HABERLER>EKONOMİ
21 Temmuz 2020 Salı - 12:17

Uskumru halde 3,5 TL, restoranda 110 TL!

Sebze-meyvede tartışılan hal ile pazar arasındaki fiyat farkı balıklara sıçradı. Halde 300 gramı 3.5 lira olan uskumru, çarşıda 10, restoranda 110 liradan satılıyor. Balıkçı ve esnaflar ise “Bu kadar uçurum olmamalı” diyor. TÜRES Genel Başkanı Bingöl ise, "Bence bu fiyatlar gerçekten ucuz. Türkiye’de daha da pahalı olması gerekiyor." dedi.

Uskumru halde 3,5 TL, restoranda 110 TL!

Son dönemde bazı restoranlardaki fahiş fiyatlar tüketicilerin tepkisini çekiyor. Özellikle tatil beldelerinde yüksek lahmacun fiyatları ile başlayan tartışmalar her geçen gün yeni ürünlerle büyüyerek devam ediyor. Bunun son örneği de balık fiyatları. Öyle ki halde 3.5 liraya satılan uskumru mahalle pazarlarında 7-8 liraya, Beşiktaş’taki çarşıda 10 liraya satılıyor. Yine çarşıdaki restoranlarda 50-60 lira olan 300 gramlık bir porsiyon uskumrunun ücreti de boğaz hattına yaklaştıkça 110 liraları buluyor.

Hürriyet gazetesinden Emre Eser uskumru olmak üzere yüksek ücretli deniz ürünlerinin halden restorandaki tabağa kadar olan yolculuğunu araştırdı.

‘Koli fiyatına iki porsiyon’
Habere göre balık borsasının kalbi konumunda bulunan İstanbul Gürpınar’daki balık halinde özellikle restoranlarda fahiş fiyatlardan satılan uskumrular dondurulmuş halde Norveç’ten geliyor. Koli içerisindeki balıklar boyutuna göre farklı fiyatlarla satışa sunuluyor. İçinde ortalama 70 adet uskumrunun bulunduğu bir kolinin ücreti ise 240 lira.

Bodrum'da 184 liraya pide: 'Fiyatlar bu sene çok daha fahiş olmuş'
Bir uskumru ortalama 300 ila 400 gram arasında. Yani restoranda satılan iki porsiyon neredeyse bir koli balıkla aynı fiyata geliyor. Durum sadece uskumru ile sınırlı değil. Yine restoranlarda bir porsiyon kalamarın fiyatı ortalama 50 liradan başlıyor. Porsiyonlarda 200-300 gram kalamar kullanılıyor. Halde kalamarın kilogram fiyatı ise 25 lira. Yine içinde 28 adet levreğin bulunduğu bir kolinin fiyatı da 300 lira. Levrekler çarşıda 20-25 liradan satışa sunulurken restoranlarda 60 liradan başlayıp 150 lirayı aşan fiyatlarla karşılaşmanız mümkün. Restoranlarda porsiyonu 50 liraya satılan istarvitin kilogramı da halde 5 lira.

‘Deniz balığı diye çiftlik balığı satıyorlar’
Beşiktaş’taki balıkçılar pazarındaki balıkçılar ise tüketicilerin balık konusunda yanıltıldığını söylüyor. Buradaki esnafa göre tezgahlarda ve restoranlarda satılan balıkların hepsi çiftlik ürünü olmasına rağmen, satış sırasında müşteriye deniz balığı olduğu söyleniyor. Çiftlik balıklarının daha ucuz olduğu ve fiyatları yükseltmek için bazı kişilerin bu balıkları da taze deniz balığı olarak sattığını ifade ediyor.

Esnaf: Bazılar fiyatları çok şişiriyor
Fiyatlar konusunda esnaf ise bazı restoranların haksız bir fiyat politikası uyguladığı yönünde görüş bildiriyor. Halde balık satışı yapan esnaf, “Balık piyasası biraz hareketli. Ama aradaki uçurum bu kadar olmamalı” dedi.

Restorancılar ise konum ve işletme giderlerine dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her restoranın gideri farklı oluyor. Hepsi uyguladığı hizmete göre farklı fiyatlar isteyebilir. Ödenen kiralar bazı bölgelerde çok yüksek. Ama bunun da bir oluru ve sınırı var. 5-10 liralık balık için en fazla 50-60 lira yazılabilir. Üstü biraz şişirme oluyor.”

‘Bu fiyatlar gerçekten ucuz, Türkiye’de daha da pahalı olması gerekiyor’
Buradaki fiyatların ürün ve maliyetle bir alakası olmadığını söyleyen Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, şöyle konuştu:

“Bu işletmeler fiyat politikalarını müşteri kitlesine göre yapıyor. Zaten yüksek fiyat politikası uygulayıp aynı kalitede hizmeti veremeyen yerlerin cezasını müşteri kesiyor. O müşteri bir daha oraya gitmiyor. O işletmeler de kısa sürede kapanıyor. Kapısına kilit vuruyor. Ama bence bu fiyatlar gerçekten ucuz. Türkiye’de daha da pahalı olması gerekiyor. Bu tarz restoranların sayısının daha da artması lazım. Dünyada bunun örnekleri çok. Sonuçta bu restoranlara kapıdan geçen herkes giremiyor. Oraya gelen müşteri de yanında oturan kişinin kendi segmentinde olmasını istiyor. Müşteri oraya ucuz yemek için gelmiyor.”

‘Yerli diyorlar ama değil’
Halde 35 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Salih Purut, “Av sezonunda değiliz. Restoranların hepsi ithal balıkları servis ediyor. Burası tüm restoranların balık aldığı bir hal. Fiyatlar her ne kadar iniş çıkışlar gösterse de ithal balıklarda bu pek mümkün olmuyor. Balığın ücreti belli. Restoranlarda bu kadar yüksek fiyata satılması bizi şaşırtıyor. Burada tanesi 3-4 liradan satılıyor. Bazı restoranlar yerli uskumru sattığını söylese de bu da çok zor. Hem mevsimi değil hem de yerli daha küçük oluyor. Yerli olsa da onun da tanesi 10-12 lira. Yerli diye satılan balıkların hepsi aslında ithal. Tüketiciler dikkat etsin” şeklinde konuştu.

 
İzmir emlakçılarının başkanı Güleroğlu: Bundan sonra ev fiyatı düşmez!
 
Lokanta, kıraathane ve kafeler için yeni genelge!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Biz bize yeteriz’ demekle turizm karın doyurmaz!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Biz bize yeteriz’ demekle turizm karın doyurmaz!
Menemen'de 90 dönümlük tarım arazisi beton olmaktan kurtuldu!
İzmir 2. İdare Mahkemesi, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası'nın açtığı davada, ...
Bakan Pakdemirli'den İzmir sularında online denetim
Ege Denizi'nde yasa dışı avcılıkla mücadele eden "Reis Bey" kontrol teknesinin ...
 
İşsizlik ve kısa çalışma ödemeleri erkene çekildi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Temmuz ayına ...
'Adanalı Ronaldo' İzmir'de 27 bin TL'ye satıldı
İzmir'in Gaziemir ilçesindeki kurban pazarında, 1,2 tonluk boğa, 27 bin ...
Çeşme'de tatilciye 'kopya site' tuzağı!
Ünlü otellerin adını kullanarak sahte internet siteleri açan dolandırıcıların ...
 
Muhittin AKBEL sordu... Ekrem DEMİRTAŞ yanıtladı: Herkes fikrimi soruyor, kenti yönetenler hariç!
Muhittin AKBEL sordu... Ekrem DEMİRTAŞ yanıtladı: Herkes fikrimi soruyor, kenti yönetenler hariç!
İzmir'de sanal kurban pazarına yoğun ilgi
Koronavirüs salgını online alışverişe olan ilginin artmasına neden olurken, ...
Büyükşehir belediyelerinin 'AVM' yetkisine sınırlama
Büyükşehir Belediyelerinin alışveriş merkezlerine ruhsat, yapı kullanma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva