HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mart 2016 Çarşamba - 08:51

Vali Toprak’tan ‘Paterson’ raporu!

İzmir Valisi Bornova’daki tarihi binada incelemelerde bulunarak restorasyon süreci hakkında bilgi verdi.

Vali Toprak’tan ‘Paterson’ raporu!

EGEDESONSÖZ – İzmir Valisi Mustafa Toprak, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nde incelemelerde bulundu.

Köşk önünde açıklamada bulunan Vali Mustafa Toprak restorasyon süreci hakkında detaylı bilgi verdi.

Toprak şunları söyledi: Şimdi Bornova ilçemizin kalbinde bulunuyoruz. Güzel bir alan, bu alanda 1857 yılında o zamanki ticaretle uğraşan bir İngiliz ailenin John Peterson’un ailesi olarak yapmış oldukları bir konağın içinde bulunuyoruz. Bu konak zaman içerisinde bahçesinin de kamulaştırılması silsile ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımıza geçmiş vaziyette 1974 yılında tescilli binalar ile ilgili işlem yapılırken bu binanın da tescilli bina hükmünden hareket edilerek burası tescilli hale getirilmiş.

Şüphesiz ki uzun zamandan beri burası boş bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın planlamasında buranın acaba çevresiyle, bahçesiyle, iç donanımlarıyla restore edildikten sonra nasıl bir planlama yapılabilir anlayışından hareketle 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız arasında maliyenin de tahsisini almak kaydıyla, buranın restore edilip devredilmesiyle alakalı bir protokol imzalanmış ama zaman içerisinde bu onarım restorasyon projelerinin uzaması ve benzeri sebeplerle birlikte iş uzayınca 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı o protokolü zaman uzadı gerekçesiyle fes etmiş vaziyette idi.

BAKANLIK ALACAK
En son sizler hatırlarsınız Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal Bey ilimize bir ziyaret gerçekleştirdi. Burayla ilgili Büyükşehir Belediyemizin de bir talepleri oldu ve yapılan bu mutabakat çerçevesinde protokol 2016 yılının 2. Ayında imzalandı ve imzalanan protokole göre İzmir Büyükşehir Belediyemiz bu binayı daha önce kendileri zaten restorasyon projeleri ve detayları yapmışlar idi. O proje çerçevesinde 3 yıl süre içinde restore edecekler ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kullanımına verecekler.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızda; burası bildiğiniz gibi hem önemli bir alan ve hem de vatandaşlarımızın buraya gelmesine oturmasına sanatsal, kültür faaliyetlerinin yapılmasına katkı sağlayacak önemli bir mekân. Burası hakikaten önemli tarihi bir köşk. Tarihi köşk restore edildikten sonra atıl kalmasın diye ana amaç olarak vatandaşlarımıza açık kafeterya ve sanatsal faaliyetlerin icra edilebileceği bir alan ve aynı zamanda da binanın yaşaması adına Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğümüz ile Devlet Klasik Türk Sanat Müziği Koromuzun idari binalarının olabileceği diğer alanların, vatandaşlarımızın burada ki kültür, sanat,  zaman geçirmelerine fırsat verebilecek bir yapı içinde gerçekleşecektir.

Bir taraftan baktığımızda çok önemli bir bahçesi var, bir taraftan da biraz önce ziyaret ettiğimiz kültür merkezi inşaatımız 2017 ortalarında biteceğini, ifade etmiştik.

Bir taraftan kültür merkezimiz ve tüm kültür sanat faaliyetleri burada yine Bornova’nın çok önemli bir noktasında ki hemen bitişiğinde ki bu köşk umuyoruz ki yine ilimize kültür ve sanat faaliyetlerine vatandaşlarımızın burada oturmasına, vakit geçirmesine fırsat verecek etkinliklerle yaşamaya devam edecek.



3 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK
Biz de mutluyuz işin doğrusu uzun zamandan beri çokta tartışma oluyordu, yarım kaldığı için değişik talepler vardı, eksik aksamalar vardı. Bu vesile ile protokolün imzalanmış olması kültür ve Turizm Bakanlığımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıl içinde inşaatın bitirilerek ve kültür merkezi ile bütünleşecek şekilde bir yapıya kavuşması sevindiricidir. Hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz…

KÜLTÜR MERKEZİNİ DE İNCELEDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1994 yılında temeli atılan ve yapımı adeta bir yılan hikâyesine dönen Bornova Kültür Merkezi inşaatında incelemeler yapan ve ardından açıklamalarda bulunan Vali Toprak; “Buradaki Kültür Merkezi İnşaatı alanı geçmişten bugüne biraz zaman aldı. Ama sonuçta bugün burada hep birlikte izlemiş oluyoruz ki inşallah 2017 yılında İzmir’de Kültür Merkezimizi tüm donanımlarıyla birlikte faaliyete geçirmiş olacağız. Burası 1987’de tahsise alınıp, 1993 yılında programa giren, ama ödeneği konmayan, 2007 yılında yapılan ihaleyle birlikte 19 milyon TL harcama yapılan, ama daha sonra ödenek sınırını doldurduğu için 2014’lerde yeniden Kültür Turizm Bakanlığımızca ödeneği konulan ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığımızca ihalesi yapılan kültür merkezi” dedi.

Mükemmel Bir Bina Olma Yolunda
Vali Toprak, “Biraz gecikmelerle anılsa dahi bugün burada, Bornova’da İzmir iline yakışan bir Kültür Merkezimizin inşaatı 2017’yılında bitecek ve salonlarıyla, fuaye alanlarıyla, sanatçı atölyeleriyle, misafirhanesiyle, tüm diğer donanımlarıyla  birlikte 3 tane büyük salon olacak. Merkezde 979 kişilik büyük salon ve onun dışında 488 kişilik bir salon ve yine ilaveten 400 kişilik bir  salon daha var. Kafeterya alanları, atölye sanatçı çalışma alanları… Devlet Opera ve  Bale Müdürlüğümüz var ve onunla da ilgili bir alan tefrik ediyoruz. Yine bizim Devlet Türk Klasik Sanat müziğimizin Koro Müdürlüğü var, onlar için de bir yer vermiş olacağız. Devlet Senfoni Orkestramız için de bir yer oluşturuluyor, dolayısıyla burası İzmir’imizin kültür ve sanat faaliyetlerinin yapılacağı çok amaçlı salonlarını içeren, otoparkıyla ve tüm teknik donanımlarıyla mükemmel bir bina olma yoluna girmiş gibi gözüküyor” dedi.

Vali Toprak, “Umuyorum ki geçmişte yaşanan zamanı da telafi ederek herhangi bir gecikmeye fırsat kalmadan, 2017 yılının ortalarına doğru eğer bir gecikme olmazsa inşaatı da tamamlamış oluruz. Maliyeti 60 milyonu bulacak. Bu sadece inşaat bedeli donanım bedeliyle birlikte belki 70-80 milyon TL’yi, bulabilecek. Ama İzmir ilinin önemli bir kültür merkezi ve salon ihtiyacını karşılayacak. Temel hedef; İzmir’imizin kültür ve turizm alanında çok önemli kazanımları var. İzmir’i çok önemli kültür turizm merkezi olarak ifade edebiliriz. İzmir’i dışardan baktığımızda dünya ekseninde önemli bir sanat ve kültür merkezi olarak da ifade edebiliriz.

2017 Yılında Faaliyette!
Vali Toprak, “Bu manada bu alan 38 bin metrekare üzeri alanda 11 bin metrekarelik bir oturma zeminindeki kapalı alanları, otoparkları da içeren bu alan hem Bornova’mıza, hem İzmir’imize, hem de dünya ölçeğindeki ifade ettiğim tüm dışardan, içeriden gelecek sanatsal faaliyetlerin, gösterilerin sergilenmesine de fırsat verecek.. Hedefimiz 2017 yılı ortalarında sanatçılarımıza ve İzmir halkına kazandırabilmek. Anahtar teslim yapılacak şekilde bitiriliyor. Bu inşaat ta 1993’te başlandığında temeli atılan, ama ödeneği olmayan, 2007 yılında önemli bir ödenek tefriki yapılan ama işin büyümesi nedeniyle ödenek sınırını doldurduğu için tasfiye edilen, 2014 yılı sonunda ihalesi gerçekleştirilip 2015 yılında da yer teslimi yapıldıktan sonra 2017’nin ortalarında inşaat bitecek. Hayırlı uğurlu olsun efendim” dedi.

 
Havra Sokağı pırıl pırıl oldu!
 
Çanakkale şehitleri ve Mehmet Akif Ersoy Özel Ege’de anılacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Mayıs 2017 Pazar 19:55

"2017 Yılında Faaliyette!" 2017 nin ortasına geldik.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havra Sokağı pırıl pırıl oldu!
Vatandaşların ucuz ve taze gıdaya kolaylıkla ulaşabildiği Havra Sokağı, ...
İZSU’dan o ilçeye 8.5 milyonluk yatırım
58 kilometrelik içme suyu imalatı gerçekleştiren ancak firmanın iş programına ...
Selvitopu: Karabağlar'a kimlik kazandıracak projeler yapıyoruz
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’nun, hem belediye projelerini ...
 
Alman sanayiciler İzmir'e hayran kaldı
Sanayicilerden oluşan Alman heyeti İzmir’e hayran kaldı. Büyükşehir Belediyesi’ni ...
Engelsiz izcilerin Can dostu!
Türkiye’nin engellilere yönelik tek izci grubu “Engelsizmir Oymağı”, ...
Çiğli'de kredi davası: Meclis kararı yargıya taşındı!
Belediye şirketi Çibel’in alımları için yetki alınan 3 milyon liralık ...
 
Piriştina kaçak moloz döküm alanını fotoğrafladı!
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina kaçak moloz döküm alanı olarak ...
Konak Belediyesi soruyor: Kaç canımız kaldı?
Ankara Kızılay'da 37 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının neden ...
Yeni Kent Merkezi'nde transfer yok!
Planlarında "Merkezi iş alanı" veya "Metropolitan aktivite merkezi" alanlarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva