HABERLER>GÜNCEL
19 Ocak 2017 Perşembe - 08:27

Yarımada’da isyan günleri: Cennet koylarda yine balık çiftliği krizi!

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede planlanan yeni proje ile Seferihisar’da orkinos çiftliğinin kurulamadığı aynı yere balık çiftliği yapılmasına izin verilmesi 2 ilçeyi ayağa kaldırdı.

Yarımada’da isyan günleri: Cennet koylarda yine balık çiftliği krizi!

EGEDESONSÖZ – Cennet doğasıyla İzmir’in en özel bölgelerinde olan Yarımada’da balık çiftlikleri krizi yeniden hortladı.

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede 3 yıl önce Yunan firma tarafından kurulması planlanan ve halkın önüne set çektiği balık çiftliği projesine bu kez yeni bir firmanın talip olması ve akabinde başlatılan ÇED süreci ile Seferihisar’da ilçe halkı, çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin eylemleriyle önü kesilen orkinos balık çiftliğinin bulunduğu Sığacık Körfezi’ndeki yere yeni proje için izin verilmesi 2 ilçeyi ayağa kaldırdı.

BİNLERCE İMZA, BÜYÜK EYLEM HAZIRLIĞI

Karaburun’da 3 yıl önce Yunanistan menşeili Elekrosal’ın ÇED toplantısını basarak tepki gösteren köylülerin balık çiftliği istemediği alana bu kez Türk Agromey firması talip oldu. Daha önce bakanlıktan Karaburun’un Foça ve Menemen’e bakan Batı yönündeki sahiller için izin alan firma kafeslerin kurulumu için bakanlığa başvuru yaptı. 24 Ocak’ta ÇED toplantısı yapılacak olan dev balık çiftliği sahasına binlerce kişi tepki gösterdi.

Çevreciler ve bölge halkının change. org’taki imza kampanyası kısa sürede binlerce katılımcı bulurken, sivil inisiyatif 24 Ocak’taki toplantı için de hazırlık yapıyor. Edinilen bilgiye göre 15 Mart 2012’deki direnişin bir benzeri yeniden hayata geçecek ve ÇED toplantısı yaptırılmayarak projenin ruhsat almasının önüne geçilecek.

Yerel idare de karşı esnaf da!
Balık çiftliğine karşı mücadeleye yerel yönetim de destek veriyor. Bakanlığın onayı sonrası bir açıklama yapan Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır yeni kurulacak çiftliklerin deniz kirliliğine neden olacağını, turizmi etkileyeceğini savunan sivil toplum temsilcileriyle yapılan toplantıda Karaburun Yarımadası'nın büyük bir kısmının doğal sit alanı olduğunu, Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için de çalışma yürütüldüğünü, bu kapsamda balık çiftliklerinin Küçükbahçe sahiliyle sınırlandırılması ve yenilerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Karaburun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Latif Ok ise 3 aylık turizm geliri ile geçimini sağlayan esnafın balık çiftliklerinden olumsuz etkileneceğini belirtti.



Koruma altına alınacaktı
Bölgede hızlı bir şekilde yayılan balık çiftliklerine karşı direnen ve sürekli eylemler yaparak seslerini duyurmak isteyen bölge halkı konuyu TBMM’ye taşımıştı. AK Parti İzmir eski Milletvekili İlknur Denizli de bölgenin “Biyosfer Rezerv Alanı ve Özel Çevre Koruma Alanı” ilan edilmesi için çalışmaların başlatıldığını ifade etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda başlayan çalışmalarla ilgili bir sonuç alınamadı. Zaman içinde bu konuyla ilgili resmi bir işlem yapılmadı.

Talep Ankara yolcusu!
Öte yandan 2014’te change.org’ta atılan ve Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve diğer ilgili bakanlara iletilen 25 bin imzayla dile getirilen Özel Çevre Koruma Alanı talebi için harekete de geçildi. Başkan Çakır, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kent Konseyi, Meslek Odaları, Kooperatifler ve sivil yapıların temsilcilerinden oluşan bir heyet ilgili kararın Bakanlar Kurulu’ndan ivedilikle çıkarılması talebini yinelemek ve  Yarımadadaki  tahripkar yatırımlar konularını görüşmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den randevu istedi.


İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan duyuruyla Ambarseki Mahallesinde Agromey Gıda ve Yem Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan yıllık 7 bin 500 tonluk Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığı ilan edilmişti.

YİNE AYNI BÖLGE, BAŞKAN’DAN MÜCADELEYE DAVET 

Belediye öncülüğünde, çevreciler, doğacılar, sivil toplum örgütleri başlattıkları eylemlerle sanatçılar ve gazetecilerin de desteğini alarak uzun süren mücadele sonrasında Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirtmeyi başaran Seferihisarlılar büyük bir şok yaşadı.



Akıntının yönü Sığacık’a doğru olması nedeniyle açık denize taşınan Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulamadığı aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildi. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisine 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay geldi.

Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek.

Sığacık Körfezi’nin son bakir koyunu tehdit eden karar karşısında şok olan Seferihisar’da da sivil inisiyatif harekete geçti. Çevreciler ve bölge halkı projeye karşı net tavır koyarken Belediye Başkanı Tunç Soyer’den de mücadeleye destek çağrısı geldi.

Başkan Soyer, “Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söylemiş ve mahkeme kararıyla çiftliğin yerini değiştirmeyi başartmıştık. Yine söylüyoruz. Bu bölge balık çiftliği için uygun değil. Sığacık Körfezi’nin son bakir kalan koyunu bu şekilde heba etmeye çalışmanın mantığını anlayamıyorum. 20 Ocak Cuma günü bilirkişi incelemesi gerçekleşecek. Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki olarak hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla, bu kararın iptal edilmesi için yine mücadele edeceğiz. Cuma günü saat 10.30’da duyarlı vatandaşlarımızı Sığacık’a davet ediyorum” dedi.

 
Turizm sektörünün kalbi ANFAŞ’ta atıyor
 
İzmir’de feci kaza: Polis memuru hayatını kaybetti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Ocak 2017 Cuma 09:31

Aynı şeyleri Didim'de yaptılar. 5 yıldızlı dünyaca ünlü otellerin bulunduğu güzelim koyu balık çiftliği kurarak yıllarca mahvettiler.Koy berraklığını kaybetti. Çiftlikler kaldırılalı belki 5 sene oluyor. Daha koy eski güzelliğine kavuşamadı. Zeminde ve kayalarda yeşil çamurumsu bir tabaka var. 3 kuruş para için güzelim koyları geri dönülmez zarar veren ve sebep olanları lanetliyorum. Bu koylar ve denizlerimiz gelecekteki çocuklarımıza emanettir. İyi korumalıyız. Yunanistan kirlenmesin diye hiçbir denizine balık çiftliği kurmuyor. Geliyor buraya kuruyor.

Yorumu oyla      13      5  
Cafer Tayyar 19 Ocak 2017 Perşembe 21:16

Karaburun ve bölgesi`nin Özel koruma alani olmasi gerekirken,Balik ciftliklerinin bu bölgelere`de daha cok yapilmak istenmesi"DOGA KATLIAMINDAN" baska bir sey degildir.Bunun adina resmen "Olmamak icin direnmek denir"Daha cok Balik Ciftligi yapmak isteyenlere söylemek istedigim Lütfen kendinizi düsündügünüz kadar Dogayi ve Diger insanlari ve O bölgenin gelecegini Düsünmeye davet ediyorum.YETER ARTIK DOGAYA KIYMAYIN PISLETMEYIN, YAZIKTIR GÜNAHTIR VE AYIPTIR.

Yorumu oyla      12      5  
19 Ocak 2017 Perşembe 11:43

Sığacık'taki orkinos çiftliği , başından beri 10 no.lu alanda. Faaliyetini sürdürüyor. İlk aşamadaki davaları hep kazandık. Kararlar uygulanmadı. Sığacak Koyu doğru yer değil. Üstelik yeni ÇEDKararları ve izinlerle , kümülatif etki hesabı da yapılmadan orkinos ve ilaveten balık çiftlikleri , bölge için, ekolojik ve ekonomik tehdit haline gelmiştir.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Karlov'a suikast'ta önemli gelişme: 2 kişi...
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ...
2016 tarihin en sıcak yılı oldu!
2016 karada ve denizde en sıcak yıl olarak kayda geçerken 2014'ten bu ...
İstanbul'da helikopter destekli terör operasyonu
İstanbul Okmeydanı'nda bazı adreslere helikopter destekli operasyon düzenleniyor.
 
Kandil'de 8 terör hedefi imha edildi!
Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ile Kandil bölgesine hava harekatı ...
Akdeniz Üniversitesi'nde iskele çöktü: 7 yaralı
Akdeniz Ünirversitesi (AÜ) Kampüsü'nde yapımı süren Morfoloji Bölümü ek ...
İzmir’in o ilçesinde 5 öğretmene FETÖ’den gözaltı
İzmir'in Tire ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'na ...
 
Sorguda son durum: Reina katliamcısı neler söyledi?
Reina katliamını gerçekleştiren terörist Maşaripov'un Vatan Caddesi'nde ...
İzmir’de 13 sanıklı dava: FETÖ elebaşının yeğenine ne ceza istendi?
İzmir’de, FETÖ’ye yönelik operasyonda 30 şüpheli ile birlikte gözaltına ...
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne FETÖ operasyonu
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY'ye yönelik yürüttüğü soruşturma ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva