Ümit YALDIZ
23 Haziran’ın şifreleri
21 Mayıs 2019 Salı

31 Mart’ta net bir yenilgi alan iktidar partisi,YSK’nın tartışmalı kararıyla tekrar edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimleri üzerinden durumu kurtarmaya çalışıyor. AK Parti açısından İstanbul seçimleri çoktan ‘olmak ya da olmamak’ meselesi haline dönüşmüş durumda.

Erdoğan’ın bu seçimi kaybetmesi halinde meselenin hükümetine yönelik bir güvenoyuna dönüşmesi söz konusu artık…

Kimileri daha da ileriye giderek AK Parti’nin doğal ömrünü tamamladığı görüşünü savunuyor ve “Kazansa da kaybedecek” ifadesini kullanıyor.

Bu görüş öyle çok uzaklardan değil, daha çok Erdoğan’ın eski yol arkadaşlarından geliyor.

Davutoğlu, ülke genelinde iftarlarla parti içine seslenmeye devam ediyor mesela.

Ali Babacan adına açılan sosyal medya hesaplarından özeleştiri bombardımanı yapılıyor.

Gül ve ekibinin olan biteni büyük bir dikkatle izlediğini, Erdoğan ve uygulamalarına yönelik eleştirilerini artık daha yüksek sesle dile getirdiğini duyuyoruz.

Erdoğan’ın AK Partisi hem içerden hem de dışarıdan kuşatılmış durumda.

Erdoğan’ın bu kuşatmayı yarmasının tek yolu İstanbul’u geri almasından geçiyor. Bir anlamda Reis kendi kaderini siyaseten de doğduğu kente teslim ediyor.

Şu sıralar her yolu deniyor.

7 Haziran-1 Kasım deneyimini İstanbul özelinde de tatbik ettiğini ifade etmiştik. İlk olarak İstanbul’un meclisteki AK Parti çoğunluğuyla İmamoğlu tarafından sağlıklı yönetilemeyeceği  (topal örnek) algısını oluşturmaya çalışarak ‘kente hizmet gelsin’ grubunu ikna etmeye çalıştı.

Ardından daha önce ‘Kimin parasını kime dağıtıyorsun’ diyerek fırçaladığı ‘İmamoğlu’nun suya, otobüse indirim vaatlerini’ sahiplendi. Tıpkı 7 Haziran öncesi Kılıçdaroğlu’nun asgari ücret ve emekliye ikramiye vaadini 1 Kasım sürecinde Davutoğlu’nun sahiplendiği gibi.

Bana göre Cumhur ittifakı bile masanın kenarına alındı.

Yıllar sonra avukatları teröristbaşı Öcalan’a gönderildi. Bunu da bizzat Adalet Bakanı duyurdu.

Yani Kürt oylarına göz kırpıldı.

Millet ittifakına ‘zillet’ diyen, hakaret eden, Kılıçdaroğlu’nu yerden yere vuranErdoğan, 19 Mayıs’ta Samsun rıhtımında Kılıçdaroğlu ile birlikte fotoğraf verdi.

Ekrem İmamoğlu’nun herkesi kucaklayan üslubu AK Partili kurmaylar tarafından benimsendi. En başta da Erdoğan tarafından…Yani rakibin silahıyla silahlan anlayışı benimsendi. Özetle hem kendi yanlışlarını hem de rakibin doğrularını görüp gereğini yapmaya çalışıyor.

Öte yandan Erdoğan başka bir hamleyle İstanbul’daki seçimi Binali Yıldırım (Tayyip Erdoğan)-Ekrem İmamoğlu yarışı olmaktan çıkarmaya çalışıyor.  Erdoğan’ın yeni taktiği seçimi AK Parti-CHP seçimine dönüştürüp merkezine/hedefine de Kılıçdaroğlu’nu oturtmak…  Daha önce 9 kez yendiği Kılıçdaroğlu’nu…

Yani bir anlamda seçmeni fabrika ayarlarına döndürmeyi amaçlıyor. Sağcı-solcu, muhafazakâr-seküler, alevi-sünni hatta kimi yerlerde Kürt-Türk…

AK Parti’ye 17 yıldır iktidar sağlayan bu sınırlar son seçimde şu veya bu nedenle değişti… AK Parti seçmeninin bir bölümü ‘ülkeyi ekonomik ve siyasi açıdan yönetemediği’ gerekçesiyle sandığa gitmedi. Bir bölümü de Büyükşehir Belediyesi oyu üzerinden Erdoğan’a mesaj gönderdi.

Görünen o ki Erdoğan mesajların büyük bölümü almış… Ama hala tam okuyamadığı, almadığı, anlayamadığı mesajlar olduğunu düşünüyorum.

İstanbul seçimlerinin şifrelerine biraz daha yakından bakarsak…

Erdoğan ve ekibi tüm gücüyle, devletin tüm gücüyle yüklenecekler. Belki çalmadık kapı bırakmayacaklar. Kazanmak için her şeyi ama her şeyi yapacaklar…  Ama buna rağmen kaybetme ihtimalleri çok yüksek…

Neden mi?

Meselenin özüne inmek gerekirse, 23 Haziran’daki İstanbul sandığına seçmenin adalet duygusu damga vuracaktır. Seçmen, 31 Mart akşamından başlayan YSK’nın 7 hakimi tarafından kaleme alınan 200 sayfalık gerekçeli kararla biten olaylar dizinini adil buluyor mu?

Eğer İstanbullu bu süreçte İmamoğlu’nun hakkının yendiğini düşünüyorsa vay AK Parti’nin haline… Yarım milyon fark yerse şaşırmam bu durumda…

31 Mart gecesi saat 23.00’e kadar tıkır tıkır veri akışı sağlayarak İstanbul oylarının yüzde 98,5’i aktaran AA’nın bir anda (12 saat boyunca) veri akışınıneden durdurduğundan başlayarak, yeniden sayım ve YSK süreçlerinde nelerin yaşandığını herkes ‘adalet terazisinde’ hassas bir şekilde tartacaktır.
O nedenle, bu seçime seçmenin adalet duygusu yön verecektir.

AK Partili kurmayların akıl ve mantık sınırlarını zorlayarak “Zarflardaki 4 oydan sadece büyükşehirde hile yapıldı, soy isimlerinden AK Parti’ye oy vereceği tahmin edilen seçmenlerin kayıtları silindi,  bize oy vereceği tahmin edilen seçmenlere büyükşehir oy pusulası verilmedi. Hiçbir şey olmadıysa bile bir şeyler oldu” gibi çıkışlarının altında seçmenin adalet duygusundan kaynaklı bir faturadan kurtulma isteği yatıyor.

*

Diğer taraftan İstanbul seçimleri uzunca bir süredir alternatifsizlik girdabında inleyen Türk siyaseti için bir umut ışığı doğurmuştur. Yani Türkiye, adeta yeni bir liderin doğumuna tanıklık etmektedir.

Bu pencereden bakılırsa İstanbul’da Erdoğan ile İmamoğlu arasında erken bir seçim provası yapıldığı söylenebilir.

Çok defa tekrar etmişimdir. AK Parti’yi iktidarda tutan (özellikle son 7-8 yılda) alternatifsizliktir. Yani muhalefetin yetersizliği, kifayetsizliğidir.  Ekonomik ve siyasi açıdan ciddi savrulmalar yaşayan Türkiye’de seçmen kutuplaştırılarak, toplumsal karşıtlıklar kaşınarak, alt kimlikler yarıştırılarak, muhalefetteki boşluğun da etkisiyle iktidarda kalınabilmiştir.

24 Haziran’da Muharrem İnce, CHP rozetini çıkarıp herkesi kucaklayan üslubuyla bazı psikolojik barajları tek başına aşmayı başardı. CHP adayı olarak yüzde 30’u geçti ve 15,5 milyon oyu hanesine yazdırdı. Ekrem İmamoğlu ise ‘millet ittifakının’ adayı olarak İstanbul’da ittifakın da üzerinde bir başarı elde etti.

Ama İmamoğlu gerçek manada 31 Mart’tan sonra büyüdü diyebiliriz. Seçim gecesinden itibaren başlayan kararlılığı, oylara sahip çıkışı, yumuşak, sakin ama etkili üslubu ile Türkiye’nin tamamının dikkatini çekti. Ve bu noktadan sonra İmamoğlu sadece İstanbul’un başkan adayı değildi.
2023’ün cumhurbaşkanı adayıydı.

Belki de Erdoğan potansiyel bir rakibe erken bir yenilgi tattırarak onu da yenilenler kervanına katmak istiyor. Ama hayat, biz planlar yaparken başımıza gelenlerden ibarettir. Yani Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgulardan olmak da mümkündür.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 22 Mayıs 2019 Çarşamba 20:00

Yav onu bunu bırak da dolarize olduk.Noolcak bu memleketin hali? Aç-kapa artema? İbanoğlu milkyway?

Yorumu oyla      4      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 22 Mayıs 2019 Çarşamba 14:37

Yazının tümü altına imza atılacak nitelikte... Ben sadece Davutoğlu, Babacan, Gül ve kullanıldıktan sonra buruşturulup atılan benzeri adlar için şunu söylemek istiyorum : Bu adların hiçbiri de temiz değildir ve ülkeme/ulusuma yapılan yanlışlarda rte ve rte'nin tüm dönemlerindeki çevresi kadar olumsuz payları vardır. Tarih onların hakkettikleri kararı çoktan vermiştir.

Yorumu oyla      4      5  
Giritli 21 Mayıs 2019 Salı 23:09

Patates ve soğan sonun başlangıcı oldu.

Yorumu oyla      5      6  
yedek 21 Mayıs 2019 Salı 19:26

Dunyanin tum dillerinde YEDEK kelimesinin anlami aynidir asiller olmaz ise yedek asilin yerine gecer. Ysk 7 asil 4 yedek uyeden olusurken 4 yedek uyenin oy kullanmasini kimse savunamaz. Hukukcuyu birakin ilkokul 1ci sinif ogrencisine yedek kelimesinin anlamini sorun cevabi alirsiniz

Yorumu oyla      6      5  
REİS 21 Mayıs 2019 Salı 18:54

KANDİLİN HAİNLERİ İMAMIN OĞLU İÇİN NELER DİYOR YALDIZ BUNLARIDA ANLATSANA YA DA KAHROLSUN DEDİKLERİ ABD İSTANBUL SEÇİMLERİ İÇİN NE DEDİ,DENİZ GEZMİŞ HANGİ FİLOYA KARŞIYDI BUNLARIDA ANLATSANA YALDIZ..

Yorumu oyla      7      7  
davaci 21 Mayıs 2019 Salı 15:20

Insanlarin mutfaginda yangin var, issizlik, enflasyon diye liste uzuyor, diger taraf kislik kulliye, vip jumbo jet, Marmarise ultra luks yazlik, cocuklarin vakiflari, hazine ve maliye damada emanet. 18 yildir dava diye kandirildik. Bitti

Yorumu oyla      11      5  
doğru makaleye 21 Mayıs 2019 Salı 13:31

ne denir?

Yorumu oyla      5      5  
HAKAN YAVUZ 21 Mayıs 2019 Salı 12:59

NE YAPARLARSA YAPSINLAR. GEÇTİ BOR'UN PAZARI. SÜR EŞŞEĞİ NİĞDEYE

Yorumu oyla      8      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva