Ümit YALDIZ
Hiçbiri Partisi!
1 Ekim 2020 Perşembe

Malumunuz İntegral Araştırma olarak İzmir’in siyasi nabzını periyodik aralıklarla tutuyoruz. Elde ettiğimiz çıktıların bir bölümünü kamuoyuyla bir bölümünü ise çözüm ortaklarımızla paylaşıp, kente dair önemli bir veri tabanı oluşturuyoruz. Geçtiğimiz günlerde de Eylül raporunun kritik noktalarını kamuoyuyla paylaştık. Çalışmamız başta Ege’de Sonsöz olmak üzere kentin saygın gazetelerinde yer buldu.

Anket, araştırma deyince akla hemen ‘yarın seçim olsa…’ sorusu geliyor. Yahut son süreçte sıkça görmeye alıştığımız ‘en başarılı belediye başkanları..’ sorusu.

Tabi ki bu popüler soruları da sorduk.

Yarın seçim olsa İyi Parti’nin %3 civarındaki yükselişi, AK Parti ve CHP oylarında araştırmanın yanılma payı sınırlarına yakın kabul ettiğimiz düşüş dışında 24 Haziran’a göre çok fazla değişen bir tablo görünmüyor. Öte yandan yeni partiler de henüz %1’in üzerine çıkabilmiş değil.

Kent merkezlerinde yükselmeye başlayan, kurumsal bir taban tutmaya başlayan İyi Parti lideri Meral Akşener’in performansından şu anda olumlu etkileniyor. Dolayısıyla da görev onayı sorularında Meral Akşener, Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte en yüksek puanları alıyor.

Tabi ki İyi Parti’nin Millet ve Cumhur İttifakları açısından anahtar pozisyonda olması, Devlet Bahçeli’nin resmi davetinin ardından yaşanan gelişmelere paralel olarak Cumhur İttifakı seçmen tabanının da İyi Parti’ye yönelik şaşı bakışını düzeltmesi, yükselişteki diğer önemli faktör olarak düşünülebilir. Öte yandan AK Parti oylarında kısmı düşüş görülse de ortağı MHP ile birlikte düşünüldüğünde Cumhur İttifakı cephesinin pozisyonunu önemli ölçüde koruduğu gözleniyor.

Başarılı belediye başkanlarına gelince; İntegral olarak soruyu ‘en başaralı’ şeklinde yöneltip tek yanıt alarak deyim yerindeyse ‘yıldız başkanları’ görmek istedik.

Gördüğümüz şey henüz İzmir’de ‘yıldız’ diyebileceğimiz bir ilçe belediye başkanının olmadığıydı.  Yıldız adayları var. Ama henüz istenilen parlaklıkta değiller. Şöyle bir tablo düşünün… Atletizm ya da at yarışı izliyorsunuz. Yarış başlamış. Koşucular ilk düzlüğü geçmişler.  Belki yarışın çok başında olduklarından belki de birbirlerine çok denk olduklarından henüz gruptan ayrılan/kopan biri yok.
O nedenle birkaç tur atsınlar ve biz de birkaç araştırma daha yapalım, mutlaka açıklarız.

Dediğim gibi bunlar araştırmanın popüler bölümleriydi. Ama ‘can alıcı’ noktası değildi.

Türkiye’nin birikmiş sorunlarını AK Parti iktidarının çözebileceğine inanıyor musunuz diye sorduk.

İzmirli katılımcıların %62’si‘hayır’ dedi. %32’si ise evet!

Cumhur ittifakı seçmen tabanı %80’in üzerinde bir oranla AK Parti hükümetinin arkasındaydı. Hatta Şubat araştırmasına göre ‘evet’ diyenler %29’lardan 32’lere gelmişti.

Soruyu bu kez ‘hayır’ diyen %62’ye sorduk. Sizce ülkenin birikmiş sorunlarını hangi parti ya da partiler çözebilir?

Cevap %53 ‘hiçbiri’ %6 fikrim yok.

%18,8 CHP

%8,3 İyi Parti-CHP

%5,5 İyi Parti

%3,1 HDP

CHP ve CHP’li seçenekler toplamı %31,6
Yalnız %62’sinin 31,6’sı! Yani genel toplamın %19,5’i…
Sadece CHP cevabı ise genel toplamın  %11,6’sı…
Hepsi bu.

İzmir gibi muhalefetin kalesi olduğu savunulan bir kentte 19 yıllık iktidarın Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek güçte olduğunu düşünen/savunan %32 varken bunun aksini düşünenlerin/savunanların AK Parti’nin karşısına bir alternatif koyamadığının resmini çektik aslında.

Türk siyaseti için sıkça tekrarlanan muhalefet sorununun en somut fotoğrafını ya da. Bu resme İzmir’i CHP’nin kalesi olarak tanımlayanlar biraz daha yakından bakmalı. Hatta meselenin İzmir’le sınırlı olmadığını da dikkate alırsak, siyaset sahnesinde hükümete alternatif olduğunu ya da olacağını iddia eden tüm siyasi partiler iyi bakmalı.

Türkiye’de iki kutuplu bir siyasetin olduğunu düşünürüz. Ve de bu düşüncemize de son yıllarda iyice hatları belirginleşen Cumhur ve Millet İttifakını dayanak yaparız.

Bu tablo ise aslında giderek 3 kutuplu bir siyasetle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve Hiçbiri İttifakı!

Türkiye’nin sorunlarını kim çözer sorusuna genel toplam üzerinden baktığımızda her 3 kutbu oransal olarak da görüyoruz.

Ülkeyi Cumhur İttifakı’nın lokomotif partisinin iyi yönettiğini/yönetebileceğini düşünenlerin oranı %32,1.

Millet İttifakı’nın daha iyi yönetebileceğine inananların oranı %26 (CHP ve CHP’li diğer seçenekler toplamı %19,5, İyi Parti, HDP ve diğer seçeneklerle birlikte %26)

Hem AK Parti yönetemez/yönetemiyor diyen hem de muhalefetten bir parti gösteremeyenlerin oranı %36,2 (Hiçbiri diyen 32,8, Fikrim yok diyen 3,4 birlikte)

Siyasi çaprazlarla kafanızı daha fazla karıştırmaya niyetim yok!

Ancak Hiçbiri Partisi’ne biraz yakından bakalım isterim. Kim bunlar?

Cinsiyet bazında kadınlar ağır basıyor. Tabi ki gençler… 35 yaş altı gençler. 18-35 yaş arasında hiçbiri cevabı %60-65 aralığında…

24 Haziran’ın Cumhur İttifakı seçmeninden %5’lik bir kitle.

CHP seçmeninin %43’ü…
İyi Parti seçmeninin %48’i..
HDP seçmeninin %36’sı…

İzmir’den bakıldığında tablo bu kadar net ve de hazin.

Umutsuzluk diz boyu! İzmir’de iktidar olan Hiçbiri Partisi…

Bu umutsuz tabloya sadece muhalefetin değil iktidarın da yakından bakması gerekiyor. İzmir gibi siyasete yıllarca yön vermiş bir kentin %36’sı ülkeyi daha iyi yönetecek bir parti gösteremiyorsa bu tıpkı 3 Kasım 2002 seçimlerindekine benzer bir sürecin yakın olduğunun işaretidir.

Belki de bugün sıkça dillendirilen siyasette üçüncü yol dedikleri senaryoların gerekçesi bu tablodur.

Muharrem İnce’yi yollara düşüren Ali Babacan’a, Ahmet Davutoğlu’na parti kurduran ve dahi pek çok siyaset kurdunun iştahını kabartan tablo…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
REMZİ KARABULUT 3 Ekim 2020 Cumartesi 09:00

derde derman olacak parti de liderde şuanda yok. olsa bu millet bu kadar da karamsar olmaz.

Yorumu oyla      5      3  
Mükremin 2 Ekim 2020 Cuma 22:42

Sayın Yaldız, Bir daha ankette şunu da sormalı. CHP ye oy vereceğim diyenlere, "CHP yi umut olarak gördüğü için mi oy veriyor, yoksa AKP olmasın diye mi oy veriyorsun? sorusunu sormalı.

Yorumu oyla      4      3  
Tayyar Önder 2 Ekim 2020 Cuma 13:13

Kimsenin Siyasetten Umut Kestiği Falan Yok... Varsa da CHP'den Umudunu Kesenler Vardır... Unutmayın Bu Ülke de Seçime Katılım Oranı Yüzde 85/88 Bandındadır...Böyle Bir Seçime Katılım Oranı Dünyanın Hiç Bir Ülkesinde Yok... Bilakis Herkes Siyasete Sahip Çıkıyor...Olması Gereken CHP ve CHP'liler Önce Aynaya Bakması...Kendi Umutsuzluk/Tükenmişlik ve Çaresizliklerini Başkalarına Yüklemesinler...

Yorumu oyla      7      5  
Yavuz D. 2 Ekim 2020 Cuma 09:26

Halkın siyasetten uzaklaşması yeni değil, yılların yorgunluğu diyebiliriz. Ama rakamların giderek büyümesi korkutucu. siyasetten umut kesilince geçmişte başımıza nelerin geldiğini gördük. RAP DİYE RAP RAP ŞARKISINI SÖYLEMEYELİM YİNE.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 1 Ekim 2020 Perşembe 23:01

Yine Tiran''dan bildirsin mi?

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 1 Ekim 2020 Perşembe 19:02

Hiçbiri diyenlerin sayısı giderek artacak buna eminim, iktidarın ülkenin sorunlarını çözeceğini düşünenler hangi ülkede yaşıyorlar ya da hiç evlerinden dışarıya çıkıyorlar mı ben merak ediyorum

Yorumu oyla      2      3  
komedi 1 Ekim 2020 Perşembe 18:16

iktidar ile muhalefeti ayni kefede degerlendirmek kadar hatali bir yaklasim olamaz. adı uzerinde iktidar elinde tum imkanlar ve yetkiler elinde var ve hala sorundan bahsediliyor o zaman sormazlar mi?; " madem iktidarsin çöz bakalim sorunlari ". aksi sorunlar buyumekte sarmal olmakta tum dunya da gecim imkanlari ucuzlarken tek ulkemizde asiri pahalanmakta , bu nasil oluyor , serbest ekonomide hayat ucuzlamasi gerekmez mi? neden pahalaniyor demeyecekmiyiz hesabini sormayacakmiyiz? hic bir sey yok gibi havaya ıs?ık mi calacagiz. tam bir komedi ... dogru soru soramayan toplumlar dogru sonuca ulasamazlar.

Yorumu oyla      2      3  
Dilek Demirdağ 1 Ekim 2020 Perşembe 15:56

Araştırmanın sonuçlarını ve yorumlarınızı dikkate almak gibi bir zaruret var ki, bunlar aslında yaşananların somut tezahürü, matematiği. ''Hiçbiri Partisi'' benzetmesi çok iyi ama anlayana... Yerel iktidar olma sarhoşluğunu üstünden atamayan CHP ve özellikle seçilmişleri bu tespitlere kulak tıkarsa İzmir''in de kendilerinin de hali harap...

Yorumu oyla      10      3  
HAKAN YAVUZ 1 Ekim 2020 Perşembe 13:43

Budur. Bence hiçbiri partisi ilk seçimde iktidar olur.

Yorumu oyla      4      3  
Merkez 1 Ekim 2020 Perşembe 13:27

Desene RTE nin rakibi yakın tarihte görünmüyor.

Yorumu oyla      9      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva