HABERLER>GÜNCEL
27 Temmuz 2019 Cumartesi - 08:42

Yaldız’dan ‘yeni parti’ yorumu: İktidar partisinin içinden yeni bir iktidar partisi çıkmaz!

İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kurmak için girişimlerine başladığı yeni parti ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yaldız, “Babacan ve Davutoğlu bu kadar yanlış yapılırken neden sustu? Bunlar yanlış yapılıyor demeçlerine hiç rastlamadık. 17 yıllık sürecin hem artısından hem eksisinden etkilenecektir. Bu anlamda çok sağlam bir özeleştiri yapmadığı sürece sokakta çok zorlanacaklardır” dedi.

Yaldız’dan ‘yeni parti’ yorumu: İktidar partisinin içinden yeni bir iktidar partisi çıkmaz!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV’ye konuk olarak katıldı ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Yaldız’ın gündeminde yeni parti için kolları sıvayan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın girişimleri vardı. Yeni partinin ülke ve İzmir’deki karşılığının yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yükselişi masaya yatırıldı.

YAPILAN ARAŞTIRMALARDA MERKEZ BİR PARTİYE İHTİYAÇ OLDUĞU SÖYLENİYOR
Yeni parti çalışmalarının İzmir’deki olası yansımalarını değerlendiren Yaldız, “İzmir yeni partileri hep sevmiştir. Yeni bir parti söz konusu olduğunda İzmir’in onu da bağrına basacağı konusunda bir şüphem yok. İzmir bu gerilimden yoruldu. Son 20 yıldır süren CHP-AK Parti gerilimin merkezinde kaldı. Çoğu zaman CHP’nin kalesi olarak tanımlanıyor olsa da İzmir daha çok hangi partiye oy vermeyeceği üzerinden iradesini sandığa yansıtmıştır. Siyasi çevreler tarafından da böyle değerlendiriliyor. Diğer bir boyutu ise 31 Mart’tan önce başlayan bazı çalışmalar bugün ete kemiğe bürünecekmiş gibi bir pozisyon aldı. Ali Babacan hareketi biraz önde çünkü partisinden ayrıldı. İkinci isim Ahmet Davutoğlu... Burada ön plana çıkan sıklıkla İzmir ve çevresinde yapılan araştırmalarda yeni parti ihtiyacını tartarız. Yeni partiye ihtiyaç var mı sorusunu hep sorarız. Biz bu soruyu 2017 Mayıs Ayı’nda sormuşuz. İzmir’de yüzde 53 oranında ‘yeni partiye oy veririz’ cevabı almışız.  Aynı soruyu 2018 yılında sorduğumuz yüzde 45’lere düşerken, 2019 yılında yüzde İzmir’de tam anlamıyla ikiye bölünmüş bir kısmı yeni partinin bir ihtiyaç olduğunu söylerken diğer yüzde 50’si ihtiyaç olmadığını ifade ediyorlardı. Burada arada bir İYİ Parti faktörü olmasına rağmen… Çünkü İYİ Parti yeni bir parti. 2017 yılından bu yana değişen azalmanın tek karşılığı İYİ Parti, yeni parti ihtiyacında çok az bir yeri kapatmış görünüyor. AK Parti’nin yüzde 30’undan fazlası ‘yeni partiye ihtiyaç var’ diyor. CHP’de yeni partiye ihtiyaç var diyenlerin sayısı biraz düşmüş. Bu ‘yeni bir partiye ihtiyaç var’ diyenlerin parti kurulursa oy vereceği anlamına gelmez. Yapılan çalışmalarda merkez bir partiye ihtiyaç olduğu söyleniyor. Global dünyada yeni seçmen kitlesi var. Belli ana doğrular çerçevesinde toplanan ve herkesi kucaklayacak, kutulaşma ve ötekileştirmenin panzehiri bir partiden bahsediyoruz. İçinde herkesin kendisini ifade edebileceği kalkınma zenginleşme ekonomik krizi yönetebileceğini karşıya geçiren bir yapıya ihtiyaç var” dedi.

SEÇMEN FATURAYI EKONOMİDEN KESTİ
31 Mart seçimlerinde seçmenin AK Parti’ye fatura kestiğini ve bunun temel sebebinin ekonomi olduğunu belirten Yaldız, “Ali Babacan neden öne çıkıyor? Bunun sebebi araştırmalarda karşımıza çıkan ‘Türkiye’de en önemli sorun nedir?’sorusuna yüzde 70 ile 80 arsında ekonomi ve işsizlik başlığı altında gelen yanıtlar olduğunu görüyoruz. En acil sorun ekonomidir. Yatırımlar durmuş durumda. Sokağa inildiğinde çok ciddi sorunlar vardır. ‘31 Mart seçimlerini AK Parti neden kaybetti’ diye sorduğumuzda ilk cevap ‘ekonomiyi yönetemediği için’ oluyor. Bu noktada insanlara ne anlatırsanız anlatın havada kalıyor. 31 Mart seçimlerinde en önemli faktörlerden biri olarak AK Parti’ye fatura olarak kesilmiştir. İşte Babacan bu noktada, yeni bir merhem oluşturabilir. AK Parti’nin ilk 13 yılında  göreceği ekonominin daha iyi olduğu düşünülen dönemlerde ekonomi kadrosunun içinde bulunanlardan biri Ali Babacan’dır. Aynı kadro içinde bulunan Mehmet Şimşek’inde Babacan ile hareket edeceği söyleniyor.  Yara ekonomi olduğu için Ali Babacan çok sempatik görünüyor. Hazine Bakanlığı’ndayken 40 Milyar TL artı paranın olduğunu ifade ederek bıraktı. Bu şekilde teslim ediyorum dedi. İki satırlık açıklamayla Babacan’ın bir şeyler yapacağı belli olmuştu” dedi.

Babacan ve Davutoğlu’nun AK Parti içerisinden gelmesinin handikaplara da yol açtığını açıklayan Yaldız,  “31 Mart seçimlerinde de gördüğümüz yeni sosyoloji içerisinde Türk, Kürt, sağcı, solcu ve muhafazakarların 31  Mart seçimlerinde de bir alana kanalize olabileceğini gördük. Her ne kadar az yıpratılsalar da Ali Babacan’lar 17 yıllık iktidar içerisindeki faturaya ortaklar. Türkiye yeni bir pazarlık ve koltuk değneği partisi istemiyor. İktidar partisi istiyor. Benim tezim şu, iktidar partisi içerisinden başka bir iktidar partisi çıkmaz. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu her ikisi içinde bu kadar yanlış yapılırken neden sustunuz. Bunlar yanlış yapılıyor demeçlerine hiç rastlamadık. 17 yıllık sürecin hem artısından hem eksisinden etkilenecektir. Bu anlamda çok sağlam bir özeleştiri yapmadığı sürece sokakta çok zorlanacaklardır” dedi.

PARTİLER DEĞİL BİREYLER ÖN PLANDA
Siyasetin ekseninin partilerden bireylere kaydığını ve bir siyasi figür olarak Ekrem İmamoğlu’nun ön plana geçtiğini işaret eden Ümit Yaldız, “ Bugün Ekrem İmamoğlu üzerinden konuşmak gerekir biraz siyaseti. Mesela Babacan’ın en büyük sorunu vesayettir. Abdullah Gül’ün Babacan üzerindeki vesayeti sokakta insanlar üzerinde bir etki oluşturmaya başladı. Bu yeni bir parti için büyük bir handikaptır. İnsanlar Ekrem İmamoğlu’na neden bu denli inandılar. İnsanlar Ekrem İmamoğlu’nun onları yalnız bırakmayacağını düşündüler. Ondan sonra halk partilerden bağımsız bir şekilde topyekûn sahiplendi. Partilerin giderek önemini kaybettiğini söylemek mümkün. TBMM için de geçerli bu. İstenildiği gibi Cumhurbaşkanı’na soru sorulamıyor. Bu sistem partileri vitrinin önünden vitrinin arkasına alındı. İstanbul’da CHP konuşmuyoruz, Ekrem İmamoğlu’nu konuşuyoruz. Kılıçdaroğlu’nun en önemli artısı partiyi geri çekip adayları ön plana çıkarması oldu. Artık partilerden çok adayların ön plana çıktığı bir dönemdeyiz.

YENİ OLAN EKREM İMAMOĞLU’DUR
İYİ Parti daha kurulmadan önceki dönemde İzmir’de yaptığımız çalışmalarda Meral Akşener parti kursa oy verir misiniz dediğimiz yüzde 40’ın üzerinde oy almıştık. O süreçte Erdoğan, Bahçeli ve MHP kurultaya götürme süreci olduğu dönemde İzmir’in demografik yapısına da uygun düşerken aldığı oran bu. Ama ne zaman partinin adı belli oldu düştü, kadrosu belli oldu, düştü, milletvekilleri adayları belli oldu, düştü. İnsanların beklediği böyle bir parti değildi. Yeni herkesin özellikle yeni figürlerin siyaset sahnesinde yer alacağı, hikâye vaat eden merkez bir yapı istiyor. İYİ Parti yeni parti ihtiyacını tam dolduramadı. Aidiyet duygusuna bakıldığında yüzde 5 seviyesinde. Meclise baktığımızda yeni partinin tabelası yeni, milletvekilleri hep eski. Yeni seçmen tipini anlamak gerekiyor. Yeni partinin 40 milletvekili varsa, 30’u yeni olmalı. Bakalım Ali Babacan partiyi kimlerle kuracak, yeni kaç siyasetçi olacak.  Eski siyasetçiden yeni hikâye çıkmıyor. Yeni olan Ekrem İmamoğlu’dur. Üslubu, yönetim biçimi ve atamalarıyla her şeyiyle yeni bir figür” dedi.

 
Nijerya'da kaçırılan 4 Türk vatandaşı kurtarıldı
 
Çiğli'de yaşlı ve hastalara evde bakım hizmeti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
baslik 27 Temmuz 2019 Cumartesi 12:08

Baslik dogru ama dava diye baslayanlar simdi sessiz yeni parti Ak Partiden enaz %25 oy alir. Nedeni: issizlik, enflasyon, milleti canindan bezdirdi. Tarim ve hayvancilik bitti, ekonomide talimatla is yapan damat, gideri astronomik kislik kulliye, vip jumbo jet, Marmarise ultraluks yazlik kulliye birde devre disi kalanlari topla YIK diye kurul olustur sus payi 15135 tl bu milletin vergisinden maas ver. Millet hesap soruyor hani DAVA idi bunun adi?

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nijerya'da kaçırılan 4 Türk vatandaşı kurtarıldı
Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da kimliği belirsiz silahlı kişilerin ...
İzmir'de feci kaza: Çarptı... Öldürdü... Kaçtı...
İzmi'in Bayraklı ilçesinde, yolun karşısına geçmek isterken otomobilin ...
İzmir'in o ilçesinde veba şüphesi: Hayvan giriş çıkışı yasaklandı!
İzmir'in Bergama ilçesinde küçükbaş hayvanlarda tespit edilen veba bulguları ...
 
Bu kadarına pes! İzmir'in içme suyunu karşılayan baraja taş ocağı hamlesi
Merkezi Diyarbakır’da bulunan Livmer Madencilik İzmir’in Menderes İlçesi’nde ...
Mehmet KARABEL yazdı... Başkanları neden bu kadar çok uyarıyor?
Mehmet KARABEL yazdı... Başkanları neden bu kadar çok uyarıyor?
Eski bakan Işılay Saygın hayatını kaybetti
TÜRK siyasetinin önemli isimlerinden, eski Turizm ve Devlet Bakanı Işılay ...
 
İzmir'de 3 yaşındaki Melih'in acı sonu... Uyuduğu arabada yangın çıktı!
İzmir'in Bergama ilçesinde, içinde uyuduğu park halindeki otomobilde çıkan ...
Barış Akademisyenleri için 'hak ihlali' kararı
Anayasa Mahkemesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" olarak adlandırılan ...
Hrant Dink cinayetinin firari sanığı İzmir'de yakalandı!
Gazeteci Hrant Dink cinayeti davasında tutuksuz yargılanan ve hakkında ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva