HABERLER>GÜNCEL
4 Haziran 2012 Pazartesi - 09:13

Yaşar Neng yaşlı köyü oluyor

İzmir'in Urla ilçesine bağlı Zeytinalanı mahallesinde inşa edildikten kısa süre sonra kaderine terk edilen Yaşar Neng Lisesi'nin bulunduğu 26 dönümlük arazi kurtuluyor. Katip Çelebi Üniversitesi'nin hazırladığı proje ile sonbaharını yaşayan yaşlılara hizmet edecek tesisler, 3 yılda tamamlanacak.

Yaşar Neng yaşlı köyü oluyor

İZMİR - Urla'nın Zeytinalanı mahallesinde bulunan ve 15 yıl önce verilen 'oturulamaz' raporu üzerine boşaltıldıktan sonra çürümeye terk edilen Yaşar Neng Lisesi binası, "yaşlı köyü" olacak. Katip Çelebi Üniversitesi'ne tahsis edilen alandaki mevcut binalar yıkılarak, yerine 230 yatak kapasiteli bir ana bina ile 120 adet 2+1 ve 1+1 tipi bahçeli ev inşa edilecek. Üniversite tarafından hazırlanan ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü'nün yürüteceği proje kapsamında bu köyde kalan yaşlıların bakım, ev hizmetleri ve tedavi takipleri de yapılacak. Şu anda ön projenin hazırlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, "Hazırlanacak uygulama projeleri ihalenin ardından 3 yılda tamamlanacak. Vatandaşlarımızın keyifli bir sonbahar geçireceği bu alanı bir an önce faaliyete geçirmek için maddi destek bekliyoruz" dedi.

Yaşlı Köyü projesi hayata geçtiği takdirde EXPO 2020 yolunda sağlık temasıyla ilerleyen İzmir için büyük avantaj olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, arazinin üçte ikilik Hazine'ye ait bölümü için ücretli yada ücretsiz tahsis talebinde bulunduklarını, henüz yanıt almadıklarını söyledi. Nüfusun giderek yaşlandığını ve yaşlıların genellikle çocuklarından ayrı şekilde tek başlarına yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden Prof. Akhan, "Bu nedenle yaşlı köyü- huzurevi formatında bir yer planlıyoruz. Yaşlılar buradaki evleri alacak, hayatlarını sürdürürlerken merkeze yapacağımız açık ve kapalı havuz, spor merkezi, restoran, alış veriş merkezleri gibi alanlardan yararlanacak. Yani gündelik yaşamlarını sürdürürlerken, tatil köyü gibi aktivitelerden istifade edecekler" dedi. Bakıma muhtaç olanlar için tıbbi takip de yapacaklarını dile getiren Prof. Akhan, tesisin bir bölümünü tıbbi bakım ünitesi olarak projelendirdiklerini söyledi.

DEVREMÜLK ÖNERİSİ

Proje çerçevesinde otel şeklinde 230 yatak kapasiteli bir ana bina inşa edileceğini ifade eden Prof. Dr. Akhan, "Onun dışında 120 tane bahçeli ev yapılacak. Bu evleri satışa çıkartıp, devre mülk mantığıyla çalıştırabiliriz. Orayı alan kişiler bir başkasına kiralayabilir, bizim işletmemize aidat ödeyerek idamesini sağlayabilirler. Böylece proje kendi kendine finans da yaratmış olur" dedi. Tesiste, bir doktor ve 10 hemşireden oluşacak sağlık merkezinin de olacağını kaydeden Prof. Dr. Akhan, "Tek kişi yemek ve bakımını yapamayacak insanlar var. Bunların yemek, ev bakımı, çamaşır, temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz. Bakıma muhtaç kişilerin sağlık takiplerini de yapacağız" diye konuştu. Hazine'den gelecek tahsisin ardından uygulama projelerini hazırlayacaklarını belirten Prof. Dr. Galip Akhan, "Ardından ihaleye çıkılacak. Ancak proje için finansmana ihtiyacımız var. Mali destek bulursak yaşlı köyünü 3 yılda tamamlarız" dedi .

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Yaşar Neng Lisesi binası, 1993 yılında Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yapıldı. 1994 yılında 232 milyar lira bedelle İzmir Özel İdaresi'ne satılan bina 1996 yılında okula dönüştürüldü. 1997 yılına kadar 1 yıl süreyle "Yaşar Neng Özel Lisesi" adıyla kullanılan bina, Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün "Güçlendirme gerektirir" raporu üzerine boşaltıldı. 1997 yılında boşaltılan bina 2002 yılında engelli üretim merkezi yapılmak istendi. Ancak proje verimli bulunmayarak iptal edildi. Milli takımlar kampı yapılması için 2004'te 15 yıllığına Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devredilen tesis, çivi bile çakılmayınca geri alındı. Yıllar içinde kimsenin el atmadığı, camları ve doğramaları kırılan binanın son olarak bakımsızlık yüzünden çatısı da tamamen uçtu. İl Özel İdaresi, 2011 yılında Yaşar Neng Lisesi'nin kendine ait bölümünü 25 yıllığına bedelsiz olarak Katip Çelebi Üniversitesi'ne tahsis etti. (Sezen Özsavrangil/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
togepi 19 Ekim 2012 Cuma 14:36

İlk açıldığı zamanlar öğrencisiydim. Çok güzel bir okuldu.. o günleri halen özlerim. Burası Türkiye, malesef böylesine güzel bir yapıyı (sağlamlık konusunu bilemem ama tasarım açısından güzel) atıl bir duruma getirmek çok basit ülkemizde. Seneler boyunca hep çürüyüşünü izledim ve içim garip oldu. Eğer sahip çıkılsaydı izmirin en köklü koleji olmaya adaydı diyebilirim. İyi günler dilerim.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 4 Haziran 2012 Pazartesi 10:22

GÜZEL BİR PROJE. LAKİN FAKİR FUKARA GARİP GUREBA BARINABİLCEKSE , YOK ZENGİN YAŞLILAR İÇİN PARASI OLAN KALIR DİYORSANIZ. ORDA RANT VARDIR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asansörlerdeki tehlikeye dikkat!
İzmir’de daha önce meslek odalarının yaptığı asansör denetimleri, yıl ...
Genç kadına yardım sözleri havada kaldı!
Kemalpaşa ikinci kez evlendiği, ancak ayrı yaşadığı eşi Mehmet Kocapınar'ın ...
Konya’da düğün dönüşü katliam: 8 ölü 7 yaralı
Konya'dan Ankara'ya dönen minibüsle, semazenleri Konya'ya götüren iki ...
 
Foça Emniyeti yasta, sınav dönüşü talihsiz kaza
Foça’da açıköğretim fakülte sınavına giren polis memuru 34 yaşındaki Kader ...
İzmir yollarında ‘tehlikeli’ denetim: Yol ortasında radar!
Hız yapan araçları belirleyen radar aracının Çiçekliköy’deki denetimde ...
İzmir’de korkunç intihar: Kendini balkon demirine astı
Psikolojik sorunlarının bulunduğu belirtilen 61 yaşındaki Fatma Gül Akım, ...
 
MHP'li Bal'ın aracı anne-oğula çarptı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'ın içinde bulunduğu aracın çarptığı ...
İzmir’de 30 dakika süren yağmur hayatı felç etti
İzmir’de 30 dakika süren sağanak yağış, evlerine gitmekte olan vatanlara zor anlar yaşattı.
Çeşme’deki ‘beach club’ta dayak: Gözünü kaybedebilir!
Çeşme’de eğlenmek için gittiği beach club'ın işletmecileri ve bodyguardları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva