HABERLER>GÜNCEL
7 Mayıs 2018 Pazartesi - 18:23

Yaya Derneği Başkanı Avcın yola çıktı: Amaç özgür ve güvenli sokaklar

İzmir'de özgürce ve güvenli yürüyebilecek sokakların yapılması amacıyla kurulan Yaya Derneği, yürümenin temel ulaşım aracı olarak değerlendirildiği bir toplum hedefiyle yola çıktı. Başkanı Ali Rıza Avcın, yayaların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti.

Yaya Derneği Başkanı Avcın yola çıktı: Amaç özgür ve güvenli sokaklar

Yayaların önemsenmediği, otomobil bağımlı şehircilik anlayışına tepki gösteren Yaya Derneği, sokakların yayalar tarafından daha rahat kullanılması için yerel yönetimlerle iş birliği yapmak istiyor. Yaya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Avcın, yaya haklarını savunmak, yayaların sokak, meydan, kaldırım ve tüm kamusal alanlardaki konumunu güçlendirmek amacıyla dernek kurduklarını belirterek tüm Türkiye'de örgütleneceklerini söyledi. Halka ait olan açık alanlarda rahatça, güven içinde yürüyebilmek ve kent içinde olduklarını hissetmek istediklerini ifade eden Avcın, şöyle konuştu:

"Avrupa Parlementosu 1988 yılında yaya hakları bildirgesi yayınlamış. Biz de dernek olarak, Avrupa Parlementosu'nun tüm Avrupa ülkelerinde yaşama geçirmeye çalıştığı ilkeleri, ülkemiz koşullarına uyarlamak istiyoruz. Sadece İzmir'de değil tüm yurtta derneğimizi ulusal hale getirmek istiyoruz. Yayaların yaşadığı sorunları yaya olan herkes biliyor. Arabası olan ve direksiyona oturanlar dahi sonuçta arabanın içinden çıkıp ayağı toprağa değdiğinde yayadır. Yayaların bugün öncelikli sorunu işgaller. Arabalar tarafından işgal edilen kaldırımlar, aydınlatılmamış sokaklar, insanların yürümekten korktuğu bir kent, yaşam kültürümüzü de etkiliyor. Dernek olarak bunu hem fark ettirmek hem çözümler bulmak istiyoruz."

'BU SOKAKLAR BİZİMDİR'
Yurt dışında Yaya Derneği'ne benzer çok örgütlenme bulunduğunu anlatan Ali Rıza Avcın, Türkiye'de geç kalındığını öne sürerek araç sahibinin daha öncelikli olduğunu savundu. Engelliler, bisiklet sahibi insanlar, yaşlılar ve yürümekte zorluk yaşayan insanlarla "Bu sokaklar bizimdir" demek istediklerini anlatan Avcın, "Öncelikle örgütlenip üye sayımızı arttırmak istiyoruz. Bütün Türkiye'de güçlü olmadığınız sürece sesimizi duymazlar. Sadece eleştirmek değil çözümler bularak, yetkili kurumlarla iş birliği yapmak istiyoruz" dedi.
'YARALAMALI KAZALARA MARUZ KALIYORUZ'
Buca Engelliler Derneği yöneticisi ve çocuk felci nedeniyle koltuk değneğiyle yürümek zorunda kalan Mahir Işık (49) bir engelli olarak İzmir'de yaşamanın biraz zor olduğunu öne sürdü. Özellikle yaya olup da hayatını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda olanların çok zorluklarla karşılaştığını belirten Işık, "Kaldırımlar araçlar ve bazı eşyalarla işgal ediliyor. Bu tür sorunları yaşıyor, hatta yaralamalı kazalara maruz kalıyoruz. Bu sorunlarla karşılaşmamak için bildiğimiz yerlere gitmeyi tercih ediyoruz ama bizim bir birey olduğumuz unutulmamalı. Bir yerden bir yere gitmek için birisine ihtiyacımız olmamalı. Kendi başımıza her yere gidebilmeliyiz. 5378 sayılı engelliler kanununda belirtildiği üzere kamuya açık bütün alanların erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi lazım. Bu da yerel yönetimlerin ve devletin görevlerinden biri. Ama bu kanunun denetlenmesi ve uygulanmasında bazı aksaklıklarla karşılaşabiliyoruz. Tüm bunların giderilmesi için takipçi olmalıyız. Bu derneğin de bu görevi yerine getireceğine inanıyorum" diye konuştu.(DHA)

 

 
Mehteran takımı taşıyan minibüs devrildi, ölü ve çok sayıda yaralı var
 
İzmir'de bit pazarından 44 yıllık mektubu satın aldı: Yürek yakan hikaye ortaya çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehteran takımı taşıyan minibüs devrildi, ölü ve çok sayıda yaralı var
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde mehteran takımını taşıyan minibüsün şarampole ...
Fatih YAPAR yazdı...Kocaoğlu kimi ister?
Fatih YAPAR yazdı...Kocaoğlu kimi ister?
Çözülemeyen Özkanlar pazar krizi Ankara'da
kararıyla kapatılan ve kendilerine yeni yer sağlanması konusunda daha ...
 
Furkan Vakfı'na yönelik 10 ilde operasyon
Kayıt dışı para akışının yönetilmesine ilişkin elde edilen yeni bilgiler ...
YÖK açıkladı: 5 üniversiteye rektör atanacak
Yüksek Öğretim Kurulu'ndan yapılan açıklamada 5 üniversiteye rektör atanacağı ...
NATO'dan Karadeniz'de büyük tatbikat
NATO'nun 7 müttefikle yürüteceği Karadeniz'deki en büyük tatbikatı "Deniz ...
 
İzmir'i ayağa kaldıran cinayetten korkunç iddia!
Ailenin avukatı Esra Akdarıcı, “Vahşi cinayetin işleniş şekli, sanığın ...
Saadet öğretmen anlattı, üniversiteliler ağladı
Saadet Özkan Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Başkanı Saadet Özkan'ın ...
Yazışmaları deşifre oldu, çok sayıda gözaltı var
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla çalışma yürüten İstanbul ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva