HABERLER>GÜNCEL
4 Mayıs 2016 Çarşamba - 17:10

Ve iddianame hazır: Savcı Karabağ’ı ne ile suçladı?

Şok operasyon sonrasında başlayan süreçte iddianame hazırlandı. İddianamede Başkan Karabağ hakkında, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, ihalelere fesat karıştırmak suçlarından ‘kovuşturmaya gerek olmadığı’ belirtilirken ‘irtikap’ suçlamasıyla cezalandırılması istendi.

Ve iddianame hazır: Savcı Karabağ’ı ne ile suçladı?

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato’nun bilgisi dahilinde yürütülen Bayraklı Belediyesi’ndeki soruşturmanın yargılama kısmına geçildi. Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Başkan Yardımcısı Gamze Eraslan başta olmak üzere birçok kişinin ifade verdiği süreç sonrası Savcı Hidayet Kaya, iddianameye son şeklini verdi.

Savcı Kaya’nın talimatının ardından Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyon sonrasında gözaltına alınan isimler arasında ‘şüpheli’ sıfatıyla sorgulanan Karabağ, savcılıkta suçlamaları kabul etmemişti.

Savcı Hidayet Kaya,  hazırladığı iddianamede Karabağ ve diğerleri hakkındaki suçlamaları sıraladı. İddialar arasında yer alan ve KOM’un operasyonu sonrasında polis fezlekelerinde de yer alan maddeleri sıraladı. Savcılık, Bayraklı Belediyesi, belediye çalışanları ve Başkan Karabağ’ın suç örgütü yöneticisi gibi hareket ederek, sabıkalı şahıslardan oluşturduğu korumalarla çevresinde korku ve baskı üzerine dayalı bir hakimiyet kurduğu, söz konusu hakimiyeti belediye başkanlığının vermiş olduğu yetki ve sorumlulukları aşarak adeta bir sindirme politikasına dönüştürdüğü, korumalığını ve şoförlüğünü yapan şahısları kullanmak sureti ile kendisi ve belediyenin menfaatlerine ters düşen şahısları baskı altına aldığı, sindirdiği hatta darp ve tehdit ettiği, yine bu konuda üst düzey belediye görevlileri ile bazı çalışanların kendisiyle hareket ettiği, belediyede yapılan ihaleleri ve doğrudan temin işleri bu yapı ile irtibatlı kişilere ve kişilerin ilişki içinde olduğu şirketlere verdiği, ihalelerde rekabet şartlarının oluşmasını engellediği, bazı şahıslara ayrıcalık tanındığı iddialarını iddianamenin merkezine koydu. Bu konuda süreç içinde Servet Kaya, Hikmet Aydın ve Ali Rıza, Hüseyin Yılma, Ercan Tercan isimli şahıslara ait ihbar mektupları, bir grup belediye çalışanı isimli ihbar mektubu ile Ekrem Birdal isimli tanık ifadesi ile ‘Rüzgar’ kod adlı gizli tanık ifadesinin bulunduğunun da altı çizildi.

Savcılık, bu konuda yapılan çalışmaları anlatırken şüphelilerin örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak, ihalelere fesat karıştırmak iddiaları ile ilgili kovuşturmaya gerek olmadığına karar verildiğini belirtti.

Savcılık iddianamede ise Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Gamze Eraslan, Kenan Fidan,  Recep Yalçın, Derya Karadağlı, Taner Ergen, Tahsin Sönmez, Sercan Kösemek, Yüksel Çelik ve Necdet Delibalta’nın rüşvet ve irtikap suçu başta olmak üzere bir kısım hukuka aykırı iş ve işlemlerinin tespit edildiğinin belirlendiğini vurguladı. İddianamede, Re’sen soruşturulan suçlar dışındaki soruşturma iznine tabi eylemlerle ilgili “ayırma” kararı verilmesi talep edilirken soruşturma izni verildiğinin de altı çizilerek kamu davası haline gelen eylemler sıralandı.



İŞTE O SUÇLAMALAR
İddianamenin tamamında, savcılık dört farklı eylem sıraladı. İletişim tespit tutanakları, takip ve izleme kayıtlarının da içinde bulunduğu iddianamede, Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise 3 numaralı eylem içinde aktif görev alan birinci şüpheli, POSTAŞ Temizlik Şirketi’nin Sahibi Recep Yalçın ikinci, çalışan personel ise üçüncü sırada olarak yer aldı. Başkan Karabağ’ın Türk Ceza Kanunu’nun 250. Maddesi kapsamında ‘irtikap’ yani görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suçunu işlediği belirtildi.

Karabağ’ın ‘irtikap’ suçunu işlemesine neden olan konu olarak da Menderes İlçesi Gümüldür’de bulunan villasında yapılan tadilat çalışmaları ve bunun ücretinin ise belediyeden ihale alan POSTAŞ Şirketi Sahibi Recep Yalçın tarafından tedarikçilere Taner Ergen aracılığıyla ödenmesi gösterildi.

AYRINTILI DÖKÜM YAPILDI
Bu konuda iddianamede teknik takip ve izleme verileri arasında yer alan görüşmelere de yer verildi. Taşeron Şirket yetkilisi Taner Ergen’in Karabağ’a, “Bu sizin yazlığınızdaki merdivenler yok mu başkanım. Merdivenlerin dipleri çöküntü yapmış. Bunları ben derzle mi doldurtayım, yoksa başka bir şey düşünüyor musunuz” dediği, Karabağ’ın da, “Ya bak işte derzle, merzle doldur işte. İyi yaptın Taner sağ ol. Şimdi Ben Milas’a gidiyorum, dönüştü oraya uğrarım” dediği belirtildi.

İddianamede yine ikili arasında yapılan görüşmeler sıralanırken Ergen’in telefonda, “Bugün malzemeleri aldım, getirdim. Yarın sabahtan başlatacağım. Ustabaşı müsait değilmiş. Yarın işi bırakacak. Söz vereyim merdivenleri çıkartacak, kiremitleri kaldıracak” dediği, Karabağ’ın ise, “Yarın değil, ben geleyim öyle başlat. Ben gelmeden olmaz o işler” yanıtı verdiği, ayrıca başka bir görüşme kaydında ise Karabağ’ın, “Geliyorum ben yengenle. Bir de temizlikçi kadın bul oraya” dediği belirlendi.

SORMADI BİLE!
Karabağ’ın eşiyle ziyaret yaptıktan sonra personel Ergen ve POSTAŞ Şirketi Sahibi Recep Yalçın arasında geçen görüşme kayıtlarına yer verildi. Ergen’in, “Bize buraya gelerek çatıyı aktarttırdı. Olukları yaptık. ‘Kaç lira masrafınız var?’ diye sormadan gitti. Bir kuruş borcumuz var bile demeden gitti. Vallahi borçlandım sağa sola. Hadi kendi cebimden ödediklerimden vazgeçtim de piyasanınkileri ödeyebilseydik” sözleri ile Yalçın’ın, “İyi olsun, bakayım yarın” sözlerine de yer verildi.

GÜZELLİK OLSUN DİYE...
İddianamenin içinde geçtiğimiz ay düzenlenen polis operasyonu sonrasındaki adliye mesaisindeki ifadeler de yer aldı. Karabağ’ın bu konuda savcı karşısında suçlamaları ret ettiği gözlenirken, “Aradan epey zaman geçti. Kimseye tadilat yapılması talimatını vermedim. Sadece yazlık tadilatı için Taner’den adam bulmasını istedim. Parasını da kendisine verdim. Taner şu anda Bayraklı Belediyesi’ne bağlı olarak çalışıyor. Zaman zaman işlerimi yaptırır, ben ona elden ödemesini yaparım. Taner işgüzarlık yapmış. Halen daha bana güzellik olsun diye, iyilik yapıyorum diyerek bu tür davranışlar içerisine girer” dediği de iddianamede yer aldı.

Karabağ’ın avukatları taşeron şirket sahibi ile yetkilisi arasındaki telefon görüşmelerinin başkanı bağlamayacağını vurguladı. Şirket avukatları ise 'irtikap' suçunun sadece memur olanlar tarafından işlenebileceğini ve bunun unsurlarının oluşmadığını vurguladı. Savcı ise, şirketin sahibinin belediyeden temizlik işi aldığını, yine iddianame kapsamında Temizlik İşleri Müdürü Kenan Fidan’a cep telefonu ve uçak bileti alınması konusunda isminin geçtiğini vurguladı. Karabağ ve Yalçın’ın irtikap, Ergin’in ise irtikap suçuna yardım eden kişi olarak cezalandırılmasını talep etti.

DİĞER SANIKLAR HAKKINDA NE İSTENDİ?
Başkan Karabağ’ın içinde yer aldığı diğer üç eylemin şüphelileri ve konuları da ayrıntılı alarak değerlendirildi. 

Savcılık, birinci eylem içinde bulunan Belediye Temizlik İşleri Müdürü Fidan, Recep Yalçın, Sercan Kösemek ve Necdet Delibalta ‘irtikap’ suçlamasıyla ikinci eylem içinde yer alan Fidan, Yalçın ve Tahsin Sönmez yine ‘irtikap’ suçlamasıyla, dördüncü eylem içinde yer alan Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Eraslan, Derya Karadağlı ve Yüksel Çelik’in “rüşvet alıp-vermek” suçlamasıyla yargılanmalarını talep etti. Konularla ilgili telefon kayıtları, izleme ve dinleme tutanaklarına da geniş yer verildi.

DURUŞMA 21 HAZİRAN’DA
Öte yandan 11.Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederken, ilk duruşma tarihini de belirledi. Buna göre ilk duruşma 21 Haziran’da yapılacak.

 
Başına 4 milyon TL ödül konan PKK'lı öldürüldü
 
500 eurolar tedavülden kalkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başına 4 milyon TL ödül konan PKK'lı öldürüldü
Örgüte 1992 yılında katılan Batman doğumlu Azad Sised kod adlı Ekrem Güney, ...
Elçi'nin nasıl vurulduğunu bilirkişi de bilemedi!
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili hazırlanan ...
İşte 'Vizesiz Avrupa'nın merak edilen tüm detayları
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde ...
 
Servis aracı geçerken yol çöktü!
Aliağa’da bir caddede, asfaltın bir bölümünde göçük oluştu. Şiddetli yağmurla ...
‘Geri kabul’de şok iddia: ‘Yunan adası’ denilerek…
AB ile varılan geri kabul anlaşmasından sonra Türkiye'ye iade edilen mültecilerin ...
İzmir'de rehine operasyonu!
Aliağa'da bir kişiyi borcuna karşılık rehin aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı.
 
Varto’da PKK ateş açtı: 1 asker şehit
Muş’un Varto ilçesinde çıkan çatışmada yaralanan 3 askerden biri hastanede ...
Caminin kaçak bölümü yıkılmayınca ruhsat alamadı!
Konak’ta, belediyeden alınan izinle inşaatı tamamlanan 6 katlı apartmanın, ...
Soygun bahanesiyle dolandırıcılık yapan kız tutuklandı
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde oturan 45 yaşındaki E.Ö.'yü arayıp polis ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva