HABERLER>TARIM
21 Kasım 2020 Cumartesi - 08:41

Üniversitede ders veriyor, köyünde çiftçilik yapıyor

Erzurum, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, mesai saatleri dışında köyündeki arazide profesyonel olarak çiftçilik yapıyor. Çalmaşur, "Kendi karnını doyuran insanlar, toplumlar, hatta ülkeler iki ayağı üzerinde durabildikleri için kendi kendilerinin efendisi olmaktadırlar" dedi.

Üniversitede ders veriyor, köyünde çiftçilik yapıyor

Merkez Aziziye ilçesine bağlı Altınkonak köyünde dünyaya gelen evli ve 2 çocuk babası Prof. Dr. Önder Çalmaşur, (55) hem köyünde çiftçilik yaptı hem de üniversite eğitimini tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik bölümü üçüncü sınıftan ayrılarak Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümünü bitiren Çalmaşur, bir süre Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Eğitimde görevinde bulundu. 1995 yılında çok sevdiği ve istediği Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak göreve başlayan Çalmaşur, profesörlük unvanı ile birlikte hem bölüm başkanlığı hem de Atatürk Üniversitesi Aşkale Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevini yürüttü. Bir süre önce Ziraat Fakültesi Dekanlığına getirilen Prof. Dr. Önder Çalmaşur, eğitim ve mesleki dönemlerinde topraktan hiç kopmayarak, ekip biçmeye devam etti.

EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ GIDA
Son zamanlarda gündemde olan Covid-19 da dâhil olmak üzere bütün canlıların iki temel içgüdüsel hareketi olduğunu söyleyen Çalmaşur, bunlardan birinin hayatta kalarak neslini devam ettirmek diğerinin ise dışarıda tuttuğumuzda hayatta kalmak için öncelikle beslenme ve barınma, sığınak bulma davranışlarının önemli olduğunu söyledi. Çalmaşur, "Beslenme konusunda öncelik yeterli ve besleyici gıda kaynağı bulmaktır. Tabii insanoğlu yeterli gıdaya ulaşmanın yanında gelir durumuna bağlı olarak sağlıklı gıdaya ulaşmak da istemektedir. Ancak, yaklaşık olarak bir yıldır devam eden Covid-19 süreci de bize göstermiştir ki; ne kadar zengin, mevki ve makam sahibi olursak olalım gıdaya ulaşmak en önemli konu olmuştur. Bu süreçte ülkemiz de dâhil tüm dünyada halk gıdaya ulaşmak için marketlere hücum etmiştir. Demek ki insanoğlu için en önemli ihtiyaç beslenme ihtiyacıymış" diye konuştu.

‘KARNINI DOYURAN KENDİSİNİN EFENDİSİDİR’
Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığımız bu günde yine Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir' veciz sözünün anlam bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Çalmaşur şunları söyledi

"Geçmişte bu sözü çok düşünmüşümdür. Ama şimdi anlıyorum ki kendi karnını doyuran insanlar, toplumlar hatta ülkeler iki ayağı üzerinde durabildikleri için kendi kendilerinin efendisi olmaktadırlar. Başkasının eline bakanlar ise sonuçta köle olacaklardır. Gençken babama tarla satıp şehirde başka iş yapalım dediğimde ilkokul mezunu olan babam bana; 'oğlum insanoğlu var oldukça beslenmek zorundadır. Karnını doyurmak için de toprağa ihtiyaç vardır. Bir gün herkes toprağa geri dönecek. Arazi elden çıkarılmaz. Aklından çıkarma' demişti. Şimdi onu da daha iyi anlıyorum. Her şeysiz oluyormuş ama beslenmeden olmuyormuş. Arazi çok kıymetliymiş. Evimde sürekli olarak değirmen unu tüketmekteyiz. Ancak, son yıllarda değirmenlerde un bulamaz olmuştum. Ekmeklik değerinin daha yüksek olması, Erzurum yöresinin kadim çeşidi ve alıştığım tat olması münasebetiyle Kirik buğdayı aradım. Zor da olsa 150 kilogram bulabildim. Çocukluğumdan beri çiftçilikle uğraşmama rağmen, özellikle geçen yıl Kırik buğday çeşidini artırmak ve yakınımızdaki üreticilere dağıtmak amacıyla küçük bir parsele bizzat ekim yaptım. Buğdayın verimi düşük olduğu için yaklaşık olarak 2.5 ton civarında tohum elde ettim. Şimdi de 25 dönümlük bir tarlamı ekip daha da çoğaltmak istiyorum. 

En iyi bildiğim iki işi yaparak bir şeyler üretmeye çalışmaktayım. Biri vatansever öğrenciler yetiştirmek diğeri meslek icabı tarımsal üretim yapmak. Herkesi en iyi bildiği işi yaparak ne olursa olsun üretmeye davet ediyorum. Ülke çapında yerli ve milli üretime yöneldiğimiz bu dönemde lütfen üretelim."

KÖYLÜYÜ KÖYÜNDE TUTMAK GEREK
Köylüyü köyünde tutacak tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekleyen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, "Kentsel dönüşümdeki gibi köylerin de alt yapısı ile eğitim hizmetleri ile hatta her köye ücretsiz interneti ile hizmet götürüp köylüyü köyünde tutalım. Genç nüfus mega kentlere gitse bile her yaz geri gelip gıda çuvalları ile geri gitmektedirler. Bu da gelişmemiş Anadolu'nun zenginliğini, efendiliğini göstermektedir. 20 milyon, 30 milyon nüfuslu kentlere ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum. Köylüyü köyünde tutabilirsek en azından bir tarla eker, 10 koyun besler, 3-5 inek bakar, yöreye göre çeşitli meyve sebze yetiştirir ve ailesinin karnını doyurur. Hiç olmazsa buradaki insanları tüketici olmaktan çıkarırız. Lütfen üretelim. Ne olursa olsun üretelim" dedi.

TARLADA ÇALIŞAN BABASINA YARDIM EDİYOR
Tarlasında çalışan babasına yardım eden Fen Lisesi ikinci sınıf öğrencisi Tunahan Çalmaşur (15), "Babamla birlikte tarlada çalışmaktan büyük bir zevk alıyorum. Ürettiğimiz buğdayla evimizde ekmek de yapıyoruz. Halkımız yararlansın, üretim artsın diye babamla buradayız. Bundan hiçbir zaman utanç duymadım. Ama bazı arkadaşlar 'sen fen lisesi öğrencisi baban profesör ne işiniz var oralarda?' diyorlar. Unutmasınlar ki onların yediği her şey buradan çıkıyor" diye konuştu. (DHA)

 
Yaşlı çiftin bütün birikimini çaldılar!
 
İzmir medyasının tanınan yüzü koronavirüs kurbanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'16- 17 liraya zeytinyağı olmaz'
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, son dönemde özellikle sosyal ...
Mazot ve gübre desteğine tırpan!
Tarım destekleri, 2021’de 22 milyar lirayla bu yılki düzeyinde kalacak. ...
Pakdemirli duyurdu, süt üreticisine müjde!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 40 kuruşluk çiğ süt destek primi ...
 
Urla'da salep yumruları toprakla buluştu
Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri 20 kilogram ...
Limon ihracatı eylül ayında zirve yaptı
Türkiye'nin eylül ayı limon ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda ...
Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi sıfırlandı
Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi 2020 yılı sonuna kadar sıfırlandı.
 
9 ayda 6.4 milyon dolar çay ihracatı
Kentten yılın ocak-eylül döneminde 29 ülkeye 2 bin 23 ton çay ihraç etti. ...
Bakan Pakdemirli'den pamuk üreticilerine müjde
İzmir'de düzenlenen Yem Bitkileri Tohum Dağıtım programına katılan Tarım ...
Pakdemirli utandıran raporu açıkladı: 19 milyon ton israf!
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de her yıl ülkenin yıllık ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva