HABERLER>DÜNYADAN
11 Nisan 2019 Perşembe - 20:18

Wikileaks'in kurucusu Assange tutuklandı

2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Wikileaks in kurucusu Assange tutuklandı

2012'den beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinde gözaltına alınan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Westminster Ceza Mahkemesi, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Assange'ın 12 aya kadar hapis cezası alabileceği bildirildi.

Assange, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Ekvador'un Londra'daki elçiliğinde gözaltına alınmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter hesabından, "Julian Assange bir kahraman değil. Kimse kanunların üstünde de değil. Yıllarca gerçeklerden kaçtı. Assange'ın adalete hesap vermesinin sağlanmasında gösterdikleri iş birliği için Ekvador'a ve Başkan Lenin Moreno'ya teşekkür ederim." paylaşımında bulundu.

İngiltere Başbakanı Theresa May, mahkemenin tutuklama kararının öncesinde İngiliz parlamentosunda yaptığı konuşmada, "(Assange) Ekvador Büyükelçiliğinde 7 yılın ardından kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği için gözaltına alındı. Ayrıca ABD'nin iade talebiyle ilişkili olarak gözaltına alındı. Bu şu an mahkeme huzurundaki hukuki bir konu." ifadesini kullandı.

Ekvador hükümetinin, konunun çözümlenmesindeki iş birliğinden memnuniyet duyduğunu belirten May, "Bu (Assange’ın gözaltına alınması) kimsenin yasaların üzerinde olmadığını gösteriyor." dedi.

"BUNDAN SONRA NE OLACAĞINA MAHKEMLER KARAR VERECEK"
İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Assange'ın İngiltere'de adalete hesap vermesinin haklı olduğunu belirterek, "Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek." dedi. 

İngiliz SkyNews’a bulunduğu değerlendirmede ise Duncan, Assange’ın ABD’ye iade edilip edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, "Her durumda bizim geniş çaplı politikamız bu. Bu durum Julian Assange için de geçerli. Eğer idam cezası ile karşı karşıya kalacaksa iade edilmeyecek." cevabını verdi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi de İçişleri Bakanı Sajid Javid'in bugün konuyla ilgili parlamentoda açıklama yapacağını duyurdu. 

ASSANGE'IN EKVATOR VATANDAŞLIĞI DA İPTAL EDİLDİ
Ekvador hükümetinden yapılan açıklamada ise Assange'a geçen yıl verilen vatandaşlığın iptal edildiği belirtildi. 

Hükümet ayrıca Wikileaks'in destekçileri ve iki Rus bilgisayar korsanını, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı. 

Ekvador İçişleri Bakanı Maria Paula Romo da Wikileaks'in bir çalışanının eski Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile bu yıl Peru, İspanya ve Venezuela dahil birçok ülkeye seyahat ederek hükümeti zayıflatmaya teşebbüs ettiğini söyledi.

Romo, bu şahıs ve Ekvador'da çalışan iki Rus bilgisayar korsanının isimlerinin saatler içinde yargıya havale edileceğini kaydetti.

ABD'DEN ASSANGE'A CHELSEA MANNING İLE GİZLİ ANLAŞMA SUÇLAMASI
Öte yandan, ABD Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Assange'ın "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi hırsızlığı" olayında rol aldığı belirtildi.

Açıklamada, Wikileaks kurucusuna yönelik suçlamalara ilişkin, "Assange, ABD ordusunun eski bir istihbarat analizcisi olan Manning ile ABD Savunma Bakanlığında, hükümetin gizli belge ve iletişim için kullandığı SIPRNet adlı sisteme bağlı bilgisayarların şifrelerine ulaşmak üzere gizli anlaşma yaptı." ifadelerine yer verildi.

Assange'ın Manning ile Wikileaks'e gizli kayıtların aktarılması için telefon görüşmeleri yaptığı aktarılan açıklamada bu görüşmeler esnasında Assange'ın kendisine daha fazla bilgi sağlaması için Manning'i cesaretlendirdiği iddia edildi.

Açıklamada Assange'ın ABD'ye iade sürecinin Adalet Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Ofisince yürütüleceği belirtildi.

ABD ordusunda görevli eski asker Manning, 2010'da gizli belgeleri Wikileaks'e sızdırmış, 2013 yılında 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, 7 yıldır hapiste olan Manning'i 2017 ocak ayında affetmiş, Manning aynı yılın mayıs ayında serbest kalmıştı. 

MORALES'TEN TEPKİ
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Assange'ın tutuklanmasını "ifade özgürlüğünün ihlali" olarak değerlendirdiğini belirterek, tutuklamayı en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

Devlet Başkanı Morales, Assange'ın, ABD hükümeti tarafından yapılan insan hakları ihlallerini, sivil cinayetleri ve diplomatik casusluğu ifşa ettiği için tutuklandığını öne sürerek, Assange ile dayanışma içinde olduğunu vurguladı. 

"GÜNLER HATTA SAATLER İÇİNDE"
Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediği" belirtilmişti. 

Uluslararası organizasyonun blog sitesindeki açıklamada bu kararın, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunulmuştu.

2012'DEN BERİ BÜYÜKELÇİLİKTE YAŞIYORDU
ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.(AA)

 
Göztepe'de Halil ve Alpaslan'a ceza şoku!
 
Binali Yıldırım'dan flaş YSK açıklaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sudan'da askeri darbe! OHAL ilan edildi
Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Devlet Başkanı El Beşir'in tutuklandığını ...
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange tutuklandı!
2012 yılından bu yana Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde yaşayan ve ...
Sudan'da Cumhurbaşkanı görevi bıraktı
Sudan'da ordu devlet televizyonu binasını kuşattı ve bazı askerler içeriye ...
 
20 kişilik 'kara delik' ekibinde bir Türk kadını
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı öncülüğündeki astrofizikçiler, ...
Trump'tan şok çıkış: Bu bir darbe girişimi
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile gizli bir anlaşma yaptığına yönelik ...
İtalya'dan 'sözde soykırım' ayıbı!
İtalyan hükümetinden "sözde Ermeni soykırımını resmi olarak tanıması ve ...
 
Bilim dünyasında ilk... İşte çığır açacak buluş!
Bilim insanları, tüm dünyada eşzamanlı olarak insanoğlunun en çok merak ...
Dalay Lama hastaneye kaldırıldı
Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama Hindistan'da hastaneye kaldırıldı.
Uçakla selfie çekilmemesi için idam cezası getirecekler!
Tayland’ın ünlü Mai Khao sahiline yakın geçen uçaklarla selfie çeken turistler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva