HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
6 Aralık 2020 Pazar - 14:41

Usta oyuncu İzmir sahnesindeki koronavirüs kabusu sonrası ölüme isyan etti: Organize cehalet!

Devlet Tiyatroları'nda kostüm tasarımcılığını yapan Ali Cem Köroğlu Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.  Köroğlu'nun ölümü, tiyatro camiasında 'ihmal' tartışmasını başlattı. Usta oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, "Organize cehalet sonucu Covid'ten hayatını yitirdi" dedi.

Usta oyuncu İzmir sahnesindeki koronavirüs kabusu sonrası ölüme isyan etti: Organize cehalet!

Son olarak İzmir Devlet Tiyatroları’nda geçen günlerde prömiyeri yapılan ve kadrosunda pek çok tiyatro çalışanının Koranavirüs'e yakalandığı “Karıncalar / Bir Savaş Vardı” oyununun kostüm ve dekor tasarımını yapan Ali Cem Köroğlu’nun Covid-19 testi pozitif çıkmış ve yoğun bakıma kaldırılmıştı. Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Köroğlu'nun ölümüyle ilgili tiyatro çevreleri açıklama yaptı. 

Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, sanatçının ölümüyle ilgili "İzmir’den çok tatsız ve kötü söylentiler yayılmakta, büyük bir sorumsuzluk, cehalet ve ihmaller zinciri sonucunda Ali Cem Köroğlu'nu yitirdiğimiz gerçeği yüzümüze tokat gibi çarpmaktadır. Sürecin şeffaflaşması gerekmektedir. Bu kurumsal olarak darbe almamızın önüne de geçecektir" dedi. 

"Bir sanat kurumunun tam anlamıyla bürokrasiye teslim olması Köroğlu'nu ölüme götüren olaylar zincirinin ilk halkasıdır" denilen açıklama şöyle:

-Bilindiği üzere, 28 Ekim 2020 tarihli Bakanlık genelgesiyle, Devlet Tiyatroları’nın Kültür ve Turizm Bakanlığına yetki devri gerçekleşmiştir. Her ne kadar bakanlık “sehven” olduğunu açıklasa da, yetkilerin iade edildiğine ilişkin bir evrak kuruma ulaşmamıştır. 5441 sayılı “tüzel kişiliğimizi” koruyan yasamızın dışında gelişen ve ANAYASAYA aykırı olan bu durum, bir sanat kurumunun tam anlamıyla bürokrasiye teslim olmasının sonucudur. Bürokrasi sanatın gerekli isterlerini bilemez. Bürokratlar sahneyi anlayamaz. Acil ve hızlı kararlar alamaz. ALİ CEM KÖROĞLU’ nu ölüme götüren olaylar zincirinin ilk halkasını burada aramak gerekir.

-Durumun vahameti ortadadır. Konuyla ilgili çok acil bir soruşturma, Devlet Tiyatroları üst yönetim yetkisinin bürokrasiye devri ile ilgili olarak, bakanlıktaki “karar vericileri” de kapsayacak şekilde başlatılmalıdır.

-Devlet Tiyatrolarında olaydan birinci derecede sorumlu yetkililerin soruşturma sürecinde, olayın gidişatını etkilememeleri adına “tedbiren” görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Bu soruşturma sürecinin, görevden el çektirilen yetkililer için de kendilerini aklama adına bir fırsat olduğu unutulmamalıdır.

-Acil olarak perdeler corona sürecini kapsayacak biçimde süresiz kapatılmalıdır.

-ALİ CEM KÖROĞLU ’nun görev yaptığı oyun durdurulmalı, çalışanlar soruşturma sürecine dahil edilmeli, onların bilgilerine/tanıklıklarına başvurulmalıdır.

-Eğer söylendiği gibi yaşadığımız olağanüstü salgın sürecinde karantinaya sadık kalmayan bir oyuncunun duruma sebebiyet verenlerden biri olduğu ortaya çıkarsa, kurumla derhal ilişiği kesilmelidir.

-Devlet Tiyatrosu yetkililerinin prova ve temsil süreçlerinde alışanlarına neden test yapmadığı da soruşturma kapsamında özellikle ele alınmalıdır."

TAYLAN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIM
Köroğlu'nun ölümüyle ilgili 'ihmal' olduğunu vurgulayan sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan da Twitter hesabından 'Ali Cem Köroğlu tanıdığım en güzel insanlardan biriydi. Devlet Tiyatroları'nın tepesinden başlayan bir dizi ihmal ve sorumsuzluktan oluşan organize cehalet sonucu Covid'ten hayatını yitirdi. Bu telafisiz kayıpta payı bulunanların her birinin açığa çıkmasının takipçisi olacağım" diye yazdı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ile Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın ortak açıklamalarında da İzmir Devlet Tiyatrosu’ndaki tek kişilik oyunda bile prömiyerden sonra oyuncuların Koronavirüs' e yakalandığı kaydedilerek “Temaslı olan oyunun yönetmeni, yönetmen yardımcısı, dekor ve kostüm tasarımcısı, tüm teknik ekibi test yaptırmış ve pozitif çıktıklarını bildirmişlerdir. Bu durum tüm çalışanların yaşam hakkının riske atılmasıdır. Ve asla kabul edilemez. Bu yaşanan olay hastalık sürecindeki inisiyatifin tek başına kişilere bırakılamayacağının göstergesidir. Yapılan ihmalkârlık oyunda çalışan tüm ekibin sağlığını tehdit eden bir duruma dönüşmüştür” denildi.

 
Nakdi Ücret Desteği, 8 Aralık'ta başlıyor
 
Virüs tedavisi gören Yılmaz Vural'dan sevindiren haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in genç yeteneği Avrupa'da finallerde!
İzmirli genç yetenek Ege Seçer, tüm dünyadan 548 katılımcının yarıştığı ...
2021 Grammy Ödülleri için adaylar açıklandı
Müzik dünyasının en saygın ödüllerinden biri için geri sayım başladı. ...
Tiyatroda koronavirüs şoku!
Kedi Sahne çatısı altındaki oyuncu Anıl Yürek koronavirüse yakalandı. ...
 
Disney, Deadpool 3 için hazırlıklara başladı
İlk iki filmiyle büyük hasılat elde eden ve beğenilen Marvel karakteri Deadpool'un 3. filmi geliyor.
Devlet Tiyatroları'na kısıtlama ayarı
Devlet Tiyatroları'nda Cumartesi günleri saat 19.30'da başlanması planlanan ...
Öykü Karayel'den samimi itiraf
Son zamanlarda Bir Başkadır dizisinde canlandırdığı Meryem karakteriyle ...
 
Nihal Yalçın'dan Bir Başkadır tepkisi
Oyuncu Nihal Yalçın, Netflix'te yayımlanan Bir Başkadır dizisiyle Türkiye'nin ...
İzmir Film Festivali'nin coşkusu bu sene çevrimiçi yaşandı
Bu yıl 21’nci kez düzenlenen İzmir Kısa Film Festivali sona erdi. Festivalde ...
Kraliçe Antoinette'in ayakkabısı müzayedede rekor fiyata satıldı
Fransa'nın son kraliçesi Marie Antoinette'in ayakkabısı müzayedede 43 bin 750 euroya satıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva