HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
13 Eylül 2021 Pazartesi - 11:16

Üniversiteliler evsiz yurtsuz… İzmir çıldırmış olmalı!

İzmir’de pandemiden önce 800-1000 lira olan 1+1 evler, 2 bin 500-3 bin liraya, eşyalı 1+1’ler 1200 liradan 3 bin 500 liraya fırladı. Öğrenciler bütçelerine uygun ev bulamazken, fahiş fiyat isteyen ev sahiplerinin isteklerine boyun eğmek zorunda kalıyor. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İlk defa böyle bir şey başımıza geliyor. Günde 50-60 öğrenci kapımızı çalıyor, ev bulamadığımız için onları üzülerek uğurluyoruz” dedi. KYK yurtlarının yetersizliği, özel yurtların pahalı oluşu da öğrencileri, velileri kara kara düşündürüyor.

Üniversiteliler evsiz yurtsuz… İzmir çıldırmış olmalı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -   İzmir’de Ekim ayında eğitime başlayacak olan Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin öğrencileri, yana yakıla ev arıyor. 30 Ekim’de yaşanan deprem sonrası evsi z kalanların talebiyle kiralık evlerin önemli bir bölümüne kiracılar otururken, üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağının açıklanmasıyla ev arayamaya başlayan ünivertiseli öğrenciler açıkça kaldı. Ev sahiplerinin fahiş ücretler istemesi, Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının ihtiyaca cevap verememesi ve 1,5 yıl sonra kapılarını yeniden açan özel yurtların zamlı tarifeleri, üniversite öğrencilerini açıkta bıraktı.

GÜLEROĞLU: ÖĞRENCİYE KİRALIK EV FİYATI ÜÇ KAT ARTTI
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kiralık ev piyasasını değerlendirirken, “40 yıldır bu işi yapıyorum, ilk defa başımıza böyle bir şey geldi” dedi. Üniversiteli öğrencilerin konut talebinin çok fazla olduğunu, buna karşın kiralık ev bulamadıklarını anlatan Başkan Güleroğlu, “Üniversitelerin açık olduğu dönemde, yani pandemi öncesinde Buca’da 1+1 evler, 800 ila 1000 lira arasında değişiyordu. Bugün aynı evler, 2 bin 500-3 bin lira arasında. Eşyalı olanlar, 1200 liraydı, bugün ise 3 bin 500 lira. Yani üç kat bir artış söz konusu. Öğrenciler, ailelerinin durumu iyi olmadığı halde, mecburiyetten bu fahiş fiyatlara boyun eğmek zorunda kalıyor. O rakamları veremeyenler çaresizlik içinde ev arayışını sürdürüyor. Deseniz ki Mesut, oğluma, kızıma kiralık ev lazım, inanın ev yok” diye konuştu.

UÇUK RAKAMLAR İSTEYEN EV SAHİPLERİYLE ÇALIŞMIYORUM
Her gün 50-60 üniversite öğrencisinin kapılarını çaldığını, kiralık ev sorduğunu belirten Oda Başkanı Mesut Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öyle ev sahipleri var ki, 2 bin 500 – 3 bin lira istediği 2+1 evini kiraya verirken, bu rakamı iki kişi için uyguluyor. Eğer öğrenciler, üç kişi kalıp kira paylarını azaltmayı düşünecek olursa, ev sahibi bu kirayı 3 bin 500-4 bin liraya çıkarıyor. Ben şahsen, uçuk rakamlar isteyen ev sahipleriyle çalışmıyorum. Çünkü vicdanım sızlıyor. İzmir depreminden sonra barınma ihtiyacı oldu. Boş evleri, depremzedeler tuttu. Üstüne öğrencilerden talep yoğun biçimde gelirse, kiralık konut kalmadı. Eskiden bu dönemlerde tayinler olurdu, rahat rahat kiralık ev bulurduk. Böyle bir sıkıntı yaşamıyorduk. İlk defa böyle bir şey yaşıyoruz.”

EV SAHİPLERİNİ UYARDI
Yüksek kira isteyen ev sahiplerini uyaran İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İnsaflı ev sahipleri yok mu? Elbette var. Fakat insaflı ev sahiplerinin azınlıkta olduğunu belirtmek isterim. Maalesef çoğu ev sahibi  zora koşuyor. Yüksek bedelle evini kiraya veren ev sahipleri, bir süre sonra, bizim için hiç de sürpriz olmayacak bir durumla karşılaşabilir. Yani, kiracı bir yerde tökezleyebilir. Bir kişinin tuttuğu evde bir bakmışsınız, iki, hatta üç kişi kalıyor olacak. Ya da kiracı, yanına kimseyi almazsa, kirasını ödeyemeyecek. Böyle bir sıkıntılı durum yaşamamaları için, ev sahiplerini vicdanlı olmaya davet ediyorum.”

YURTLARDA DURUM NEDİR?
Buca’da uzun yıllardır özel kız ve öğrenci yurdu işleten Çeliker Gökçin, özel yurtların durumunu özetledi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 4 Ekim’de eğitime başlayacağını, yurtlarının şimdilik yüzde 20 civarında dolu olduğunu anlatan Gökçin, pandemiden önce 12 bin ila 20 bin lira arasındaki yurt ücretlerinin, bugün için 18 bin ila 30 bin lira arasında olduğunu söyledi. Gökçin, “Eskiden okulların açılacağına yakın öğrenciler gelir, yurdumuza yerleşirlerdi. Şimdi, önce ev bakıyorlar. Çünkü kalabalık ortamlarda yaşamak istemiyorlar, pandemiden çekiniyorlar. Yeniden kapanma olacak mı gibi bir çekinceleri söz konusu.  Ev bulamadıkları veya KHK yurtlarında yer bulamadıkları zaman özel yurtlara geliyorlar.  Biz şirket olarak pandemiyle mücadele kapsamında öğrenci kapasitemizi düşürdük. 163 olan erkek öğrenci kapasitemizi 131’e, 63 olan kız öğrenci sayımızı 39’a indirdik. Şu anda 53 erkek, 11 kız öğrencimiz kayıt yaptırdı. Pandemi konusunda biz de çok titiziz. Mesela yurdumuza kesinlikle aşısız öğrenci kabul etmiyoruz. Aşısız oldukları için çok sayıda öğrenciyi geri çevirdik. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerini, kademeli saatlerde, az sayıda gruplara vereceğiz. Açık büfeyi kaldırdık, yığılma olmasın diye. Hijyen şartlarını fazlasıyla yerine getiriyoruz. Ev ve KHK yurtlarında barınacak yer bulamayanlar, özel yurtlara hücum edecek. Dolayısıyla öğrencilerin özel yurtlarda bile yer bulamama riski söz konusu olabilir.”

 
Konak'a 'kardeş' geldi!
 
Bakanlık harekete geçti... İzmir dahil 10 kentte denetleme!
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bir Veli 14 Eylül 2021 Salı 20:59

Haber başlığına katılıyorum.Maalesef Veliler olarak çok şaşkınız. Konya dan İzmir e yatay geçiş yapan oğlum için sevinemiyorum bile. 1+1 eşyalı Ev tutmayı düşünüyordum. Ama ev fiyatları çok yüksek depozitosu da çabası birde apartman aidatla?ı.Neyseki yurda yerleştirdik o da sadece sabah kahvaltılı.Metro ve akşam yemeği fiyatları da dahil edilecek.Bu yıl öğrenci okutan Velilere Allah yardım etsin sözün bittiği noktadayız.

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 14 Eylül 2021 Salı 09:51

Izmir dağı taşı gecekondu heryer beton diyenler deprem oldu betona muhtaç kaldi. Insanlar çürük deprem görmüş binalarda yaşamaya çalışıyor. Bir evim var diyen binlerce konut sahibi çürük bina sahibi oldu satsalar para etmez artik. Belediye Hükümet çözüm üretmeli. Bir deprem daha olsa ne olacak? Yine mi ağlayacağız.

Yorumu oyla      2      3  
Rana 14 Eylül 2021 Salı 01:18

Avrupa bizi kiskaniyor biz Avrupanin tirnagi olmayiz..bu kafalarla daha cok ac kalir ulkemizdede hirsizlar çoğalır

Yorumu oyla      2      3  
Asds 13 Eylül 2021 Pazartesi 19:39

Sayın Güler siz fahiş fiyattan evini veren ev sahibiyle çalışmıyorsunuz ama aç gözlü üyeleriniz el ovuşturuyor.Deprem zamanı gördük insaflı(!) emlakçıları ve ev sahiplerini.1500 TL olan evlerin sahiplerini gazlayarak 2500-3000 TL fiyat çektirdiler.Madem üzgünsünüz tüm üylerinize talimat gönderin fahiş fiyat veren ev sahiplerini reddedin diye.Samimiyet görelim.Ben Bornova'da ev arıyorum 1 aydır, 2500 TL'ye en kötüsünü sunuyorlar.Öğrenci ne yapacak?Hadi samimiyet görelim üzülmekle olmaz.

Yorumu oyla      7      3  
Poyraz'a 13 Eylül 2021 Pazartesi 19:36

Görevi ve sorumluluğu olmadığı halde üstlenip yerine getirdiği bir çok olumlu iş var! Zaman kimin görevi tartışmasının yapılacağı zaman değil, sorun ortada, çocuklar bizim çocuklarımız! İktidar özellikle cemaat-vakıf yurtlarına gitsinler diye politika izliyor, KYK'nın yapacağı yurtların parası cemaatlara bu nedenle aktarılıyor! Ha, 2023'ten sonra hepsi geri alınır mı? Alınır, hem de fazlasıyla alınır ama mesele çocuklara şimdi yurt bulmak! Bana kalsa ben diyaneti de lağveder, din hizmetlerini yerel yönetime bağlarım! Hiç değilse cemaatı olmayan caminin masrafını ödememiş olurum!

Yorumu oyla      2      3  
ksk 13 Eylül 2021 Pazartesi 18:15

İstenildiği zaman istenilen kanun hükmündeki kararnameleri çıkaran sayın hükümetimiz nerede acaba .Fazla değil iki satırlık kanun hükmünde kararname ile bu sorun çözülür.Ama İzmir için istenirse....!

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 13 Eylül 2021 Pazartesi 17:21

Öğrencilerin sağlıklı bir şekilde barınmasına ve eğitimine yetecek yurtlar acilen yapılmalı ve hatta öğrencilerin yurtta kalmaları zorunlu hale getirilmeli ( tabi öğrenci ihtiyaçlarını karşılayabildiği her öğrencinin kabul edeceği türden yurtlar) yoksa bu kira fiyatları mümkün değil düşmez. Kiraya sınırlama getirsen üstünü elden alırlar yine işlerini görürler.

Yorumu oyla      2      3  
13 Eylül 2021 Pazartesi 17:20

Düdük kadar evler 300-400 binden başlarsa kiralar da böyle olur. Ev alıp, kiraya veriyorsun, geri dönüşü 20 yılın üzerinde. Ne kadar kârlı bir yatırım :) İzmir'deki konut fiyatları çok saçma boyutlara ulaştı. Şehrin yüzde 80'i gecekondu. Ana sebep bana göre bu. Yeterli mal olmayınca eldeki 40 yıllık binalar değerleniyor. Tabi birde inşaat maliyetlerinin sürekli artması var. Kentsel dönüşüm sadece belediyenin altından kalkacağı bir sorun olmaktan çoktan çıktı ama bakanlığın yaptığı dönüşüm yok. Uzundere' de, boş arsaya, üniversite dibinde TOKİ yapma peşindeler. Kentsel dönüşümden anladıkları bu.

Yorumu oyla      2      3  
13 Eylül 2021 Pazartesi 17:07

Poyraz, meydanlarda kreş, yurt yapacağız diyen ben miyim? Yakın zamanda Karabağlar 'da kız yurdu da Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla açılmıştı. İstanbul'da İmamoğlu yurt yapıyor, İzmir Büyükşehir de yapabilir. Yapamaz diye yasak mı var?

Yorumu oyla      2      3  
İbrahim Savran 13 Eylül 2021 Pazartesi 16:55

Çok yazık ya..ülkemizin geleceği gençler diyoruz ,önlerini açmamız gererirken takoz oluyoruz çok yazık çok.O ev sahiplerine birilerinin çaresizlik neymiş öğretmesi gerek.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boykot başladı: İnşaatlar 24 Eylül'e kadar durduruldu!
Müteahhitler, çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle aldıkları boykot ...
Devremülk mağdurları ikinci kez dolandırıldı!
Sayıları on binlerle ifade edilen ‘devremülk’ mağdurlarının ikinci kez ...
Öğrencilere kira tavsiyesi: Sözleşmeye madde yazdırın
Üniversitelerde yüz yüze eğitim 13 Eylül itibariyle başlayacak. Farklı ...
 
Bakanlığa ve CHP Genel Merkezi'ne 'emsal artışı' ziyareti... Deprem mağdurları Ankara'dan umutlu döndü
Deprem mağdurlarının emsal artışı talebi için Ankara'da ziyaretler gerçekleştiren ...
'Evim' mağdurları TMSF önünde eylem yaptı
"Evim" isimleriyle bilinen ve tasfiyesine karar verilen 21 tasarruf finansman ...
O plan onaylandı... Büyükşehir dava açacak mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mülkiyeti TOKİ’ye ait olan Narlıdere’deki ...
 
Kiralar uçtu, kiralık ev kalmadı… Üniversite öğrencileri ev bulamıyor!
Balçova, Narlıdere, Üçkuyular, Bornova ve Buca’daki aylarda boş duran ...
İzmir'de kura heyecanı: 285 konut için açık arttırma!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir ...
İzmir, konut fiyat artışında dünya şampiyonu
Dünyadaki 150 kentini kapsayan konut fiyat artışı araştırmasında İzmir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva