HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ekim 2013 Perşembe - 10:13

Vali Toprak'tan iki önemli EXPO açıklaması

İzmir Valisi Mustafa Toprak EXPO 2020 için son virajın dönüleceği 27 Kasım öncesi, İnciraltı EXPO alanı ve Başbakan Erdoğan’ın Paris’teki oylamaya katılıp katılmayacağı yönünde önemli açıklamalarda bulundu.

Vali Toprak tan iki önemli EXPO açıklaması

EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Mustafa Toprak Ege TV’de yayımlanan Güne Bakış Programına katıldı, Egedesonsöz Genel Yayın Yönetmeni Ümit Yaldız ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. 

- VALİ'DEN 27 KASIM UYARISI VE MAL PAYLAŞIMI AÇIKLAMALARI...

Programda gündemin ana maddesi İzmir'in tarihi EXPO yürüyüşüydü... Vali Toprak, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) delegelerinin 3 günlük İzmir ziyareti hakkında görüşlerini aktarırken, önemli açıklamalarda bulundu. 

"116 BIE delegesini en iyi şekilde ağırladık" diyen Toprak,  "Ne kadar ilgi gösterdiğimiz göstermek için bir örnek verecek olursak, BIE delegeleri uçaktan inmeden bavulları otel odalarına yerleştirilmişti bile. Biz delegelere ilgimizi yalnızca İzmir’de göstermiyoruz tabi ki de. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Paris’te 67 oy verecek BIE delegesiyle bir araya geldik. 27 Kasım süreci bir gevşeme ve rahatlama olmadan sürmektedir. Ülke ziyaretlerini de tamamladık" şeklinde konuştu.

İNCİRALTI’NDA KANUN NE DİYORSA O!
Toprak programda kentte büyük tartışma konusu olan İnciraltı EXPO alanı planları hakkındaki soruya da yanıt verdi. Paris'teki son sunumda BIE'ye gösterilen taslak projede İnciraltı'ndaki lagünlerin üzerinde pavyonların yer alması kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Geçtiğimiz günlerde bölgede herhangi bir doğa katliamının yaşanmayacağının garantisini veren Toprak bu teminatını iddialı bir açıklamayla yineledi. Toprak, “İnciraltı konusunda kanun ne diyorsa o yapılacak. EXPO 2020’nin bir kanunu var bunu dışına çıkmamıza imkan yok. Ama şunu söyleyebilirim, EXPO 2020 İzmir’de yapıldıktan sonra İnciraltı dünyanın en büyük yeşil alanlarından birisi olacak” dedi.

BAŞBAKAN’IN PROGRAMINDA GÖZÜKMÜYOR
27 Kasım'daki kritik oylama öncesi merak edilen bir başka konu da 2008 yılındaki oylamada Milano'ya dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le giden İzmir'in Paris'te hükümet düzeyinde nasıl temsil edileceği... 

Programda yalnızca sağlık bakanın katılmasının bir sakınca doğurup doğurmayacağı yönündeki soru cevap veren Toprak, “Ben hiçbir sakınca olacağını düşünmüyorum. Daha çok temamızla örtüşen bir durum sayın bakanın katılması” dedi.

Toprak, Arjantin'de 2020 Olimpiyat Oyunları oylamasına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Paris'te olup olmayacağı sorusuna da yanıt verdi. İzmir Valisi, “Biz de olimpiyatların kaybedilmesinden sonra EXPO’yu mutlaka almalıyız diyoruz. Ancak sayın Başbakan Erdoğan’ın katılması demek EXPO’yu alacağız anlamına gelmez. Bu katılımın bir sınırı olmalıdır. 27 Kasım’da Başbakan Erdoğan’ın EXPO 2020 oylamasında olacağına dair bir bilgi elimizde yok. Sayın Başbakan’ın da programına böyle bir şey gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HİSSETTİĞİMİ SÖYLÜYORUM
Toprak son olarak kent için hayati önem taşıyan bir başka konu, kentsel dönüşüm hakkında da görüşlerini açıkladı. Kentsel Dönüşümle ilgili olarak, yerel yönetimlere biraz muhalif gibi duruyorsunuz sorusunu yanıtlayan Toprak, “Kesinlikle böyle bir durum yok. Ben hissettiğimi söylüyorum. Bir misafirimiz geldiği zaman Yeşildere’den geçerken utanıyoruz. Ben bundan şikayetçiyim. Özellikle 1970-1980 arası toplumsal göçü yönetemedik. Göç bizi yönetti. Bu sorun devletle mahali idarelerin el ele vererek çözebileceğiz bir sorundur. Ben Kentsel Dönüşüm’ü bir bayrama hazırlığı gibi görüyorum. Nasıl bütün kıyafetlerinizi yenilersiniz ütülersiniz, kentsel dönüşüm de İzmir’i bayrama hazırlamak gibi bir şey” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ozer 10 Ekim 2013 Perşembe 15:22

Başbakan gitmesin Parise ,Expoyu kesin İzmir alır.

Yorumu oyla      14      6  
EXPO, İzmir'in sağlığını bozacak! 10 Ekim 2013 Perşembe 13:37

T24 yazarı Vedat Özdan "2010 Şangay EXPO’su resmi tahminlere göre en az 55 milyar dolara mal oldu. 2015 Milano EXPO’su için hazırlanan fizibilite raporunda tahmini bütçe 18,5 milyar dolar olarak öngörüldü. 2010 Şangay EXPO’su ve 2015 Milano EXPO’su göz önüne alındığında 2020 İzmir EXPO’sunun maliyetinin en az 19 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor." diyor. Bu para çevre (İncraltı) katliamı için kullanılacak paradır. Türkiye'de gelirlerden çok sınırlı insan yararlanırken giderleri bütün halk ödüyor. 3 milyar dolar için ülkeye IMF dayatmaları düşünüldüğünde, bu parayı ödemek için halkımızın yükleneceği bedel için şimdiden geçmiş olsun. "EXPO İzmir'in sağlığını bozacak!"

Yorumu oyla      12      7  
cemal yıldız 10 Ekim 2013 Perşembe 12:31

EXPO konusunda halk hiçbirşey bilmiyor. Sadece yetkililer birbirleriyle slogansal atıştırmalarla karınlarından konuşuyorlar. Lehte olanlar iyi olacak. Muhlifler kötü olacak diyerek anlamsız flü konuşmalarını basından okuyoruz. EXPO nun ne olduğu tam olarak anlatılamadı. Ne getirecek ? ne götürecek ? Tam bilinmiyor. Universiat için de böyleydi. Spor kenti olacak denmişti. Fos çıktı. Bence buda aynı akıbete uğrayacak. Çakma planlar, hayal mahsulü projelerle jüriyi etkileme çabaları olduğu görülmektedir. Elle tutulur, gözle görülür hiçbirşey yok ortada. Laf çok...!

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli'den Uğur Mumcu'ya pazar yeri müjdesi
Çiğli Belediyesi, Harmandalı’ya girişte bulunan Uğur Mumcu Mahallesi’ne ...
Bornova'da şarj derdine çevreci çözüm
Çevre ve Enerji verimliliği alanında yaptığı çalışmalarla tüm Türkiye’ye ...
Kocaoğlu'ndan yeni başkanlara 'Mart' mesajı
Ege Belediyeler Birliği’nin Ekim ayı toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir ...
 
Büyükşehir'den 27 bin aileye bayram müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi 27 bin 246 aileye Kurban Bayramı ...
Balçova'da korkutan yangın: Başkan alevlerle savaştı
İzmir’in en yeşil ilçelerinden Balçova’da makilik alanda çıkan yangın ...
Yerel seçime ışık tutacak röportaj: Soyoğul sordu-Kocaoğlu yanıtladı
Yazarımız Gönül Soyoğul, hem partisi, hem de kendisi için önemli olan ...
 
Vali’den ‘27 Kasım uyarısı’ ve kritik ‘mal paylaşımı’ açıklamaları
İzmir Valisi Mustafa Toprak, EXPO 2020 oylaması öncesinde İzmir’e ziyaret ...
Gaziemir'de kadınlara özel iletişim semineri
Gaziemir Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen ...
Selçuk Fen İşleri'ne durmak yok
Selçuk Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü dur durak bilmeden çalışıyor. Selçuk’un ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva