HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ocak 2018 Çarşamba - 12:43

Vatandaşın kafası karışık: İZBAN'da '90 dakika' ne olacak?

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği İZBAN’da 15 Şubat’ta ‘gittiğin kadar öde’ sistemi hayata geçecek. Uygulamada ilk binişte 11.44 TL’lik tutar kesilecek ve inilen noktaya göre iade edilecek. Fakat öncesinde başka bir vasıta kullanan vatandaşların 90 dakika hakkı ne olacak?

Vatandaşın kafası karışık: İZBAN da  90 dakika  ne olacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir’de faaliyete 2010 yılında başlayan ve kent ulaşımının can damarı niteliğinde olan İZBAN’da 15 Şubat’tan itibaren uygulanacak fiyat politikası kafalarda bazı soru işaretleri oluşturdu.

Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hat üzerinde 40 istasyonu bulunan sistem Türkiye'nin en uzun şehir içi banliyö hattı olma özelliğine sahip.

Raylı sistemin kent merkezinden kırsal ilçelere yayılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşlar arasında adaletli bir ücret politikası izlemek için geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleşen meclis oturumunda düğmeye bastı.

İZBAN’da ilk defa uygulanması karara bağlanan ‘gittiğin kadar öde’ fiyat politikasının aktarmalarda vatandaşın bütçesine büyük katkı sağlayan ‘90 dakika’ sistemi ile arasında bir çelişki olduğu gözlendi.

YENİ UYGULAMA NE İÇERİYOR?
Aliağa ve Selçuk arası hesaba katılarak yeni bir sistem çalışmasına imza atılırken vatandaşlardan ilk 25 kilometre için normal biniş ücreti kesilecek. Daha sonra kilometre başına tam biletten 7, öğrenciden 4, öğretmenden 5 kuruş daha eksilecek. Ayrıca karta toplam 4 kontörlük (11.44 TL) yükleme yapılması, binilen ve inilen istasyonda kartın okutulması gerekiyor.  Selçuk’tan binen bir yolcunun en uzak istasyon olarak Aliağa’ya gideceği varsayılıyor ve biletteki tüm yükleme çekiliyor. Böylece inilecek durakta yolcu kartını tekrar okuttuğunda aradaki mesafe hesaplanıyor ve tutar iade ediliyor. Böylece sadece gelinen kilometre kadar para kesilmiş oluyor.  Uygulama araçların otobanda tabi tutulduğu ‘gittiğin kadar öde’ sisteminin benzeri olarak yorumlandı.

AKTARMA YAPANLARIN 90 DAKİKA HAKKI NE OLACAK?
Gelişmelerin ardından Aliağa ve Selçuk olan en uç istasyonlardan binilmediği takdirde ve kent merkezinden ESHOT, vapur, metro, tramvay ile İZBAN’a gelindiğinde ücret kesiminde nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu. Aktarma yapmak isteyenlerin mevcut 90 dakika hakkının bulunması ve diğer yandan yeni uygulamayla ücretin kesilecek olması kafalarda soru işareti yarattı. Kamuoyunda ‘90 dakika kalkıyor mu?’ şeklinde bir endişe oluştuğu belirtildi. İZBAN’a binildiğinde 4 kontörlük 11.44 TL sistemden çekildiğinde aktarma yapan vatandaşlar 90 dakikayı kullanamamış olacak. 90 dakika aktarmalarda devam edecekse bazı kötü niyetli kişilerin en uzak istasyona gitmeden önce formalite olarak başka bir vasıta kullanması ihtimal dahilinde. Bu yolu seçenlerin ‘gittiğin kadar öde’ sistemini devre dışı bırakabileceği gözlendi.

BAŞKAN KOCAOĞLU’NUN TAVRI NET!
Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldığı her platformda 90 dakika uygulamasının kalkmayacağını ifade ediyor. Kocaoğlu bu konuyla ilgili son olarak, “90 dakika uygulaması 2008 yılında başladı. Şimdi 2018… 10 senedir uygulanıyor. 90 dakika uygulamasının kaldırılmasının, sürmesinin kimseye bir yararı ve zararı yok. 90 dakika devam edecek. Bunun kaldırılması diye bir şey söz konusu değildir.  90 dakikanın bir zararı yoktur. Dar gelirli hemşerilerimiz ev kiralarından dolayı uzak yerlerde oturuyorlar. Onlar 2 ya da 3 vasıtayla işlerine ya da alışverişe giderler. Biz 90 dakikayla dar gelirli hemşerilerimizi sübvanse ediyoruz. 300-350 lira gibi bir parayı onun aile bütçesinde bırakıyoruz. 90 dakikayı niye kaldıralım? İnsanlarımızın kafasını bulandırıyorlar. Artık bayatladı bu 90 dakika. Siyasi koz olarak da bayatladı” açıklamasında bulunmuştu.

GÖZLER YETKİLİLERDE
Kent gündeminde yer kaplayan bilgi kirliliği ve vatandaşlar arasında yaşanan kafa karışıklığının giderilmesi için İZBAN yetkililerinin en kısa sürede bir açıklama yapacağı öğrenildi. Uygulamanın başlayacağı tarih 15 Şubat öncesinde yeni sistemle ilgili tüm sorunların çözüme kavuşacağı belirtildi. 

 
Pınar Karşıyaka son 16'ya çok yakın
 
Turan Özdemir son kez İzmir'de sahnede...
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdal eroğlu 6 Mart 2018 Salı 19:36

Mrhb gaziemirden izbanla kemerde indim 153 nolu otobüse binişte 286 tl bidaha kesti iki gündür bu sorunu yaşıyoruz biliginize arz ederim

Yorumu oyla      10      5  
VATNDAŞ 19 Ocak 2018 Cuma 00:31

Ortalama 1.500.000 karta ekstra 15 tl mecbur yüklenecek İzmirim kart sahibi bir anda 22.500.000 tl nakit olarak kasasında görecek. Gerisi teferruat

Yorumu oyla      11      5  
tilki 18 Ocak 2018 Perşembe 11:23

anlatayım; O gün,gün içinde ilk binişinde kartını basarsın.sistem normal ücretini alır.sonra ne kadar binersen bin her inişinde tekrar basarsın.o gün son inişine göre sistem senin hareketlerini değerlendirip varsa fazla ödediğin ücret iadesini yapar... sabah işe gitmek için kartını bastığın yer ve zaman belli.başka binişler ve inişlerinin yer ve zamanı da belli.dönüp dolaşıp geleceğin yer kürkçü dükkanı olacağı için sıkıntı yok.Kuyruğu dolandırmanın anlamı da..

Yorumu oyla      11      5  
18 Ocak 2018 Perşembe 08:58

Bindiğin kadar öde sistemi yanlış. Şehir içinde herkes normal ücret basmalı, makineler ona göre programlanmalı 90dk hakkını kullanmalı. Eğer şehir dışında çıkış yapacak olan varsa kalan bakiye çıkarken turnikeden alınmalı. Ben Egekent'ten Bornova'ya gideceğim yani şehir merkezinden başka bir şehir merkezine. Bunun için 11TL paramı kesilecek? Tamamen yanlış. Burada tekrar Egekent-BornovaEvka3 metrosunun yapılması gerektiğini ısrarla vurguluyorum. İzban şehiriçi ulaşımını sağlayamıyor. Nokta.

Yorumu oyla      16      5  
Harlem 18 Ocak 2018 Perşembe 06:49

Kimse şunun farkında değil karttan en uzak ücret kesileceği için herkesin kartında en az 15tl bakiye olmak zorunda kullan kullanma sen oparayi karta yuklicen onlarda faizlerini işletecek

Yorumu oyla      17      5  
menderesli 18 Ocak 2018 Perşembe 00:59

aziz kocaoğlu yalan konuşuyorsun,kiranın ucuzu pahalısı diye uydurma.Adam doğma büyüme menderesli ve mendereste oturuyor.Merkeze tek araçla ulaşır iken,vatandaşı 3 araca mahkum ettin.menderesteki ulaşım 3 araçla yapılır iken vatandaş menderese gelmedi.Mendereste merkeze tek araçla gidilir iken sen geldin 3 araca çıkardın hikaye anlatma.

Yorumu oyla      15      5  
Ramazan Aktaş 17 Ocak 2018 Çarşamba 23:05

Kesinlikle taraf olmadığı mız bi uygulama İzmir''e yakışmayan bir durum yönetime eksi puan getirecek

Yorumu oyla      15      5  
Gürkan 17 Ocak 2018 Çarşamba 21:56

Aktarma olmasın diyenler neyin kafasını yaşıyor ? Aktarma sistemi dünyanın her yerinde vardır, olmaması mümkün değildir. Aktarma olmasa günlük çalışan otobüs sayısı şimdikine göre çok daha fazla olur. Gittiğin kadar öde sistemi de bir çok yerde uygulanır. Selçuk-Aliağa arası gidenle sehir merkezinde 3-5 durak arası giden yolcu niye aynı ücreti versin ki !

Yorumu oyla      18      5  
Vatandaşız 17 Ocak 2018 Çarşamba 18:27

13.02.2016 tarihinde çevre ilçelerden 90 dk aktarma hakkı kaldırılırken hiç kimsenin gıkı çıkmadı. Şimdi sıra merkeze gelince ( İzban da kullandığın kadar öde) herkes telaşlandı. Bilmeyenler öğrensin Ayrancılar - Gaziemir arası 17 km. 2 ( İki ) bilet 5.72.- TL. ödüyoruz. Bu hakkaniyetli bir uygulama mı ? Halkçı Belediye

Yorumu oyla      16      6  
Bornovalı 17 Ocak 2018 Çarşamba 15:28

Kalabalık duraklarda şöföre çaktırmadan arkada açılan duraktan otobüse binme modası başladı. Diğer yolcular ise aman başım derde girmesin deyip susuyorlar.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZBAN krizindeki özür polemiğine ev sahibinden son nokta: Dilenecekse Binali Bey’den…
Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı, İZBAN krizi ve özür tartışması için, “Aziz ...
Konak'ta 'ışık' saçan kampanya... Bir kitapla bin yaşa!
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Türkiye’nin ilk görme özürlüler kitaplığı ...
Bornova'da çevre bilinci için buluşma
Yeşil Düşünce Derneği ve Bornova Belediyesi’nin ortak yürüttüğü “Yereli ...
 
İzmir'in yeni çekim merkezi: Kısa sürede 20 bin kişi!
Buca Belediyesi’nin eşsiz ve el değmemiş doğası ile İzmir’in incisi Buca ...
Büyükşehir'den karne hediyesi... Çocuklar için birbirinden güzel programlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yarıyıl tatiline giren çocuklar için bol ...
Çiğli Belediyesi çevreci resimleri ödüllendirdi
Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen “Çevre” konulu ödüllü resim yarışmasında ...
 
Büyükşehir'den tarihi dokunuş: Bir eser daha kurtuluyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalan ve yıkılmak üzere olan ...
Başkan Uyar'dan kadınlara 'kooperatif' çağrısı
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Torasan Mahallesi’ndeki semt merkezinde ...
Foça Belediye Başkanı Demirağ'a ziyaret
Bağarası Gençlik ve Dayanışma Derneği Başkanı Nail Özkan ve Yönetim Kurulu ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva