HABERLER>GÜNCEL
10 Ocak 2017 Salı - 08:41

‘Yaz saati’ne karşı kampanya İzmir’den yola çıktı: Gün aydın olsun!

Kış mevsiminde yaz saati uygulaması nedeniyle birçok yerde sorunlar yaşanırken İzmir’den yeni bir kampanyanın startı verildi. Gün aydın olsun sloganı ile başlatılan kampanyaya sosyal medyadan binlerce kişi destek verdi. Bir de manifesto yayınlandı.

‘Yaz saati’ne karşı kampanya İzmir’den yola çıktı: Gün aydın olsun!

EGEDESONSÖZ - Yaz saati uygulamasının kışın da devam etmesi kararının ardından mesai saatlerinin başladığı 08:00 itibariyle havanın yeni aydınlanması tartışmaları beraberinde getirmişti. Özellikle okullarda eğitim öğretim gören öğrenciler ve öğretmenler erken başlayan mesai saatlerine yetişmek için karanlıkta yola çıkmak zorunda kaldı. Birçok sivil toplum kuruluşu ve sendika kış saati uygulamasına geçilmesi talebini iletti ama olmadı. Siyasi partiler de alınan bu kararın iptal edilmesini saatlerin geri alınmasını istedi.

Özellikle sabah erken saatlerde başlayan mesai döneminde havanın aydınlanmamış olması, gün ışığının ortaya çıkmaması da sorunlara neden oldu. Tartışılan bu konu devam ederken İzmir’den yeni bir kampanyanın da startı verildi. Gün aydın olsun başlığı ile duyurulan kampanyaya binlerce kişi destek verdi. Twitter ve Facebook hesaplarından kampanya çok daha fazla kişiye ulaştı. Aynı zamanda bir de konuyla ilgili bilgilerin yer aldığı manifesto yayınlandı.



SOYER VE GÜMRÜKÇÜ DE PAYLAŞTI
Kampanyaya destek verenler arasında siyasilerde vardı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, okula gitmek için karanlıkta belediyenin servisine binen öğrenciyle birlikte çekildiği  fotoğrafı 'GünAydınOlsun' Hashtag'iyle paylaştı. CHP İzmir İl Yöneticisi Utku Gümrükçü de karanlıkta durakta beklerken ki fotoğrafını sostal medyada yayınladı.

İŞTE O MANİFESTO
Gün Aydın Olsun, Yaz Saati Uygulaması Son Bulsun!

Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu 7 Eylül 2016 tarihinde, bu yıl kış saati uygulamasına geçmeyerek yaz saati uygulamasında kalma kararı almıştır. Böylelikle “gün ışığından daha fazla yararlanmak ve bu yolla tahmini 2.5 milyar TL tasarruf edileceği” öngörüsüyle alınan bu karar sonucunda,  bazı yıllar kesintiye uğrasa da, Türkiye 1947 yılından itibaren yapmış olduğu bir uygulamadan vazgeçmiş oldu.

Alınan bu kararla birlikte kış saati uygulamasına geçilmesi gereken Eylül ayından bu güne kadar birçok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor:

Ülkenin batı kesiminde daha fazla olmak üzere sabahları gün doğmadan mesailer başladı, çocuklarımız zifiri karanlıkta okula gitmek zorunda bırakıldı, çocuklarımızda uyum sorunları yaşanırken birçok aile güvenlik sebebiyle yürüme mesafesindeki okullara çocuklarını servisle göndermek zorunda kaldı.

-Çocuklarımızın sabahları erken kalkmaları nedeniyle evlerde ısıtma ve aydınlatma masrafları arttı.

-Güneş doğmadan başlayan gündelik yaşam nedeniyle özellikle sabah saatlerinde yaşanan trafik kazaları arttı.

-Karanlık saatlerde güne başlamak zorunda kalan çocuklarımızın bioritmi ve ruh sağlığı bozuldu.

-Teknolojik olarak batıya bağımlı bütün elektronik cihazlar, bilgisayar, cep telefonları vb. saatlerinde karmaşa yaşandı.

-Avrupa ile mesai saati çakışma süreleri azalırken Amerika ile neredeyse hiç kalmadı.

-Buna bağlı olarak Avrupa ve Amerika’yla bağlantılı iş yapan çevrelerde işlerini kaybedenler de oldu, uyum sağlamak için çalışanlarını zorunlu mesaiye bıraktıranlar da…

-İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği saat farkı nedeniyle ihracattaki kaybın 13 milyar doları bulacağını iddia ediyor.

-Ticaret, sanayi, bilim, ekonomi ve daha birçok alanda uluslararası faaliyette bulunan kurum ve kuruluşların (ihracat, ithalat firmaları, bankalar, üniversiteler vb.) yaşadıkları iletişim problemi ve kaos da cabası…

“Peki, bir faydası oldu mu?” diye soran olabileceğini düşünerek araştırdık, sonuç: Hayır!

Aksine TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası’nın yapmış olduğu açıklamaya göre geçen yıla oranla elektrik tüketimi yurt genelinde % 6,5 İzmir özelinde ise % 11,4 oranında artış göstermiş. Bu artışın maliyeti ise ülke genelinde 342 milyon TL’sı, İzmir özelinde 41 milyon TL’sı olmuş.  Üstelik elektrik üretimi olağanüstü bir etken olmadan, geçen yıla oranla % 3 daralmışken. Oluşan bu ekstra elektrik tüketiminin konutlarda ısıtma ve aydınlatma amaçlı yapılması nedeniyle aslında tüm maliyetin vatandaşın sırtına yüklendiğini özellikle belirtelim.

Bütün bu veriler ortadayken kış saati uygulamasından neden vazgeçildiği ve hala yaz saatinde ısrar edildiğini anlamak gün geçtikçe daha da zorlaşıyor.

Alınan söz konusu kararla Türkiye GMT+2’den GMT+3 saat dilimine geçmiş olmaktadır. GMT+3 saat dilimindeki ülkelere baktığımızda listede Irak, Etiyopya, Tanzanya, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar’ı görmekteyiz. Bu ülkelerde coğrafi konumları/boylam farkı nedeniyle yukarıda sıralanan nitelikte sorunlar yaşanmazken keyfi, hatta ideolojik denilebilecek bir kararla Türkiye vatandaşlarının böylesi bir çileye mahkûm edilmesinin makul ve anlaşılır bir yanı yoktur.  Yurttaşların görüşüne başvurulmadan, yol açacağı ekonomik ve sosyal olumsuzluklar öngörülmeden alınan ve sürdürülen bu saat uygulamasına derhal son verilmedir.

 
Manisa’da horoz dövüşü baskını: Ceza yağdı!
 
DEAŞ'in kaçırdığı askerlerden acı haber
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasibe zambak 10 Ocak 2017 Salı 21:10

Erken saatte okula ve işe giden insanlara üzülüyorum

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 10 Ocak 2017 Salı 17:55

Yaz saati uygulamasının kış aylarında da devam ettirilmesi konusunda Referandum yapılması yararlı olacaktır

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kahraman'ın babasından 'Kahraman'ın ailesine ziyaret
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit düşen Astsubay Halisdemir'in babası ...
Flaş: İzmir'de eğitime kar engeli!
İzmir'in Urla, Bergama, Tire, Karaburun ve Kiraz ilçelerinde kar nedeniyle eğitime ara verildi.
Anne cinneti: İkiz çocuklarını zehirleyip intihar etti!
Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde, anne ve 3 yaşındaki ikiz çocukları evlerinde ölü bulundu.
 
Laiklere hakaretle suçlanan müdür açığa alındı
Nevşehir'de sosyal paylaşım sitesinden laiklere hakaret edip Cumhuriyet ...
Alsancak'ta korkutan baca yangını
İzmir'in Alsancak semtinde akşam saatlerinde yaşanan baca yangını endişe yarattı
Çeşme beyaza büründü
İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesi'nde kar yağışı etkili oldu. İzmir-Çeşme Otoyolu ...
 
Kınık'ın yeni kaymakamı görevine başladı
Kınık Kaymakamı olarak atanan Mustafa Ergün görevine başladı.
İzmir'de Cumhurbaşkanı'na hakaretten tutuklama
İzmir'de, sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği ...
‘Kahraman Polis’ için tepki çeken yas paylaşımına soruşturma
İzmir Adliyesi'ne geçen perşembe günü düzenlenen hain saldırıda PKK'lı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva