HABERLER>EKONOMİ
2 Ağustos 2013 Cuma - 14:04

‘Vadeli İşlem’ tek çatıda birleşiyor: VİOP

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) birleşmesi 5 Ağustos 2013 tarihinden itibaren gerçekleşiyor. Birleşmenin ardından Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlıyor. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, pay senetleri ve borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin, başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin tek bir çatı altında işlem görmesinin İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

‘Vadeli İşlem’ tek çatıda birleşiyor: VİOP

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Piyasalarda uzun süredir beklenen birleşme, 5 Ağustos 2013 Pazartesi’den itibaren gerçekleşecek. Uzun yıllar İzmir’de faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB), Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) çatısı altında faaliyet gösterecek. Bu sayede gerçekleşen birleşmenin ardından Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlayacak.

Birleşme süreci hakkında bilgi vermek üzere Swissotel Büyük Efes’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, Borsa İstanbul’un, yüksek işlem hacmi ve piyasa değeri ile Türkiye ve bölge ekonomisinin gücünü yansıtan, ileri teknolojisi, ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam ettiğini belirtti.

Borsa İstanbul Anonim Şirketi’nin, Resmi Gazete’de 30 Aralık 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 138'inci maddesiyle kurulduğunu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan esas sözleşmesinin 3 Nisan 2013 tarihinde tescil edilmesi ile faaliyetlerine başladığını hatırlatan Turhan, Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası’nın (İAB) Borsa İstanbul çatısı altında bir araya geldiğini kaydetti.


Turhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Ticaret Borsası, önde gelen aracı kurum ve bankalar ortaklığında kurulmuş bir anonim şirket olan VOB’un da başarılı çalışmalarının ardından misyonunun tamamlandığını belirterek, “Geçtiğimiz yılsonunda yürürlüğe girmiş olan 6362 sayılı Sermaye Piyasaları kanununca öngörülmüş VOBAŞ Borsa İstanbul birleşmesinde önemli bir merhaleyi daha geride bırakıyoruz. Bilindiği gibi Kanunda, Borsa İstanbul’un esas sözleşmesinin onaylanmasını müteakip bir ay içerisinde VOBAŞ ortaklarının hisselerini öngörülen değişim oranı üzerinden Borsa İstanbul’a devretmesi öngörülmüştü. Geçtiğimiz dönemde pay devir süreci ve birleşmeye ilişkin diğer idari hususlar tamamlandı. Bugün ise VOBAŞ Borsa İstanbul birleşmesinin piyasalara bakan yönü ile ilgili bir adım atıyor ve VOBAŞ’ta işlem görmekte olan başta BIST 30 endeksimize dayalı vadeli işlem sözleşmesi olmak üzere tüm sözleşmeleri Borsa İstanbul bünyesinde faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’na (VİOP) taşıyoruz” diye konuştu.
 
KATKI SAĞLAYACAK
VOB’dan transfer edilecek vadeli işlem sözleşmelerinin kodlarının VİOP’ta işlem gören sözleşme kodları ile uyumlu hale getirildiğini ve üyelere gerekli duyuruların yapıldığını anlatan İbrahim Turhan, “Borsa İstanbul, İstanbul’un öncelikle bölgesel uzun vadede ise küresel ölçekte finans merkezi hüviyetini kazanması sürecinde özel bir konuma sahiptir. Yapılan bu dönüşümlerle birlikte pay senetleri ve borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin ve başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin İstanbul’da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesi İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi. Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut durumda VİOP’ta kullanılan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Alım-Satım Sistemi, VOB İşlem Sistemi’nin opsiyon sözleşmelerini de içerecek şekilde revize edilerek geliştirilmiş halini oluşturuyor. Birleşme sonrasında VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri de bu sisteme dâhil edilerek kullanılmaya devam edilecek. Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’daki sözleşmelerin birçoğu VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler işleme açılmayacak.”
 
YURTDIŞI BORSALARLA ENTEGRASYON DÖNEMİ
Borsa İstanbul olarak yurtdışındaki borsalar ile sıkı işbirlikleri çalışmaları yaptıklarını da hatırlatan Turhan, siyasi olarak sıkıntı yaşanmasına rağmen Mısır Borsası ile entegrasyon sürecinin devam ettiğini kaydetti. Turhan, “Entegrasyon konusunda test aşamasına gelindi. Ancak oradaki siyasi sorunlar eninde sonunda bitecektir. Biz ondan sonraki süreç için hazırız” dedi. Öte yandan bu modeli yakın bölgelerdeki borsalar ile de uygulamayı hedeflediklerini ifade eden Turhan, ortak ürün geliştirme konusunda ise Asya Borsaları ile işbirliği içinde olduklarını kaydetti. Turhan, Balkan ülkelerine yönelik ise Ortak İşlem Platformu konusunda çabalarının devam ettiğini söyledi.
 
DEMİR-ÇELİK SÖZLEŞMELERİ İÇİN İZİN BEKLENİYOR
Demir-Çelik ürün grubuna yönelik vadeli işlem piyasasını hayata geçirebilmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Turhan, bu konuda gerekli ön çalışmanın yapıldığını açıkladı. Eylem ve uygulama planının belirlendiğini anlatan Turhan, konuyla ilgili olarak ikincil düzenleme dönemi yaşadıklarını kaydetti. Turhan, “Yarın izinler çıkarsa bir-iki ay içerisinde devreye almaya hazırız” ifadesinde bulundu.
 
SÖZLEŞME DURUMLARI
Borsa İstanbul VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri: BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi, EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi
Tamamen işleme kapatılacak VOBAŞ Sözleşmeleri: BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Dolar Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Euro Sözleşmesi

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yemezler 2 Ağustos 2013 Cuma 15:02

adam kandırmayın...Borsa başkanının İzmir'de ne işi var?..izmir'in bir değeri daha istanbul'a peşkeş çekildi..buradaki VOB çalışanlarının işine son ver,zorla istanbul'a taşınmalarına neden ol!!izmir'i köye çevirin sonra bakanlarınız burada izmir bakımsız edebiyatı yapsın!!..yemezler..

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜSİAD’ın mahalle iftarları sürüyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Demeği (MÜSİAD) İzmir Şubesi, bu yıl Ramazan ...
Güzeltepe Konakları hayatınızı değiştiriyor
İnşaat sektöründe prestijli projelere imza atan Küçükarslan İnşaat tarafından ...
Elektrik dağıtım devine el konuldu!
2010 yılında özelleştirilen ancak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen ...
 
İzmir’in süper lüks otelinin yeni adı Wyndham İzmir Özdilek
İzmir’in 2003 yılında hizmete giren Özdilek Holding yönetimindeki Crowne ...
İTB’den ‘çekirdekli’ rapor: Üzüm rekoltesi tat vermedi
İzmir Ticaret Borsası(İTB)'nın öncülüğünde gerçekleştirilen çekirdeksiz ...
Yeni TOBB’un İzmir temsilcisi yine Yorgancılar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 69. Genel Kurulu, TOBB Ekonomi ...
 
İhracatta Temmuz sevinci
Temmuz'da ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 12 milyar 629 milyon dolara ulaştı.
PETKİM iftarından yatırım müjdesi çıktı
SOCAR Türkiye’nin; İzmir bürokrasisi, Petkim müşterileri, tedarikçileri ...
Esnaf-belediye ve siyaset mobilya sektörü için el ele...
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karabağlar Belediyesi ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva