HABERLER>SAĞLIK
29 Aralık 2013 Pazar - 14:07

Uzmanından 'elektromanyetik' uyarı!

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Pediatri A.B.D, Tepecik Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Klinikleri ile Büyüyen Çocuk Derneği tarafından düzenlenen ‘Sağlıklı Büyüyen Çocuk’ Bilimsel Toplantıları’nın ilki Tepecik E.A.H konferans salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Uzmanından  elektromanyetik  uyarı!

İZMİR - İzmir çevresi üniversite ve hastanelerden çok sayıda katılımcının izlediği, Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt’un da katıldığı toplantının moderatörlüğünü İKÇÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı A.B.D.Başkanı Prof.Dr. Bumin Dündar yaptı.
 
“TELEFONLA KONUŞULAN ORTAMDA OLMAK,SİGARA DUMANINA PASİF İÇİCİ ETKİSİYLE BİREBİR”
Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selçuk Çömlekçi, çağın vazgeçilmezi olan cep telefonunun, özellikle çocuklar üzerinde büyük etkisinin olduğuna dikkati çekti. Çocuklara oyun amaçlı bile olsa telefonun verilmemesini söyleyen Doç.Dr.Çömlekçi, “Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsünün yaptığı çok önemli bir uyarı var. Tütün kullanımı gibi cep telefonu kullanımının da belli yaş grupları için kesin risk taşıdığı belirtiliyor. Elektroniksiz bir dünya düşünülemez ama çocuklarımızı da zararlı olan kaynaklardan uzak tutmamız gerekir. Çocuklarımızın yatak odalarında bu tür cihazları şarj edilmesi, açık konumda bulunması potansiyel bir tehlikedir. Stand by konumundaki akıllı telefonlar verici olarak çalışır. Sigara içenlerin yanında pasif içici olunduğu gibi cep telefonu kullananların yanında da tehlike devam ediyor. Örneğin araç içerisinde iki kişi aynı anda telefonla görüşülmesiyle aracın dışına çıkamayan enerji çocuklarımızı etkileyecektir. Bu sigara dumanının pasif içici olarak yaptığı etkiyle birebir aynı” dedi.
 
“ELEKTRİKLİ BATTANİYE YASAKLANMALI”
Kulaklık veya telefon kılıfı şeklindeki bazı aksesuarların da bu zararı önlemediğini ifade eden Çömlekçi aynı zamanda elektrikli battaniyeler mikrodalga fırınlar ile saç kurutma makinelerinin de cep telefonları kadar insan sağlığına zararlı olduğunu belirtti. .Mikro fırınların bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve baş seviyesinin üzerinde bulundurulması gerektiğini belirten Çömlekçi, kablosuz modemlerin de kişilerden en az 1 metre uzakta tutulması gerektiğini ifade etti.Çömlekçi, “Elektrikli battaniye göğüs kanserine etken. Kan yapım mekanizmalarını etkiliyor ve kan kanserine de etken oluyor. Aslında yasaklanması lazım”

“KABLOSUZ İNTERNETTEN UZAK DURUN”
Kablosuz internet kullanımına da dikkat çeken Doç.Dr.Çömlekçi, “Yatak odalarımızda kablosuz modem cihazların bulunmaması lazım. Dünya Sağlık Örgütünün önerisi, çocuklarımıza cep telefonu, tablet gibi cihazları wireless’leri kapalı olarak verilmesi yönünde. Bilgisayarlarımızı kablo ile internete bağlamalıyız” diye konuştu.

“6 DAKİKADAN FAZLA GÖRÜŞME YAPMAYIN”
Cep telefonuyla konuşmayı özendirecek kampanyalardan ve cep telefonunun sohbet amacıyla kullanılmasından kaçınılması gerektiğini belirten Çömlekçi, cep telefonu alınırken SAR değeri düşük olan cep telefonlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Doç.Dr.Çömlekçi, “6 dakikayı geçen görüşme yapılmaması gerekiyor.1 gün içinde toplamda 30 dakikalık görüşme süresini geçirmeyin. 5 kez 6’şar dakikalık görüşmeler yapılabilir. Beyin iç sıvısı 1 santigrat derece ısıyı geçince bunu tolore edememeye başlıyor. Bu da tümör oluşumuna etken olabiliyor” dedi.

“KALP PİLİ KULLANICILARI DİKKAT”
Son yapılan çalışmalarda, zararlı frekanslara maruz kalınmasının çocuklarda DNA kırıklarına neden olduğunu ve gelecek nesillerin olumsuz olarak etkileneceğinin bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Doç.Dr.Çömlekçi, kalp pili kullananları da uyardı: “Pil yaklaşık bir hertzlik bir sinyal üretiyor. Eğer 2 volt/metre nin üstüne çıkarsanız üretici cihazı garanti etmiyor. Ama maalesef sokaklarımızda Isparta’da Denizli’de yaptığım ölçümlerde 3 volt/ metre gibi alanlarla karşılaşıyoruz. Kalp pili kullananlar risk altında”

“TASARRUFLU AMPULLER TEHLİKE SAÇIYOR”
Tasarruflu ampul diye kullanımı özendirilen ampullerin en tehlikeli frekansları yayan  ampuller olduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Çömlekçi, “Daha parlak yansın diye daha verimli olsun diye yapılmış lambalar bunlar. Tavsiyem hiç kullanmayın” dedi.

“TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME MİSYONUNU YERİNE GETİRMEKTEN MUTLUYUZ”
Toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalığı A.B.D.Başkanı, Prof.Dr. Bumin Dündar bu tür bilimsel toplantılara devam edeceklerini ifade etti. Prof.Dr.Dündar,”Bütün çocuklarımızın elinde bir cep telefonu ya da tablet bilgisayar var. Devamlı olarak elektronik cihazlarla etkileşim altındalar. Ülkemizde bir bilgi eksikliği olduğu kanısındayım. Bu cihazların insan sağlığı etkileri özellikle de çocuklarımıza olan zararlı etkileri konusunda bu tür bilimsel toplantılara evsahipliği yapmaktan, üzerimize düşen görevi yerine getirmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hong Kong'da kuş gribi paniği
Hong Kong'da "H7N9" virüsü tespit edilen 80 yaşındaki bir hastanın dün ...
Yeni yıla sağlıklı bir başlangıç için…
Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı yiyecek içecek tüketimi yeni ...
Romatizma riskini artıran genler bulundu
Bilim insanları, DNA içerisinde romatizmal eklem iltihabına riskini artıran ...
 
Down Sendromu merkezi açılacak
İstanbul Bilim Üniversitesi ve Down Türkiye-Down Sendromu Derneği işbirliğiyle, ...
Halk sokağa maskeyle çıkıyor
Çin'in başkenti Pekin başta olmak üzere birçok bölgede hava kirliliğinin ...
Sağlık Bakanlığı'nda şok istifa: Tahkikatın...
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhammed Mısır, "112 acil rüşvet ...
 
İzmir'de sağlık operasyonu hastanelere sıçradı!
Alsancak Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Yaşar Öz ekibi ile birlikte ...
Kabuklu yemiş alerji riskini azaltıyor
Gebeyken kabuklu yemiş yiyen kadınların bebeklerinde bu besinlere karşı ...
Sağlık'ta dönüşüm: İzmirliler de Suriyeli oldu!
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler’in sağlık ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva