HABERLER>SAĞLIK
4 Temmuz 2017 Salı - 14:45

Yaz sıcaklarında mışıl mışıl uyumanın pratik yolları

Uyku... Vücudun yenilendiği, dinlendiği, kimileri için günün en favori zaman dilimi. Bu sıcaklarda çoğumuz ona hasret kalıyoruz. Peki, yaz gecelerinde kaliteli uyumak nasıl mümkün olabilir? Konunun uzmanları anlattı.

Yaz sıcaklarında mışıl mışıl uyumanın pratik yolları

Çarşaf üzerine soğuk su torbası: İdeal uykunun 37 derecelik beden ısımızla 20-21 derece arasındaki ortam ısısı arasında gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Uzmanlar, yaz sıcakları başladığında bu uyumda da bozulmalar başladığı konusunda uyarıyor. Güzel haber şu; ortam ısısını 20-21 derecede tutabilecek klima ortamı sağlanabiliyorsa bu problemi çözmek mümkün. Evimizde klima yoksa yatağa girmeden bir saat önce buzdolabında bekletilmiş soğuk su torbalarını çarşafın üzerine koymak da faydalı olacaktır.

Akşam yemeğinde lahana: Akşam yemeklerinin yaz aylarında geç saatlere kayması uykuyu geciktiren ve sürdürülmesini zorlaştıran süreçlerden biri. İdeal uyku için yemekler, yatak vaktinden iki-iki buçuk saat önce yenmeli. Bu öneri yaz aylarında da geçerli. Akşam yemeklerinde hafif gıdaların tüketilmesi, proteinli ve bol enerji veren gıdaların tercih edilmemesi gerekiyor. Pelin, melatonin salgılanmasını kolaylaştıran gıdalardan birinin nohut olduğunu söylüyor: “Akşam yemeğinde yeşilliklerle zenginleştirilmiş, hafif zeytinyağlı bir nohut salatası uykunuzun kalitesini arttırmaya yardımcı olacak.” Avokado, karalahana ve kıvırcık lahananın da yaz aylarında uykuyu kolaylaştırmada rolü olduğu düşünülüyor.

Yatmadan önce sıcak bir duş: Yatmadan önce duş almak da uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Ancak uzmanlara göre duş, ılık ya da soğuk değil sıcak olmalı. Nedeni ise şu: Vücut sıcaklığının oda sıcaklığından yüksek olması, vücut ısısı oda sıcaklığına doğru düşüş gösterirken uykuya dalmanızı da kolaylaştırıyormuş

Odalarda ışıksızım: Yazın gelmesiyle birlikte gün ışığından faydalandığımız saatler arttı. Karanlıkta salgılanan ve uykunun başlamasını sağlayan melatonin hormonunun salgılanması da geç saatlere kaydı. Melatoninin daha geç salgılanması uykunun da daha geç saatlere kaymasına dolayısıyla da daha az uyumamıza yol açıyor. Uyku saatlerinin azalması gün içerisinde yorgun hissetmemizi sağlıyor. Tatilde değilsek ve çalışma saatlerimiz aynı şekilde devam ediyorsa, akşam eve geldiğimizde ışık geçirmeyen perdelerle karanlık ortam sağlayıp uyku saatlerimizi düzenleyebiliriz.

15 dakika mucizesi: Uzmanlara göree yaz sıcaklarında uyuyamamızın sorumluları belli... Sıcak, nem, ter, pencerelerin açık olması nedeniyle içeri giren ses uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyen unsurlar. Gece eksik kalan uykuları nasıl tamamlayabiliriz? Çözümü 15 dakikalık uyku molaları... Mesela, imkânınız varsa, öğle tatilinde yani 13.00 ile 15.00 arasında 15 dakikalık şekerleme, modunuzu değiştirebilir. Gündüz 15 dakika uyumak, gece bir saate uyumakla eş değer... Ancak öğlen uyuduğunda gece uykusu kaçanlar, bu öğlen uykusundan kaçınmalılar.

Pamukludan şaşmayın: Çarşafların, yatak örtülerinin ve hatta pijamalarınızın dahi pamuklu olması sizi terlemeye karşı koruyacaktır. Bu da ideal uyku için en önemli unsurlardan biri. (Hürriyet)

 
Çeşme’de ön balayı
 
Alman istihbaratı itiraf etti! PKK'ya...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İnsan cildi neden kırışır? İnsan cildi sadece yaşlanınca mı kırışır?
İnsan cildinin hangi sebeplerle kırıştığı ve bunun tek sebebinin yaşlılık ...
Dünyanın en sağlıklı 50 besini!
TİME Dergisi tüm zamanların en sağlıklı 50 besin maddesini sıraladı. Tufts ...
İzmir'de yapay kalpten kurtuldu: Hastalara umut olacak
İzmir'de, bir süredir yapay kalple yaşayan, yapılan organ bağışının ardından ...
 
İzmir'de 'plaj 112'si iş başında!
Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği İzmir'de Çeşme, Urla, Seferihisar, ...
İzmirli annenin yardım çığılığı: Meleğimi kurtarın!
Anne Turan: "Nisa ayağa kalksın, kemik erimesinden kurtulsun, en azından ...
Bağımlılara 'çip'li tedavi
Uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığı tedavisinde ‘çip’li yöntem kullanılmaya ...
 
İl Müdürü Salnur açıkladı: İzmir'de madde bağımlılarına rehabilitasyon köyleri!
Artan uyuşturucu madde kullanımlarına karşı İzmir’de harekete geçildi. ...
Aşırı sıcakta iş kazaları 4 kat artıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Meslek Hastalıkları Bilim Dalı ...
Doktor Rodoplu'dan yürüyüşe sağlık desteği
Adalet Yürüyüşü’ne katılan Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, yürüyenlere ayak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva