HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2017 Salı - 12:02

Yarımada’da enginar festivali zamanı

İzmir'de, Karaburun Yarımadası'nda yetişen ve coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan sakız enginarının tanıtımı amacıyla, yabancı şeflerin de katılımıyla "Uluslararası Urla Enginar Festivali"nin üçüncüsü düzenlenecek.

Yarımada’da enginar festivali zamanı

İzmir'de, Karaburun Yarımadası'nda yetişen, coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan sakız enginarı, bu yıl 28-30 Nisan'da üçüncüsü düzenlenecek "Uluslararası Urla Enginar Festivali" ile tanıtılacak.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada sadece Karaburun Yarımadası'nda yetişen sakız enginarının tanıtımı için uluslararası festival düzenlediklerini söyledi.

Bu yıl 28-30 Nisan'da "Uluslararası Urla Enginar Festivali"nin üçüncüsünün gerçekleştirileceğini anlatan Uyar, sakız enginarının lezzetiyle diğer çeşitlerden ayrıldığını vurguladı.

Enginarın yemeğinden reçeline kadar geniş bir tüketim alanı bulunduğuna dikkati çeken Uyar, tüketiminin artmasıyla üreticinin de daha fazla ilgi gösterdiği enginarın, ilçenin önemli geçim kaynakları arasına girdiğini belirtti.

Festivalle ilçede çok şeyin değiştiğine işaret eden Uyar, şunları kaydetti: "Enginar bu ilçenin gerçeğiydi ancak katma değeri çok olmayan bir üründü. Yapılan çalışmalar ve festival sonucunda artık çiftçi para kazanıyor. Enginar dikim alanları yüzde 42 arttı. İlk festivalimize gelen bazı konuklar bize 'enginar ağacının nerede olduğunu' soruyordu. Bu da bize tanıtım konusunda daha iyi çalışmamız gerektiğini gösteriyor. Enginar festivaliyle beraber gastronomi turizmini de öne çıkarmak istiyoruz. Geçen yıl festivalimize gelen yabancı şefler, enginarı çok beğendi. Bu yıl yabancı şeflerin yanı sıra doktorlar gelecek."

Uyar, festivalde üç günde 1 milyon ziyaretçiye ulaşmayı beklediklerini bildirdi.

Özellikle Avrupa'nın ünlü şeflerini festivale davet etiklerini anlatan Uyar, İzmir'in "Dünya Gurme Şehirler Ağı"na üye olması nedeniyle festivale yabancı katılımının fazla olmasını beklediklerini söyledi.

"SAKIZ ENGİNARI MARKALAŞACAK"
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Karaburun Yarımadası'nda yaklaşık 7 bin ton sakız enginarı üretildiğini dile getirdi.

Türk Patent Enstitüsüne "Urla Sakız Enginarı" ibaresiyle coğrafi işaret tescili için başvuru yaptıklarını anlatan Kestelli, "2017'de sakız enginarının coğrafi işaret tesciliyle beraber, markalaşma yolunda önemli bir adım atılmış olacak. Bu ürünün yurt içi ve yurt dışında coğrafi işaret etiketiyle pazarlanmasını istiyoruz." dedi.

Urla Ziraat Odası Başkan Nurettin Kılınç ise festivalin düzenlendiği son iki yılda bölgedeki enginar dikim alanlarının yüzde 42 artışla, 8 bin dönüme yükseldiğine işaret etti.

Enginar yetiştirmenin neredeyse tüm yılı kapsayan bir uğraş olduğuna dikkati çeken Kılınç, "Üreticiler, ağustos ayında tarlaya girer, nisan-mayıs ayındaki hasada kadar sürekli çalışır. Sakız enginarı organiktir. Suya, gübreye ve ilaca ihtiyacı yoktur." diye konuştu.

Bu yıl sert kış şartları nedeniyle enginar hasadının 20 gün geciktiğini belirten Kılınç, "Urla'da düzenlenen festival, üreticinin önemli bir pazarlama kapısı oldu. Geçen yıl 2 milyon kafa enginar satmıştık, bu yıl bunu ikiye katlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)

 
CHP'den referandumun iptali için başvuru
 
Tire’nin sütü güneşle soğuyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Dario Moreno’ çocuklara kucak açtı
‘Karataş Dario Moreno Sanat Merkezi' kısa sürede büyük ilgi gördü. Okul ...
Bakanlıktan plana onay: Mavişehir’e büyük cami geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karşıyaka Mavişehir’de Diyanet’e tahsis ...
KARGEM’de yeni dönem kayıtları başlıyor
Karşıyakalı çocuk ve gençlere eğitim desteği sağlayan Karşıyaka Belediyesi ...
 
Bornova'da 23 Nisan için dopdolu program
Bornova Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını değişik ...
Bornova Belediyesi'nden 'taş gibi' tasarruf
Altyapı çalışmaları yapılırken bozulan parke taşlar Bornova Belediyesi’nin ...
Konak Tramvayı'nda yeni etap!
Büyükşehir Belediyesi, Konak Tramvayı'nda da çalışmalarını hızlandırdı. ...
 
İzmir'de 23 Nisan coşkusu 3 gün sürecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ...
Başkan Gönenç’ten Adviye Öğretmen’e ziyaret
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Köy Enstitülerinin 77’inci kuruluş ...
Büyükşehir'den amatöre 3 milyonluk can suyu
İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde oy birliğiyle alınan karar doğrultusunda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva