HABERLER>SAĞLIK
28 Ocak 2021 Perşembe - 15:41

Virüsün şiddeti neye bağlı? Türk bilim insanları keşfetti

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantına sahip olan kişilerin yeni tip corona virüse karşı daha savunmasız olduğunu tespit etti. Bilim insanları, bu genotipe sahip olan insanların şiddetli hastalığa yakalanma riskinin 10 kat, yoğun bakıma alınma olasılıklarının ise yaklaşık 3 kat daha yüksek olduğu açıkladı.

Virüsün şiddeti neye bağlı? Türk bilim insanları keşfetti

Tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişinin ölümüne yol açan corona virüs pandemisiyle ilgili bilimsel çalışmalar ülkemizde ve küresel çapta hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları genetik faktörler ile Covid-19’un şiddeti arasında bağlantıyı kanıtlayarak alanında önemli bir çalışmaya imza attı.

Covid-19’un bazı genç hastalarda altta yatan herhangi bir faktör olmaksızın ölümcül bir seyir izlediği; yan sağlık sorunları olan bazı yaşlılarda ise çok hafif seyrettiği gözlemlendi.

Araştırmacılar, durumun insanların genetik yapısından kaynaklanabileceğini fark etti.

Buradan yola çıkarak genetik faktörlerin Covid-19 hastalığının seyri arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmacılar, insanların DNA’sındaki genetik kodlardan birini oluşturan kodon 54 nükleik asit dizisindeki Mannan Bağlayıcı Protein (MBL2) gen B varyantının Covid-19 enfeksiyonu daha kötü hale getirip getirmediğini araştırdı.

284 KİŞİNİN GENETİK KODU ANALİZ EDİLDİ
284 Covid-19 hastasının genetik kodu incelendi ve veriler 100 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubunun örnekleriyle karşılaştırıldı. Covid-19 hastaları klinik özelliklerine göre alt gruplara ayrıldı ve geçirdikleri diğer hastalıklar analiz edildi. Tüm hastaların ve kontrol grubunda yer alan kişilerin DNA'ları, MBL2 geninindeki A ve B varyasyonu açısından incelendi.

B GENOTİPİ COVİD-19 HASTALARINDA 10 KAT DAHA YAYGIN
Sonuçlar karşılaştırıldı, MBL2 geninin B genotipinin kontrol grubunda, Covid-19  vakaları arasında daha yaygın olduğunu açıkladı.

Buna göre MBL2 geninin B genotipine  Covid-19 hastalarında 10,9 oranında daha sık rastlanırken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 1’di. Diğer taraftan, yaş, cinsiyet ve MBL2 genetik varyantlarına göre ayarlanmış çok değişkenli analizler, A genotipine referans sahip Covid-19 hastaları ile karşılaştırıldığında, B veya B genotiplerine sahip hastaların şiddetli hastalık riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Şiddetli hastalık için olasık oranı sırasıyla: B genotip için 5,3, A genotipi için 2,9 olarak açıklandı.

YOĞUN BAKIMA ALINMA OLASILIĞI 3 KAT DAHA FAZLA
Bununla birlikte, bilim insanları B genotipine sahip insanların aynı zamanda yoğun bakıma alınma oranlarının da daha fazla olduğunu keşfetti. Yoğun bakıma alınma olasılığının B genotipi için 19,6, AB genotipi için ise 6,9 olduğu görüldü.

Öte yandan, 28 günlük mortalite veya sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişimi açısından genotip varyantları arasında anlamlı bir fark görülmedi.

"AŞILAMA ÇALIŞMALARI ESNASINDA B GENOTİPİNE SAHİP OLAN BİREYLERE ÖNCELİK VERİLMESİNİ TAVSİYE EDİYORUZ"
Konuya ilişkin ntv.com.tr’ye açıklama yapan Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Alpay Medetalibeyoğlu, “ Çalışmamız genetik faktörler ile Covid-19 hastalığı arasındaki şiddeti ortaya koydu. Kodon 54'teki MBL2 geninin, daha düşük MBL2 seviyeleri ile ilişkili olan B varyantlarının varlığı,  bazı açılardan Covid-19’un daha şiddetli bir klinik seyri için yüksek bir risk oluşturabilir. Bu genotipe sahip olan kişilerin bağışıklığının hastalığı yenecek düzeyde olmadığını, ya da Covid-19 hastalarının ana ölüm nedenlerinden kan pıhtılaşması ve sitokin fırtınasına karşı daha savunmasız olduğunu gördük. Bulgularımızın gelecekte MBL proteininin potansiyel tedavi edici  maddeler olarak kullanılmasını öneriyor. Bununla birlikte aşılama çalışmaları esnasında  B varyantlı bireylere öncelik verilmesini de tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MLB2 GENİ NEDİR?
MLB2 temel bağışıklık proteinlerinden biri enfeksiyon varlığında karaciğerden salgılanıyor. Vücuda giren ve hastalık yapıcı virus bakteri ve mantarlara bağlanarak bağışıklık sistemi tarafından yakalanmasını sağlıyor.

Dahiliye Uzmanı Alpay Medetalibeyoğlu, Geriatri Uzmanı Gülistan Bahat, Dahiliye Uzmanı Naci Şenkal, Dahili Uzmanı Doç Dr. Murat Köse, Genetik Uzmanı Doç Dr. Gözde Yeşil Sayın, Fizyoloji Uzmanı Prof Dr. Ümmühan İsoğlu Alkaç, Dahiliye Uzmanı Prof Dr. Tufan Tükek ve Tıbbi Biyolog Prof Dr. Sacide Pehlivan'ın yer aldığı çalışma "Infection, Genetics and Evolution" bilim dergisinde yayınlandı. 

 
Fahiş gıda fiyatları için komite bugün toplanıyor
 
Sahte koronavirüs aşısı dolandırıcılığı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜBİTAK Başkanı'ndan yerli aşı açıklaması!
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal'dan yerli aşılarla ilgili açıklama geldi. ...
Koronavirüste vaka sayıları neden yükseliyor?
Korona virüs yeni vaka sayısında son günlerde artış yaşanıyor. 30 binlerden ...
Bir bardak uyarısı! 'Fazlası çok ciddi sorunlar çıkartıyor'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ...
 
Salgın nasıl sona erecek? DSÖ açıkladı!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Kolestrol ilaçları virüsten korur mu?
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, kolestrol ilaçlarının koronavirüsün ...
DSÖ'den Moderna uyarısı: Hamileler vurulmasın
Dünya Sağlık Örgütü, ABD ilaç ve biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından ...
 
İzmir'de korona tedavisi gören vatandaş kısmi felç geçirdi
İzmir'de koronavirüs tedavisinin ardından kısmi felç geçiren Çetin Çelik'e ...
O aşının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları tamamlandı!
Çin menşeli koronavirüs aşısı CoronaVac'ın Türkiye'de devam eden Faz-3 çalışması tamamlandı.
ABD'li şirket geliştirdi: Vakaları yüzde 100 önledi!
ABD’li ilaç şirketi Regeneron Pharmaceuticals tarafından yapılan açıklamada, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Dön evine bitsin bu çile' demek yeter mi?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Uzlaşma, akıl ve kızıl düve üzerine!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva