HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Mart 2015 Perşembe - 09:48

UNESCO yolundaki Efes'e 'tecrübe' desteği

UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi adayı Efes Antik Kenti için hazırlıkları sürdüren Selçuk Belediyesi’ne tecrübe desteği geldi.

UNESCO yolundaki Efes e  tecrübe  desteği

İZMİR - Geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’ne 999’uncu olarak giren Bergama’da sürecin Alan Yönetimi Başkanlığını yapan Yaşagül Ekinci Danışan, listeye giden yolculuğu ve sonraki aşamaları Selçuk Belediyesi’nde düzenlenen konferansta anlattı. Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Efes olmadan UNESCO Kültür Mirası Listesi’nin eksik kaldığını, bu yıl yapılacak seçimlerle Selçuk’un listedeki yerini alacağını söyledi.

SÜRECE İLİŞKİN…
Bergama UNESCO Süreci ve deneyimlerin aktarıldığı sunum Selçuk Belediyesi Ahmet Taner Kışlalı Kongre Salonu’nda yapıldı. Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci Danışan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 999. sırada giren Bergama’nın listeye giriş sürecini anlattı. Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Efes Alan Yönetim Başkanı Cengiz Topal, Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, kent konseyi yönetim kurulu üyeleri Bergama’nın UNESCO’ya giriş sürecini dinleyenler arasındaki yerini aldı.



EFES ANTİK KENTİ BU YIL LİSTEDE
Efes’in UNESCO Kültür Mirası Listesine girme sürecinde sona gelindiğini kaydeden Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, “Süreç, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Belediyesi ve Selçuk Müze Müdürlüğü ile birlikte yürütülüyor. Efes Antik Kentine ait koruma amaçlı imar planı ve alan yönetimi planı onaylandı. Bu yıl Efes’in UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi’nde yerini alacağı bir yıl olacak.  Efes Antik Kenti olmadan UNESCO eksik kalır. ‘Efes olmadan asla’ diyorum” şeklinde konuştu.

KUDÜS’TEN SONRA SELÇUK
Efes ören yerlerinin gelirleri açısından da önemli bir bölge olduğunu kaydeden Başkan Bakıcı, En fazla ziyaretçi alan bölgelerimizden arasında Saint Jean, Meryem Ana Evimiz de var. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi içerisinde Efes yer aldığı zaman var olan ziyaretçi sayısının büyük oranda artacak. Turizm açısından son zamanlarda çalıştığımız diğer bir konu da inanç turizmidir. İnanç turizminde Selçuk, bilhassa Hristiyanlık alemi açısından Kudüs’ten sonra ikinci önemli ibadet merkezidir” dedi.

EFES OLMADAN LİSTE YARIM
Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci Danışan Bergama’nın UNESCO’ya giriş sürecini ve sürecin sonrasındaki sorumlulukları ve çalışma alanlarını anlattı. UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek kadar, listede olmanın kente pek çok sorumluluk yüklediğini ifade eden Danışan;  “Ülke olarak birçok açık hava müzesine sahibiz, dünya medeniyetine yön veren her türlü bilgi birikiminin doğduğu topraklar üzerindeyiz. UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde Bergama, Selçuk gibi şehirlerimizin olmaması liste için büyük kayıptır. Bergama ve Efes listeye girerek bu çok önemli listenin prestijini arttıracaktır. Bergama’nın, Efes’in olmadığı bir dünya kültür mirası listesi ne yazık ki yarım kalıyor” diye konuştu.

“KORUNMA VE KALKINMAYI SAĞLIYOR”
Efes’in listeye dahil olmasının geç kalınmış bir randevu olduğunu dile getiren Danışan, adaylık dosyasının hazırlanmasının ciddi ve koordineli bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekti. UNESCO Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine girmenin sorumlukların yanı sıra avantajları olduğunu ifade eden Danışan, şöyle devam etti; “Bu listeye girmek bir sonuç değil, kalkınma ve kültür turizm bilincinin artması yönünde bir başlangıç oldu. UNESCO’nun kesin listesine girmek denetlenme ve korumayı beraberinde getiriyor. Denetlenmenin altına girmenin en önemli amacı korunmak ve kalkınmaktır.”
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa’da parola engelsiz eşit hizmet!
Toplumun her kesimine destek olmak amacıyla çalıştıklarını vurgulayan ...
Ve bina açıldı: Karabağlar’da hizmet tek merkezde
Karabağlar Belediyesi, Yeşillik Caddesi üzerindeki 22 bin metrekare alan ...
Büyükşehir’in yoksula VIP cenaze hizmetinde yeni ihale formülü
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi durumu iyi olmayan vatandaşların ...
 
Dikkat: Altınyol ve Anadolu Caddesi'nde yeni trafik düzeni
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı ile Bornova’nın Karşıyaka ve Konak ...
Büyükşehir'den turizm hamlesi: 6 İyon kenti buluşuyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayacak ...
Balçovalı kadınlardan üretim için büyük adım
Balçova Belediyesi’nin öncülüğünde 5 yıl önce kurulan Balçova Kadın ...
 
Buca Belediyesi AKUT'la el ele verecek
Buca meclisi belediyenin Buca halkını afet durumlarına hazırlamak için ...
Sınav kazandıran psikolog Aliağa'ya geliyor
Aliağa Belediyesi dikkat çeken konularla birbirinden önemli isimleri Aliağalılarla ...
Üçkuyular-Narlıdere metrosunda flaş gelişme
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Üçkuyular-Narlıdere arasında yapacağı ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva