıldı. Sonuçta Karaburun'da iki adet, Urla Ovacık köyünde bir ormanın kenarında 100 küsur yaşında üç omca bulundu. O omcalar DNA'larından araştırılıp kaybolan Urla Karası üzümü olduğu ispat edildi ve Dünya Üzüm Atlası'na girdi. Biz de bu üzümleri çoğalttık ve çoğalttıklarımızdan çok başarılı sonuçlar aldık. Artık elimizde yeteri kadar materyal olduğu için bu sene Urla'daki üreticilere çelik vermeye başlayacağız. Böylelikle Urla Karası tekrar Anadolu medeniyetine kazandırılmış olacak" dedi.

'GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL HASATTI'
Geride bırakılan hasat sezonunun oldukça verimli olduğunu söyleyen Ortabaş, "Belki de benim gördüğüm en güzel hasattı. Hasadın nasıl geçeceği ilkbahardan belliydi. İlkbahar, çocukluğumun ilkbaharı gibiydi. Hasadımız sonlandı. Şu anda dallarda kalan salkımları toplamıyoruz, kuşlara bırakıyoruz. Bu kadar uzun süreli bir hasat mevsimi geçirdiğimiz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu sezon sadece üzüm değil, her şey çok verimli ve güzeldi. Zeytin bakımından da bu sene çok iyi bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Bizde çok iyi geçen bir hasat, Fransa'da, Erzurum'da kötü geçebilir. Ancak bu sene Urla'da çok şanslıydık. Urla'da 'Papaz Karası', 'Urla Karası', 'Öküzgözü', 'Boğazkere' gibi birbirinden farklı çeşitler yetişiyor. Bunların tatları ve yapıları birbirinden farklıdır. Ancak hepsi endemiktir. Anadolu'ya aittir. Bu yüzden bunlar bizim için çok önemli" diye konuştu. (DHA)

 
Retro modası İzmir’de görücüye çıktı!
 
Irak Meclisi'nde Sadr grubu muhalefete geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fiyatı altınla yarışıyor
Sonbahar mevsimiyle birlikte yazdan kalma sebzelerin kuruları tezgahları ...
İzmir'de sulu tarım bereketi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2019 yılı sulama sezonunda İzmir'de ...
Tarımsal destek programı açıklandı: İzmir’de 29 ilçe katkı alacak
2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler belli oldu. Türkiye genelinde ...
 
Muğla'da 3 kilogramlık mantar bulundu
Muğla'nın Menteşe ilçesinde bir vatandaş, yaklaşık 3 kilogram ağırlığında puf mantarı buldu.
İzmirli kestane üreticisi kara kara düşünüyor!
Tam bir şifa deposu olan, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi kestanenin ...
ABD'den İzmir'e 'kenevir' göçü!
ABD'den İzmir'e 'kenevir' göçü!
 
İzmir'in çiçeği için proje: Sellukalar sarsın bahçelerimizi!
Türk sanatları atölyesi işleten Pelin Uğur, sosyal medyadan ulaştığı kişilerle ...
Pamukta rekolte tahmini açıklandı
İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Söke Ticaret ...
Ekmek parası için gülün dikenine katlanıyorlar
Ekmek parası için gülün dikenine katlanıyorlar
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva