HABERLER>OTOMOBİL
27 Ağustos 2019 Salı - 08:52

Yasa ertelendi: Sahte eksperlere dikkat!

İkinci el araçların kilometre düşürme, kazasını ve hasarını gizleme gibi dolandırıcılıklara son verecek ekspertiz raporu zorunluluğu yıl sonuna ertelenince, merdiven altı eksperlere gün doğdu.

Yasa ertelendi: Sahte eksperlere dikkat!

Uzmanlar, ikinci el araç satışında ekspertiz raporu zorunluluğunun yıl sonuna ertelenmesinin sahte eksperlerin işine yaradığını belirtiyor. 

Ticaret Bakanlığı'nın "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" geçtiğimiz yıl Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Yönetmelikte profesyonel olarak ikinci el araç alım-satımı yapan firma ve kişilere ekspertiz raporu ve satış fiyatının yazılması zorunlu hale getirilmişti. 

TSE BELGELİ FİRMALAR
İkinci el araçların kilometre düşürme, aracın kazasını ve hasarını gizleme gibi dolandırıcılıklara son verilmesinin amaclandığı yönetmeliğe göre, ekspertiz raporunu verme yetkisi TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda olacak. İkinci el satışlarına önemli düzenlemeler getiren bu yönetmelikle ilgili işletmelere 13 Ağustos 2019'a kadar tanınan uyum süresi yıl sonuna kadar uzatıldı.

Milliyet gazetesinden Cihat Aslan’ın haberine göre, bu süreçte araç alım-satımı yapan vatandaşlar sahte ekspertizlerin kurbanı oluyor. İstanbul'da oto galeriden araç satın alan Erkan Şen'in ekspertize götürdüğü otomobili önce temiz çıktı. Ancak başka serviste yaptırdığı testlerde farlar ve tamponun orijinal olmadığı, hava yastıklarının ise değiştiği anlaşıldı. Galeriyi arayan Şen, "55 bin TL'ye aldığım arabayı 50 bin TL'ye geri alabileceklerini söylediler. Daha az vergi ödemek için noterde aracı ucuza göstermişler" dedi.

Kocaeli'nde yaşayan Bekir Ayaz da kilometresi değiştirilen araç satılan vatandaşlardan biri. Ayaz, "113 bin kilometrede arabayı 43 bin TL'ye aldım. Bursa'dan aldım, ekspere götürdüğümüzde hiçbir sorun çıkmadı. Ancak beş gün sonra arabada arıza işığı yanınca yetkili servise götürdüm. Kilometrenin en az 40 bin düşürüldüğünü öğrendim. Eksperde kilometrenin değişip değişmediği ortaya çıkmadı. Ben de kandım" diye konuştu. 

“BAĞLAYICI OLACAKTI”
Tüm Oto Ekspertiz Dernekleri Başkanı Orhan Ağca, "Düzenleme çıksaydı durum farklı olurdu. Kontrollü bir şekilde mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacaktı. Oto galericiler, araç satıcıları ve uygulamanın yapılacağı ekspertiz de bağlayıcı olacaktı. Yani tüketicinin karşısında kanun yoluyla muhattapları olabilecekti. Ama yine de vatandaşlarımız araçlarını gösterecekleri ekspertizleri iyi araştırmalı, yaşayacakları sorunların arkasında durabilen firmaları tercih etmeli. O yüzden TS-13805 numaralı ekspertiz merkezlerine gidilmeli. Aracın orjinal parçalarının değiştiği, airbaglarin açılması gibi sorunların ekspertizde çıkmaması anca merdiven altı ekspertizlerde olur" dedi. 

“NOTERDE GERÇEK FİYATI BEYAN EDİN”
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da konuyla ilgili, "İkinci el araçlarda sahte eksperler ve ekspertiz raporu sorunu var. Sahte eksperler, tüketicinin güvenini ve görevlerini kötüye kullanarak ihmal ediyor. Eksperde sorun yaşayan vatandaşlar savcılığa ve Tüketici Hakem Heyetleri'ne hem eksperi hem de satıcıyı muhatap alarak dava açabilirler. Önemli bir husus ise satıcı galeri ise noterde meblağ kesinlikle doğru belirtilerek alım-satım yapılsın. Vergiden bir miktar tasarruf edeyim derken, mağduriyetlerini giderirken yasa önünde iddia edebilecekleri ve hak arayabilecekleri meblağ düşük olacak" dedi.

 
Fuhuş için gitti, transseksüel çıkınca...
 
Velilere önemli okul servisi uyarısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli otomobilde yeni gelişme: Fotoğrafının ne zaman paylaşılacağı belli oldu
Türkiye'nin Otomobil Girişimi Grubu Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş "Doğuştan ...
Bakan Pakdemirli açıkladı: Volkswagen'in yeni adresi Manisa!
Kuru üzüm rekolte açıklaması için Manisa’da bulunan Tarım ve Orman Baklanı ...
Otomotiv sektörü 'Rusya formulü' istiyor!
ÖTV indiriminin son bulmasıyla iç pazarda yüzde 70'e yaklaşan gerilemeye ...
 
İzmir-İstanbul Otoyolu'nda 'geçiş' raporu: 9 günde 1,7 milyon araç!
İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate düşüren otoyoldan, Kurban Bayramı ...
Türkiye'nin ilk otobüs firması Almanlara satılıyor
Türkiye'nin köklü otobüs şirketlerinden Kamil Koç'un Almanya merkezli ...
Otomobil devi o cihazı sonunda itiraf etti
Alman otomotiv devi Mercedes, ABD'de satılan yeni ve ikinci el otomobillerine ...
 
Otomotiv sektörünü rahatlatan düzenleme
Otomotiv sanayicilerinin, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması durumunda ...
Gümrükte kalan araçlar için af müjdesi
El konulan ithal araçlarla ilgili düzenlemeye gidildi. Buna göre ithalat ...
Benzin fiyatına indirim bekleniyor
Benzin fiyatında bu geceden itibaren litrede 28 kuruş indirim bekleniyor.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva