HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
26 Haziran 2016 Pazar - 15:42

Ünlü sanatçı siyasete girebileceği partiyi açıkladı

Ünlü sanatçı Selda Bağcan, politikaya atılması konusunda teklif gelse bunun ancak CHP’den olabileceğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kurucu partisinde bir sürü yanlış yapıldığını ancak yine de kendisi için tek seçenek konumunda bulunduğunu ifade etti.

Ünlü sanatçı siyasete girebileceği partiyi açıkladı

SANATÇI Selda Bağcan, İspanya’da binlerce kişiye türküleri ile halay çektirdiğini, Türkiye’yi birçok festivalde temsil ettiği halde hiçbir devlet yetkilisinin kendisine teşekkür etmediğini söyledi. Hakkında bilinmeyenleri yanıtlayan Bağcan, TRT’de 20 yıl yasaklı kaldığını, yıllarca el konulan pasaportuna merhum bakan Adnan Kahveci sayesinde kavuştuğunu anlattı.

Selda Bağcan, Hakan Çelik’in CNN TÜRK’teki ‘Hafta Sonu programına katıldı. Bağcan, 45 yıllık yaşamının anlatıldığı biyografi, afiş, broşürler haberin yer aldığı albümünün yanı sıra, 40 şarkısından oluşan iki Long Play ve CD’sine ilişkin bilgi verirken bunun ikincisini önümüzdeki yıl hazır hale getireceğini söyledi. Selda Bağcan, TRT’de 20 yıl süreyle yasaklı sanatçılar arasında yer aldığını belirtirken, şunları anlattı:

"TRT yasağı 1972’de geldi. O dönem hiçbir zaman tanışmadığım Deniz Gezmiş ve arkadaşları tutukluydu. ‘Mapushanelere Güneş Doğmuyor’u söyledim. Bununla Gezmiş ve arkadaşları arasında bağlantı kurdular. TRT, ‘Sanatçının gereksiz reklamı yapılıyor’ gerekçesi ile beni yasakladı. Yasak 20 yıl sürdü. 1990’da dört kez İsrail’e gittim Acco Festivali’nde Khanel Umdanadlı Osmanlı Kalesi’nde ve Ehal Hatarbut konser salonunda iki konser verdim. Bu kadar ilgi görüyorum, TRT’ye çıkamıyorum. TRT’yi mahkemeye vereceğimi söyledim. Hemen bir telefon geldi ’kaldırıyoruz’. 91’de kaldırdılar."

Selda Bağcan, o dönemlerde yurt içinde olduğu halde kendisi için ‘Yurda dön’ çağrısı yapıldığını, hakkında ‘Komünizm propagandası yapıyor’ iddialarının ortaya atıldığını, gazeteci Mustafa Ekmekçi’nin araya girmesi üzerine dönemin Bakanı Adnan Kahveci’nin müdahalesi ile pasaportuna kavuştuğunu anlattı.

"ÇANAKKALE’DE 6 ŞEHİDİMİZ VAR"
Bağcan, toplam 4.5 ay cezaevinde kaldığını, cezaevine ilk girdiğinde bütün koğuşlarda bulunanların ayağa kalktığını ‘Yasaklı’ kabul edilen marşları söylemeye başladığını, içeri giren bir subayın nutuk attığını anlattı. Selda Bağcan, "Subay, aranızda ‘Çanakkale’de şehidi olan yok mu?’ dedi. Oysa benim 6 şehidim var. Dedem ve 5 kardeşi. Bunu kalkıp bunu söyleyemiyorsunuz" diye konuştu.

"SİYASETE GİRSEM CHP'DEN GİRERİM"
Selda Bağcan, bir soru üzerine politikaya atılması konusunda teklif gelse bunun ancak CHP’den olabileceğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kurucu partisinde bir sürü yanlış yapıldığını ancak yine de kendisi için tek seçenek konumunda bulunduğunu ifade etti.

"AKM YIKILMADAN RESTORE EDİLMELİ"
Bağcan, başka bir soruyu yanıtlarken de Taksim’deki AKM’nin yıkılmadan restore edilmesi gerektiğini kaydederek, " Tarihi özelliği var. Adı; Atatürk. Atatürk benim için çok şey ifade ediyor; En büyük aşkımız. Ona bu dönem yapılanlar beni şahsen kahrediyor" dedi.

Selda Bağcan’ın programda verdiği yanıtlarda özetle şunları anlattı:

* Eleştiriye tahammül ederim kırılmam kendime çeki düzen vermeye çalışırım.

* Eskiden "Annem sizi çok sever diyorlardı. Şimdi diyorlar ki; oğlum sizi çok seviyor.

* Çok içki içmem. Sigarayı hiç içmem. Şeker hastasıyım. Yiyeceklerime dikkat ediyorum. Biraz kilo fazlası var. Bir türlü atamıyorum.

* Elime kelepçe vurulduğunda ellerimin çok güzel olduğunu fark ettim.

* Eurovision’dan teklif gelmedi. Dışişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine 1972’de Bulgaristan’da gerçekleştirilen Altın Orfe Festivali’nde Türkiye’yi temsil ettim. Bu devlet adına ilk ve son faaliyetim oldu. Bir teklif gelse Türkiye’yi temsil etme konusunda elbette giderim. Türkiye’de diğer ülkelerdeki gibi bazı sanatçılara diplomatik pasaport vermeli.

* İspanya’da Avrupa’nın en ünlü festivallerinden İspanya’nın Barcelona kentinde Primavera Sound 2016’da binlerce gence benim şarkılarımla halay çektiler. Devletten ne arayan, ne telefon eden olmadı. Ben her zaman ‘Gölge etmeyin başka ihsan istemem’ derim.

* Devlet sanatçılığını kabul etmem. Yönetim ile çok yan yana olmak istemem.

* Kaza geçirdim. Sol kolumda kalıcı bir hasar oldu. Şimdi düşünüyorum da, sahnede tek başına gitar veya bağlama çalarak, şarkı, türkü söylemen ne kadar zormuş.

* Bu yaştan sonra Rock’çu oldum. Hit olan şarkıları Rock tarzında okuduk.

* Türkiye’de protest müzik neredeyse bitti çünkü bu tarz müzik yapanlar hapse girdi.

* Geçmişte ilahi okudum.

* Ahmet Kaya Yok yere öldü. O gün linç kampanyası falan korkunç şeyler yaşadı ve üzüntüden öldü. Onun için ‘İşte gidiyorum’ diye bir şarkı söyledim. (dha)

 

 
Flaş! LGBTİ yürüyüşüne polis müdahalesi
 
Pınar Karşıyaka'da Palacios belirsizliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Festivali'ne görkemli final
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) düzenlediği 30. Uluslararası ...
5 ülkenin sinemacıları 'Börklüce' için buluştu
Yunanistan, Filistin, İran, Makedonya ve Türkiye’den sinemacıların katıldığı ...
Müziğin yas günü: Asım Can Gündüz vefat etti
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki evinde rahatsızlanan ünlü virtüöz ve gitarist ...
 
Ünlü sanatçı müjdeyi verdi
Cem Yılmaz, YouTube kanalı takipçilerinin iki milyonu bulmasını kutlarken ...
O sanatçı Roma Türk Film Festivalini sunacak
V. Roma Türk Film Festivali gala gecesi sunuculuğunu, Muhteşem Yüzyıl'ın ...
ABD’li ünlü aktör trafik kazası kurbanı
Star Trek serisindeki performansıyla adından söz ettiren dünyaca ünlü ...
 
Bademler Köy Tiyatrosu ödüle doymuyor!
Uluslararası Lions Çoğul Yönetim Çevresi 118 Konfederasyonu tarafından ...
LGBTİ’ye İzmir’de ‘Basit’ bir destek
Sanatseverler, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi belgeseli yönetmenlerinden ...
Ve tercüme bitti: O mozaikte ne yazıyor?
Grekçe 'Neşeli ol hayatını yaşa' yazdığı anlamı çıkarılan mozaikle ilgili ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva