HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
13 Ocak 2017 Cuma - 12:09

‘Ustaların Ustası’ Folkart Gallery’de

Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, Folkart Gallery’de açıldı. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, İzmir’de böylesi değerli ve ‘ilklerin’ bulunduğu bir sergiye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

‘Ustaların Ustası’ Folkart Gallery’de

Sanatın farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sergisine “Sevmek Güzel Meslek Reis” ismi verildi. ‘Ustaların Ustası’ olarak anılan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşamının farklı dönemlerinden eserlerin sunulacağı sergi, Folkart Gallery'de 12 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yaptığı serginin küratörlüğünü Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencileri İbrahim Örs ve Hanefi Yeter üstlendi. Eyüboğlu’nun hayatından kesitler sunan mektuplar, zarflar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objelerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında ürettiği eserleri de sergide görülebilecek.  200’e yakın eserin yer alacağı sergide, Eyüboğlu'nun, uğruna "Karadut" şiirini yazdığı Mari Gerekmezyan'ı resmettiği eserler de yer alıyor.

Ayrıca Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi Eyüboğlu büstü ise serginin en dikkat çekici eserlerinden birisi oldu. Sergide bir de 18 dakikalık kısa bir belgesel de izlenebiliyor. Sergi için özel hazırlanan albümde Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ara Güler, Aziz Nesin, İlhan Berk, Mehmet Pesen, Turan Erol, Yaşar Kemal, Ferid Edgü gibi önemli isimlerin Eyüboğlu’nu anlattıkları yazıları bulunuyor.

Folkart Gallery'de açılan ve çeşitli sanat dallarında 200 eserin yer aldığı serginin açılışına İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın,  Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Tiyatro Sanatçısı Tamer Levent, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu ve çok sayıda sanatsever katıldı. Serginin açılış töreninde sunuculuğu tiyatro sanatçısı Volkan Severcan yaptı.

BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU

Folkart Gallery’nin ev sahipliği yaptığı 7. serginin açılışında bir konuşma yapan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, sanatsal güzelliklere, en çok ihtiyacımız olan günlerden geçtiğimizi belirterek, şöyle konuştu:

“Bugünlerde, güzel Türkiyemize ve gelecek günlere inancımızı; kardeşliğimizi, birliğimizi, her zamankinden daha çok önde tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani bu sergide, eserlerini size sunduğumuz Bedri Rahmi’nin bir şiirinde seslendiği gibi, zaman ‘yüreğimizin kapılarını sonuna kadar açma’ zamanıdır. Hep birlikte ve dimdik ayakta olmalıyız. Çünkü son günlerde, üst üste karanlık ve hain saldırılara tanık oluyoruz.”

İzmir Adalet Sarayı’na yönelik terör saldırısını anımsatan Sancak, “Örneğin geçtiğimiz hafta, güzel şehrimiz İzmir’de, çok yakınımızda yaşanan elim bir terör saldırısı ile sarsıldık. Bu vesile ile bir kere daha kahraman polisimiz Fethi Sekin’e ve tüm şehitlerimize, Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bütün yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” diye konuştu.

HİÇ SERGİLENMEMİŞ ESERLER SİZİ BEKLİYOR

“Türkiye’nin En Büyük Sanat Galerisi” olma unvanı ile kapılarını açan Folkart Gallery’nin, bugüne kadar hepsi özel projelerden oluşan 6 çok önemli sergiye ev sahipliği yaptığını belirten Mesut Sancak, şöyle devam etti:

“Galerimiz, Picasso’dan Dali’ye, Rodin’den Abidin Dino’ya, Salgado’dan Robert Capa’ya kadar, çok değerli sanatçıların eserlerini sizlerle buluşturdu. Galerimizi bugüne dek 90 binin üzerinde insan ziyaret etti. Şimdi sıra Bedri Rahmi Eyüboğlu’nda. Bugün burada ‘Ustaların Ustası’ olarak nitelendirilen Eyüboğlu’nun eserlerine ev sahipliği yapıyoruz. Bedri Rahmi, ressam, şair ve yazar olarak, sanatın farklı dallarında çok değerli eserler üretti. Sergimizde Bedri Rahmi’nin, bu eserlerinin yanı sıra; hayatından kesitler bulacağınız mektuplar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objeler de yer alıyor. Eyüboğlu’nun daha önce hiç sergilenmemiş bazı eserlerini, ilk kez İzmir’de sanatseverlerle buluşturuyoruz.”

Sergide yer alan eserlerin bir kısmının özel koleksiyonlarda bulunduğuna işaret eden Sancak, “Ülkemizin önemli koleksiyon sahiplerinin, bu sergide bize destek olması, bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı. Sağolsunlar, bize onur verdiler” şeklinde konuştu.

“BEDRİ RAHMİ’Yİ DAHA İYİ ANLAYACAĞIZ”

Folkart Gallery Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, “Bir sanatçıyı çeşitli şekillerde hatırlamış oluyoruz. İlk defa bu kadar bütüncül bir sergi açılıyor. Cumhuriyet dönemindeki sanatçılarımız arasında yer alan Bedri Rahmi çok önemli bir sanatçı. Sanatın farklı dallarında eserler üreten bir insan. Bedri Rahmi’yi daha iyi anlamamızı sağlayacak bu sergide emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“SANATA EVET”

Tiyatro Sanatçısı Tamer Levent ise, “Tarihi bir gün yaşıyoruz. Folkart Galeri’de Bedri Rahmi’nin eserleri sergileniyor. Ben uzun yıllardır ‘Sanata Evet’ diye bir kampanya yürütüyorum. Sanatın herkes için gerektiğine, herkesin sanatın herhangi bir dalında faaliyet yürütebileceğine inanıyorum. Sanatla sorunların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Folkart felsefesi ile Bedri Rahmi’nin yaşamı burada örtüşmüş gözüküyor. Başta sayın Mesut Sancak olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

 
Bakan açıkladı: Ders sayısı azaltılacak mı?
 
ÖSYM'nin 15 yıllık soru hafızası incelenecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İFOD’dan 23. yıla Ayna’lı sergi
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (İFOD) 23’üncü Geleneksel Fotoğraf Sergisi ...
Vizyonda merakla beklenen 8 yeni film
Ugandalı kızın hikayesini anlatan "Queen of Katwe" ile Jennifer Lawrence ...
İKSEV afiş yarışması sonuçlandı
İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen "15. Caz ...
 
Mülteci ölümleri almanağı hazırladılar 
İzmir'de Halkların Köprüsü Derneği'nin gönüllüleri tarafından hazırlanan ...
KODA’dan ikinci yıla özel konser
16 Ocak’ta ‘Ustalara Saygı’ temasıyla gerçekleşecek konserde; Türk Operası’nın ...
İzmirli müzisyenler yasta: Ersen Gün yaşamını yitirdi
İzmir müzik dünyası; 36 yaşındaki genç müzisyenin ani ölümü ile sarsıldı. ...
 
Nazım Hikmet 115. doğum gününde Konak'ta anıldı
Konak Belediyesi, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’in doğumunun 115’nci ...
Necati Cumalı Edebiyat Ödülü sahibini buldu
16. Necati Cumalı Anma Haftası kapsamında düzenlenen Necati Cumalı Edebiyat ...
Haftasonu BerKM’de tiyatro şöleni
İstanbul Mask-Kara Tiyatrosu hafta sonu çocuklar için “Eğlence Dünyası”, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva