HABERLER>EKONOMİ
8 Ağustos 2013 Perşembe - 12:05

Uluslararası pamuk piyasalarında durum hassas!

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, uluslar arası pamuk piyasalarının hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, ""Önümüzdeki sezona girilirken bana göre işletmelerin stok bağlantıları, ciddi anlamda düşük düzeyde. Her şey sıradan giderse bir şey olmayabilir. Ancak hava koşullarında, Çin politikasında ya da verim düşüklüklerinde piyasa yukarı ivmelenmek üzere çok hassas bir yıla girecek" diyecek.

Uluslararası pamuk piyasalarında durum hassas!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Uluslar arası pamuk piyasalarında şu an için talep ve fiyat yönünde ciddi bir dalgalanma yaşanmadığını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, buna rağmen uluslar arası pamuk piyasalarının hassas bir dönemden geçtiğini söyledi.

Pamuk piyasalarına ilişkin geçtiğimiz yıllardaki tahminlere dikkat çeken Kocagöz, "Bir takım üretim-tüketim tahmin farkları olmakla beraber bunlar dalgalanma yaratacak büyüklükte değiller. Zaten dünya stokları ve devreden stok rakamları bir tahminden ibaret olduğu için çoğu zaman çok güvenilir çıkmıyor. Şu an için önümüzdeki sezona girilirken bana göre işletmelerin stok bağlantıları ciddi anlamda düşük düzeyde. Herşey sıradan giderse bir şey olmayabilir. Ancak hava koşullarında,çin politikasında ya da verim düşüklüklerinde piyasa yukarı ivmelenmek üzere çok hassas bir yıla girecek" diye konuştu.

Cootlook A Endeks'ine göre; pamuğun libre başına sent değerinin 2013'ün ilk 6 ayında son üç yılın aynı dönemine oranla (2012-2010) yaşadığı değişimleri açıklayan Kocagöz, "Aslında dalgalanmalar çok yüksek boyutta değil. Yani pamuk piyasasının birçok şeyden etkilenmesi mümkün ve rutin. USDA in dünya stoklarına ilişkin raporları, dünya hasat beklentileri,hava koşulları ve tabii ki Çin in alım politikası bu dalgalanmaları yaratır. Ancak benim gözlemlediğim tüm negatif baskılara rağmen fiyatlar 85 centin(libre) altına gitmeye çok razı değil" ifadesinde bulundu.
 
 
PİYASALARDA FİLM KOPAR
Pamuk piyasalarının şekillenmesinde Çin'in stok miktarının etkili olduğunu belirten Kocagöz, "Çin yıllardır bu kadar piyasalar üzerinde bu kadar etkili olmadı. Şöyleki önümüzdeki sezona hedeflediği “kritik stok” miktarını tamamlamış olarak giren Çin bazılarına göre hiç pamuk alamayacak hatta iç piyasaya bu stoktan satacak. Bu görüş piyasalar üstünde baskı yaratıyor" dedi. Kocagöz, "Ancak bunun tersine eğer Çin 'Bu benim kritik stok miktarım bunu koruyacağım.Ayrıca da bu sene yıllık tüketimim ne gerektiriyorsa onu ithal edeceğim' derse, o zaman film kopar. Çünkü Dünya devreden stoklarının çok büyük miktarı işte bu Çin’e ait kritik stoğun içinde" şeklinde konuştu.
 
RENKLİ PAMUK PİYASASI HENÜZ YOK
Pamuk piyasalarında son yıllarda dikkat çekmeye başlayan ve özellikle Japonya gibi butik pazarlarda boy gösteren renkli pamukla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocagöz, Türkiye'de böyle bir pazarın şu an için olmadığını söyledi. Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Renkli pamuk ekonomik anlamda zor bir proje. Bir dönem ben de kendi çiftliğimde renkli pamuk üretimi yaptım. Bir kere verim anlamında normal pamuğa göre yaklaşık yüzde 30-40 düşük sonuç alınıyor. Bu nedenle satış rakamının en az normal pamuğa göre 1,5 katı olması gerekir ki, ekonomisi kurtarsın. Ama benim gördüğüm böyle bir piyasa yok."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve memura zamda uzlaşma: Önce 175 TL sonra…
Hükümetle memur sendikaları arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde ...
Benzin ve motorinde bayram sürprizi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akaryakıt fiyatlarındaki indirimle ilgili; ...
Koç’un milli savaş gemisi projesine ‘Başbakanlık’ freni
Türkiye’nin milli savaş gemisi projesi (MİLGEM) ihalesiyle ilgili Başbakanlık ...
 
Ege-Koop’tan İzmir’in konut raporu: Yüzde 36.5 kiracı!
Adı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayları arasında geçen Ege-Koop ...
Ve hükümet memura zam teklifini açıkladı
Hükümet memurlara 2014 için 3+3, 2015 için de 3+3 zam önerdi.
İzmir'de deniz yolculuğuna rağbet artıyor
Deniz kenti olan İzmir’de, deniz yolunu tercih edenlerin sayısı her geçen ...
 
DYO İtalyan devini satın alıyor
Türk boya şirketi DYO, İtalyan markası Colorifico Casati Spa'yı satın ...
Oteller bayramda kapalı gişe!
Bayram tatili nedeniyle Antalya ve bölgesinde pansiyonlarda 5 yıldızlı ...
25 milyon tonluk bakır rezervi müjdesi
Kastamonu'da 25 milyon tonluk yeni bakır rezervi bulundu. Vali Erdoğan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva