HABERLER>SAĞLIK
18 Haziran 2018 Pazartesi - 08:46

Üniversite hastanelerinin borcunu Bakanlık ödeyecek

43 üniversite hastanesinin ilaç ve medikal şirketlerine olan borcunun 2.9 milyar liralık kısmını Maliye devraldı. Maliye Bakanı Ağbal, “400 milyon lira indirim aldık. 27 Haziran’da ödeme yapacağız. Yeniden birikmemesi için ilave tedbir alacağız” diye konuştu.

Üniversite hastanelerinin borcunu Bakanlık ödeyecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, üniversite hastanelerinin 31 Aralık 2017 öncesine ait ilaç ve medikal şirketlerine olan borçlarını üstlendiklerini, 27 Haziran’da ise ödeme yapacaklarını açıkladı. Erken ödeme sayesinde 400 milyon lira indirim sağlanırken, borç yükü nedeniyle sağlık hizmeti sunmakta zorlanan üniversite hastaneleri ise rahat nefes alacak.

Konuya ilişkin bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Naci Ağbal, Maliye Bakanlığıolarak üniversite hastanelerinin 31 Aralık 2017 tarihi itibarıyla var olan borçlarını üstlendiklerini belirtti. Ağbal, 43 devlet üniversitesinin bu tarih itibarıyla 3.8 milyar lira birikmiş borcu bulunduğunu, yasal düzenlemenin ardından ilaç firmaları ve medikal şirketlerin üniversitelere müracaat ettiklerini, bu kapsamda 2.9 milyar liralık borca ödeme imkânı sağladıklarını söyledi.

400 MİLYON LİRA CEPTE KALDI
Üniversitelerin borcunu kamunun üstelenmesiyle 400 milyon lira erken ödeme iskontosu aldıklarını kaydeden Ağbal, “Üniversiteler bütün firma taleplerini bize bildirdiler. Firmaların üniversitelerden 2.9 milyar alacağına karşılık biz 2.5 milyar lira ödeyeceğiz. Yani bu uygulama sonucunda kamu 400 milyon lira erken ödeme iskontosu almış oldu. Bu şekilde hem ilaç firmaları, hem medikal şirketler alacaklarını aldı, hem de kamu kaynağı, erken ödeme ile daha verimli şekilde kullanılmış oldu” diye konuştu.

‘27 HAZİRAN’DA ÖDEME YAPACAĞIZ’
Toplam 43 devlet üniversitesinin borcu bulunduğunu kaydeden Ağbal, en borçluların Hacettepe, Ege, Ankara, Akdeniz, Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakülteleri olduğunu söyledi. Yasal takvime göre ödemelerin 12 Temmuz’da başlaması gerektiğini hatırlatan Ağbal, “İlaç firmalarının ve medikal şirketlerin taleplerini dikkate alarak, Hazine Müsteşarlığı ile de çalışarak erken bir tarihe çekmiş olduk. Biz üniversitelere 27 Haziran itibarıyla aktaracağız. Hemen ertesi gün ise ilaç firmalarının ve medikal şirketlerin banka hesaplarına aktarılacak” dedi.

KAMU YÜZDE 15 DAHA AZ ÖDEYECEK
Daha önce 2006, 2010 ve 2013 yıllarında benzer uygulamalar yapıldığını hatırlatan Ağbal, 2.9 milyar liralık borcu yüzde 15’lik iskonto alarak geri ödediklerini belirterek, “Üniversiteler borçlarını ödemiş olacaklar. Üniversitelere mal tedarik eden ilaç ve medikal şirketleri de alacaklarını tahsil edip, ödemelerini yapma imkânına kavuşacaklar. Üniversitelerin borçlarına ilişkin meseleyi de böylelikle çözmüş oluyoruz” diye konuştu.

ERKEN ÖDEME İSKONTOSU
12 Temmuz’da başlayacak ödemeleri 27 Haziran’a çektiklerini belirten Ağbal, “Bu sayede erken ödeme iskontosu aldık” dedi.

EN BORÇLU 6 TIP FAKÜLTESİ

Hacettepe Üniversitesi

Ege Üniversitesi

İstanbul Çapa Tıp Fak.

Ankara Üniversitesi

İst. Cerrahpaşa Tıp Fak.

Akdeniz Üniversitesi

ÜNİVERSİTELERDE MALİ REFORM İÇİN ADIM
Ağbal, üniversitelerde mali durumlarının sürdürülebilir olması için önümüzdeki günlerde ilave adımlar atacaklarını belirterek, bu adımları şöyle anlattı:

“Özellikle üniversite hastanelerinin mali yönetim sistemlerinin reforma tabi tutulması, ödeme sistemlerinin geliştirilmesi, harcama sistemlerinin merkezi düzeyde yapılması dahil olmak üzere farklı alternatifleri devreye koyacağız. Üniversitelerin üzerinde bazı mali yükler var. Mesela temel tıp bilimlerinde çalışan hocaların ücretlerini döner sermayeden ödemek durumunda kalıyorlar, onları merkezi yönetim bütçesinden ödeyeceğiz.”

 
Ali Koç'tan Kocaman'a tele tebligat!
 
İzmir’in masalları, müziği ve yemeklerini konuşacaklar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yer: İzmir... Babalar Günü hediyesi 'hayat' oldu
Organ bağışı konusunda duyarlı olan ve ailesine "Bana bir şey olursa organlarımı ...
Bornova'da sağlık seferberliği
Evde bakım hizmetleri, hasta nakil çalışmaları, kadınlara yönelik olarak ...
Yüz ağrılarının sebebi trigeminal nevralji olabilir
Trigeminal Nevralji, yüzyıllardır bilinen ve üzerine araştırmalar yapılan ...
 
Bayramda tatlıya dikkat
Ramazanın ardından uzun süre tüm gün boş kalmaya alışan mideye birden ...
Kansızlık, birçok hastalığın habercisi
Dr. Zahide Karaca, kansızlık hastalığının toplumda en sık görülen kan ...
D vitamini sperm kalitesini artırır mı?
Son yıllarda yapılan klinik araştırmalar, eskiden sadece kemikler için ...
 
Avustralyalı hasta İzmir'de şifa buldu
Avusturalya'da yaşayan Leslie Joseph Howard'a (75), donörü ile birlikte ...
İzmirli anne 'çocuğum sakat mı kalsın' demişti: Açıklama geldi
İzmir'de yaşayan Tunç ailesinin, 18 aylık ikiz bebeklerinden Spinal Muskuler ...
Kalp sağlığı için kavun
“Yaz aylarında serinletici etkileri ile sofraların vazgeçilmez meyvelerinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva