HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ekim 2019 Cuma - 09:49

Yaş Alma Fuarı'nda 'keyifli sohbetler'

Yaş alma konusunda hayatı kolaylaştıran çözümlerin üretildiği 2. Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi kapsamında gerçekleştirilen “Keyifli Sohbetler”de bireyler keyifli vakit geçirmenin yanı sıra uzmanlarla bir araya gelerek sağlıklı ve kaliteli yaşamanın sırlarını öğreniyor.

Yaş Alma Fuarı nda  keyifli sohbetler

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Fuar İzmir'de ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi'nin ilk günü renkli etkinliklerinin yanı sıra keyifli sohbetleriyle de dikkat çekti. 19 Ekim’e kadar sürecek fuarda, yaş alma konusunda hayatı kolaylaştıran çözümler, keyifli ve kaliteli yaş almaya öneriler getirilecek. Bu kapsamda düzenlenen etkinliklerden biri olan “Keyifli Sohbetler”’in konuğu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı’ndan katılan Prof. Dr. Alper Döventaş oldu. Döventaş, sağlıklı ve kaliteli yaşlanabilmek için hastalık süreçlerinde neler yapılmasına yönelik tavsiyelerde bulundu. Önerilerinin yanı sıra katılımcılarının sorunlarını tek tek dinleyen uzman doktor, hastalık süreçlerinde antibiyotik kullanımı, aşılar ve ağrı kesici ilaçlar üzerine faydalı bilgiler verdi.

Yaşlılarda en önemli sorun sistemle ilgili

Sağlık sektöründe yaşlıların sorunlarını dile getiren Prof. Dr. Döventaş, “Yaşlıların en önemli sağlık sorunu aslında sistemle ilgili. Baktığınızda karşımızda bir tarih yatıyor. 70-80 yaşında insanlar özünde kendilerine zaman ayrılmasını istiyorlar. Bizlerin yaptığı onlara zaman ayırmak…  Sistemin de bu zamanı daha verimli bir yöntemle artırmaya yönelik işlemesi gerekiyor. Yaşlılarımız hangi hekime gitseler çok söz dinlerler. Bu noktada önemli olan yaşlılarla ilgilenecek hekim sayılarının artırılması. Çok sayıda ve disiplinler arası bir ekibin oluşturularak yaşlılarla çalışmaya gönüllü olan bir ekibin birlikte hareket etmesini özendirmek gerekiyor. Türkiye’nin yüzde 8,5’lik bir kısmı 65 yaş üstü insanlardan oluşuyor. Bu da yaklaşık 8 milyonun üzerinde bir yaşlı nüfusu işaret ediyor. Fakat bizim Türkiye genelinde toplam geriatri sayımız 110… Bu noktada yaşlılarla ilgilenecek hekim sayılarının artırılması gerekiyor” dedi.

“Ağrılar bir canlılık bulgusudur”

Yaşlı hastaların en önemli sıkıntılarından biri olan ağrılarla ilgili bilgi veren uzman doktor, “Ağrı tıpkı nabzınız, tansiyonunuz, soluk sayınız, vücut ısınız, oksijen yüzdeniz gibi önemli bir canlılık bulgusudur. Akut ağrı özellikle bir savunma mekanizmasıdır. Tabii ki sebebinin ortaya konması lazım… Ağrı kesiciler konusunda yaşlılar için önerimizde değişiklik yok. Amerikan Geriatri Birliği dahil tüm dünyada kabul edilen değer “parasetamol” etken maddesi olan yani en basit ağrı giderici ve özünde ateş düşürücü özelliği daha fazla olan bir ilaç grubudur. Ödem, şişkinlik, çözücü etkisi daha azdır ve en güvenilir ilaç grubudur. Dozunu da tabii ki 4 gram üzerine çıkılmamak gerekir. En güvenle alınabilecek tek ilaç grubu budur. Onun dışındaki tüm ilaçlar ciddi etkileşim içerisindeler. Mutlaka hekim gözetiminde kullanılmak zorundadır” şeklinde konuştu.

Grip yaşlılıkta da önemsenecek bir hastalık değil

Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığına yönelik yaşlıların endişelenmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Döventaş, “Grip ilaçlı 7 günde ilaçsız bir haftada geçer” şeklinde bir tabir kullanır büyüklerimiz. Grip aslında çok da kötü bir şey değildir. Yeter ki sizin bağışıklığınız çok kötü olmasın. Eşlik eden ciddi hastalıklarınız varsa tabii ki anti-gribal ilaçları doktor kontrolünde almalısınız. Grip aşıları gribi tamamen önlemez, gribin üzerine zatürreye sebep olacak daha kötü mikropların eklenmesini ya da daha hafif geçmesine sebep olur.

Yumurta alerjisi olanlar dikkat!

Grip aşısının kullanım ve dozuna yönelik bilgiler veren Prof. Dr. Döventaş, “Yumurta alerjiniz varsa grip aşısını önermeyiz çünkü yumurta genleri üzerinden üretilen bir aşıdır bu. Onun haricinde hafif grip semptomlarına sebep olabilir. Canlı aşı yapılacağı için bağışıklık sistemini etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız aşıyı ya tedaviden bir ay önce ya da bir ay sonra yapmanız gerekiyor ki vücutta o virüsü aktif hale getirip kötü sonuçlar etki etmesin. Özellikle romatizma ilaçları bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için benzeri ilaç grupları kullanırken aşı olmaya dikkat etmek gerekiyor”.

Kendimiz için yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız

Yaşlı bireylerin ağırlıkta olduğu söyleşide büyük beğeni toplayan Prof. Dr. Alper Döventaş, fuar ve kongreye yönelik olumlu görüşlerini dile getirerek kaliteli yaş almanın sırrını şu sözleriyle açıkladı:

“Hangi yaşta hangi durakta indiğiniz değil o durağa nasıl geldiğinizle ilgili olan bir şeydir hayat. Ne kadar kaliteli yaşadıysanız kendiniz için o kadar gerekeni yapmışsınız demektir. Daha uzun ama kalitesiz bir yaşamın da manası yoktur. Dolayısıyla hedefimiz sağlıklı ve kaliteli bir şekilde yaşlanmak. Fonksiyonel olabilmek, sosyal ve psikolojik anlamda aktif olabilmek, ağrısız bir hayat sürebilmek adına yapabileceklerinin maksimumunu yapmak kısacası tek başına idare edebilmek bu işin en büyük sırrıdır. Bu fuar ve kongreyi çok önemsiyorum. Bu yıl ikinci kez düzenleniyor ve benim de ikinci gelişim. Bu gelişimde çok daha mutlu ve de umutluyum. İzmir, sosyal yönetim politikası ile bu tarz işler için çok uygun bir yer. Bunu tüm Türkiye’ye yaymalıyız. Gönüllü bir şekilde zaman ayırmak ve destekleyen sistemlerin yapılması gerekiyor”.

 
İZTO'dan Ankara çıkarması: Gündemde İzmir projeleri
 
İki belediyeye kayyum atandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Koştu: Bergama için Ankara’dan düğmeye bastık
Başkent’te yaptığı görüşmelerin ardından bir açıklama yapan Bergama Belediye ...
Keyifli Yaş Almanın Formülü UKEYF’te
2. Uluslararası İzmir Keyifli Yaş Alma Fuarı ve Kongresi, “İzmir’de Keyifli ...
Vatandaş istedi, Narlıdere'de yol sorunu çözüldü!
Narlıdere Belediyesi, yaya ve araç trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerden ...
 
Fuarizmir’de 'Keyifler Yerinde'
Yaş almış bireylerin etkinliklerle keyifli zaman geçirmelerini ve sağlıklı ...
İzmir'de tasarım zamanı: Genç yetenekler vitrinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından her yıl düzenlenen ...
Gaziemir’deki Pazar yeri tartışmasında söz belediyede: Can güvenliğini tehdit ediyordu!
Gaziemir Belediyesi, kapalı pazar yeri esnafının tepkisine neden olan ...
 
Harmandalı Cemevi'nin temeli atılıyor
Çiğli Belediyesi ve Cem Vakfı Harmandalı Şubesi işbirliğiyle Harmandalı’da ...
Başkan Sandal personeliyle kahvaltıda buluştu
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanlarıyla ...
Kültürpark'ta Livaneli rüzgarı
İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatro'sunda bir konser veren Zülfü Livaneli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva