HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2018 Çarşamba - 08:21

Üretici feryat etti: Kilosu 58 lirayı görebilir!

Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, beyaz ette yapılan ihracatın ve dolara bağlı maliyetlerin artmasından dolayı tavuk fiyatlarının çok daha yukarı çıkabileceğini, kış aylarında 58 liraya çıkabileceğini söyledi.

Üretici feryat etti: Kilosu 58 lirayı görebilir!

Doğan BULUT/EGEDESONSÖZ- Tavuk fiyatlarına son 9 ayda gelen yüzde 200’lük zam vatandaşların tepkilerine sebep olurken, tavuk yetiştiricileri fiyat artışının kendilerinden kaynaklanmadığını belirtti.

Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, özellikle beyaz ete gelen zamların kendileri tarafından yükseltilmediğini, piyasayı belirleyen Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği" (BESD-BİR)  tarafından güncellendiğini açıkladı. Başkan Koç, “Biz sadece yetiştiriciyiz. Biz tavukları yetiştirip teslim ederiz. Bizim işimiz biter. Bizim fiyatlarımız sözleşmelere bağlı olduğu için son 1 yılda bir değişiklik olmadı. Aynı fiyattan devam ediyoruz. Bu fiyat artışı entegre tesislerinin elinde. Bugün BESD-BİR firması belirliyor piyasayı” dedi.

SANAYİCİ RANT OLUŞTURDU
Fiyatlarda bir zam yapmadıkları gibi artan maliyetlere değinen Başkan Koç, “Bizim de sıkıntılarımız var. Elektrik maliyetimiz arttı. Personel zam istiyor. Bizim giderlerimizin de bir kısmı dolara endeksli. Mazot kullanıyoruz. Bu ekonomik dalgalanmadan nasıl vatandaşlarımız etkilendiyse bizde etkilendik. Ama bizim fiyatlarımızda en ufak değişiklik olmadı. Hatta biraz düştü. Doğal olarak tavuk etinin fiyatlarının artması bizimle değil, sanayici kesimiyle alakalı bir durum. Bizde beklenti içerisindeyiz. Sanayici kendi ekonomik rantını oluşturdu” diye konuştu.

İHRACATA MAL YETİŞTİREMİYORUZ
İhracat sebebiyle iç piyasada problemler yaşandığını söyleyen Başkan Koç, “hiç beklemediğimiz ekonomik dalgalanmalar oldu. Bu da ihracatı tetikledi. Bizim dolar bazında maliyetlerimiz diğer ülkelere göre çok avantajlı bir konuma geçti. Entegreler şu anda ihracata mal yetiştiremez oldular. Çıkan ürün direk yurt dışına gittiği için bu kadar sıkıntı var” diye konuştu.

BEYAZ ETİ 58 LİRAYA YİYEMEZSİNİZ
Üreticilerin zarar ettiğini belirten Başkan Koç, “üreticiler kollanmalı. Bu şartlarda üretici batarsa ve entegreler üretim yapamasa tavuğu 28 liraya değil, 58 liraya bile kimse yiyemez. Yetiştirici batarsa bu üretimi kimse yapamaz. Çünkü entegrelerin kendini ait yetiştirme merkezleri yok. Mecburen gelecek sözleşmeli yetiştirici bulacak. Şimdi çok sıkıntı çekmiyoruz. Ama kışın kömür maliyetleri işin içine girince hiçbir tane yetiştirici kalmaz. Hepimiz batarız. Ondan sonra beyaz etin fiyatı kırmızı eti geçer. Geçen seneden beri bize verilen bir kuruş zam yokken.. Biz şu an yakıt fiyatlarından dolayı zarar ediyoruz. Yaz maliyetlerinden  dolayı insanlar bir şekilde idare edebiliyorlar. Ama kışın hayvan almayacak bir sürü üretici var. Bu da fiyatların çok fazla artmasına sebep olacak. Çünkü birçok üretici entegre ile konuştu. Kışın ‘hayvan almayacağım yazmayın’ dedi. Bu da raflarda ürünün az olmasına talebinde çok alması  sebep olur. Fiyatları yukarıya doğru çıkarır” diye belirtti.

 
Başkan Kocaoğlu’ndan Kültürpark’taki tahsis için Piriştina örneği!
 
Türkiye'nin kanını donduran anne hakkında karar!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
canını sıkma beyefendi 26 Eylül 2018 Çarşamba 19:13

Verilir talimat bütün gıda maddelerinde olduğu gibi ithal edilir. Belgrad'ta kasapta perakende 2 euro ( biz ithal ederken euro 4.25 tl idi) bizim parayla 9 tl ediyordu burada 28 tl ye ucuz et diye satıldı. İthalatçımız açmı kalsın? Döviz ağacımız varya dolarları oradan toplaya toplaya biteremedik yoksa 500 milyon dolarlık vıp jumbo jeti nasıl alırdık, külliyeyi nasıl yapardık, ultra lüks makam arabalarını nasıl alırdık, bunca şatafatı gösterişi nasıl yapardık? Hem bak senide düşünüyoruz o tavuk çiftliğindeki kümese girersen üstün başın kokar.

Yorumu oyla      10      5  
ahmet 26 Eylül 2018 Çarşamba 13:13

Bence bu adam halkı galeyana getirmekten tutuklanır beyaz et 58 lira olarak güncellenebilir bunun zamla ne alakası var.Dinimiz ne diyor haline şükret sakın ses çıkarma..Yeni uçağımız oldu saraylarımız var yenileri yapılacak inşallah.

Yorumu oyla      12      6  
26 Eylül 2018 Çarşamba 13:03

un ihracatı yasaklandı.yakında beyaz et süt ihracatı da yasaklanır.ancak inşaat sektörü batarken demir ithalatının yasaklanması da komik.

Yorumu oyla      10      5  
Gürkan 26 Eylül 2018 Çarşamba 11:41

Başkanlık sistemi geldi, Türkiye uçuşa geçti

Yorumu oyla      13      5  
sagduyu 26 Eylül 2018 Çarşamba 11:13

böyle giderse toplum olarak ne kırmızı ne beyaz et yiyemeyeceğiz . işte sana yeni Türkiye , bravo doğrusu !

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
ABD Merkez Bankası'nın bu akşam TSİ 21.00'de açıklayacağı faiz kararı ...
DTO'nda yeni meclis başkanı belli oldu
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Başkanlığı'na Kenan Yalavaç seç
D'Artiste Bedding 'İzmir'e merhaba' dedi
İzmir mağazasını Mavişehir'de açan D'Artiste Bedding, yılsonuna kadar 26 şubeye ulaşmayı hedefliyor
 
Önemli uyarı! Yanınıza mutlaka poşet alın
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: "Bazı marketler, yönetmelik yürürlüğe ...
İzmir'de etiket fiyatlarını gören şaştı kaldı!
İzmir'de kurulan pazar yerlerinde, ürünlerin etiketlerini görenler, şaşkına ...
Bakanlık boğa ve aygır spermi ithal edecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, et ve süt kalitesini arttırmak için farklı ülkelerden ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun "Rahip Brunson bu ay serbest bırakılabilir" ...
DİSK'ten açıklama: İzmir'de işçiler iş bırakacak!
DİSK'e bağlı belediye işçileri, krizin faturasını emekçiler ödemeyecek' ...
Kemeraltı Çarşısı'nda aşure bereketi
Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva