HABERLER>SAĞLIK
15 Mayıs 2021 Cumartesi - 10:56

Yasaklanan korona ilacı için 1 yıllık mücadele: Sözümüzü dinlemediler!

Koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ve Klorokin ilaçlarının ciddi kalp rahatsızlıklarına sebebiyet vermesi nedeniyle TTB, bakanlığa uyarılarda bulunmuştu. 8 Mayıs tarihinde bakanlığın aldığı kararla ilacın koronavirüs tedavi rehberinden çıkarılmasını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Torun, koronavirüs tedavisinde yarattığı olumsuzluklara dikkat çekerek, “Beraberinde azitromisin kullanılması neticesinde; ‘Kalpte QT uzaması’ gerçekleşerek  ani kalp durmalarına sebep olabilir diye uyarmıştık" dedi.

Yasaklanan korona ilacı için 1 yıllık mücadele: Sözümüzü dinlemediler!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgının ilk zamanlarından itibaren Türk Tabipler Birliği (TTB), hidroksiklorokin ilacının koronavirüs tedavisinde kullanılmaması gerektiğini vurgulamıştı.

Sağlık Bakanlığı 8 Mayıs tarihinde aldığı kararla, hidroksiklorokin ilacının koronavirüs tedavisinde kullanılmasını tedavi rehberinden çıkardı. Yapılan uyarılar sonucunda sıtma ilacı olarak bilinen ilaç, Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılmayacak.

“SÖZÜMÜZ DİNLENMEDİ”
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Delegesi Uzm. Dr. Mustafa Torun, bu ilacın koronavirüs tedavisinde kullanılmasının özellikle kalp rahatsızlığı olan bireylerde ani kalp durmalarına yol açabildiğini belirterek, “Biz Türk Tabipler Birliği olarak bu ilacın yan etkilerinin ciddi olduğunu, özellikle kalp damar sistemine önemli bir yan etkisi olduğunu bakanlığa belirttik. Fakat sözümüz dinlenmedi ve bu zamana kadar kullanıldı. Bununla beraber azitromisin kullanılması neticesinde kalpte QT uzaması gerçekleşmesi ve  ani kalp durmaları sorunu olabileceğini belirtti.

ANİ KALP DURMALARINI BERABERİNDE GETİRDİ!
Hidroksiklorokin ilacının koronavirüs tedavisinin ilk başlarda kullanılma sebebinin vücudun kendi bağışıklık sistemine karşı oluşturduğu tepkisel hastalıklarda kullanılması olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Torun, “Otoimmün romatizmal hastalıklar; vücudun kendi kendine bağışıklık sistemine karşı tepkisel hastalık üretmesi demek. Bu hastalıklarda kullanılabiliyor zaten bu ilaç, kullanılması gerekiyor. Bazı enfeksiyonlarda da kullanıldı öncelerde… Koronavirüs de ilk çıktığı zamanlarda bilinmediği ve bu ilacında aynı zamanda bağışıklık sistemini düzenleyici bir ilaç olması (immünmodülatör) sebebiyle kullanıldı. Ancak tedavide azitromisin ile beraber kullanılması ilk zamanlarda ani kalp sorunlarına ve kalp durmalarına, yani kardiyolojik rahatsızlara sebebiyet verdi” ifadelerini kullandı.

İLACI KULLANAN KİŞİLERİN TAKİBİ YAPILMALI
Koronavirüs tedavisi sürecinde, farkında olmadan doktorun ilacı hastaya yazması sebebiyle kullanan kişilerin ilacın vücuttan atılması için sıvı tüketiminin arttırılması ve hastanın izlenmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Torun, “Bu ilacın atılımı biraz güç. Bu sebeple ilacı kullanan kişilerde sağlık sorunlarına yol açma olasılığı var. Önerimiz, bu ilacı koronavirüs dolayısıyla alanların kullanmaması, kullananların da bol sıvı tüketimi ve doktor kontrolünde izlenmesi uygundur.  Bu ilacı tedavi sürecinde kullananların yukarıda da belirttiğimiz gibi sıkı bir şekilde izlenirken gerekirse kardiyoloji uzmanına danışılması gerekiyor” dedi.

 
Sağlık ve spor dünyasından çağrı: Kupa finali seyircili olmasın!
 
Visit İzmir'i anlattı: Hedef 2023’te 4 milyon turist!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye ile Sırbistan arasında PCR testi zorunluluğu kaldırıldı
Koronavirüs önlemleri içerisinde ülkelere giriş için zorunlu olan PCR ...
Salgında günün bilançosu: 242 can kaybı, 11 bin 394 yeni vaka
Türkiye'nin 14 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
DSÖ'den öneri: Çocukları aşılamayın, aşıları bağışlayın
DSÖ, zengin ülkeleri çocukları aşılamak yerine aşı bağışlamaya çağırdı.
 
Salgında günün bilançosu: 238 vefat, 11 bin 534 yeni vaka!
Türkiye'nin 13 Mayıs 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Bakan duyurdu: Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabından paylaştığı bayram mesajında, ...
Sağlık çalışanları bayramda da görev başında
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ön safta mücadele eden sağlık ...
 
DSÖ'ye eleştiri: Salgın engellenebilirdi
DSÖ'nün corona virüs salgınındaki rolünü incelemek üzere bağımsız panel ...
Hemşireler dert küpü: Bir Kovid-19 uyumadı bir de biz!
SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Baran Ulaşoğlu, koronavirüs ...
Çin aşısının yeni partisi Türkiye'ye ulaştı
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Sinovac firmasının ürettiği ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Daha önceleri nerelerdeydiniz?
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Boşanan aileler ve çocuklar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva