HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ocak 2020 Cumartesi - 11:57

Uğur Mumcu Konak’ta unutulmadı

Katledilişinin 27. yıldönümünde Uğur Mumcu, Konak’ta düzenlenen panel ile anıldı. Konak Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi! / Uğur Mumcu'yu Anıyoruz” adlı etkinliğe, Uğur Mumcu’ya özlem duyan İzmirliler büyük ilgi gösterdi. CHP İzmir Milletvekili, Gazeteci Atila Sertel, Gazeteci, Yazar Barış Pehlivan ve Barış İnce’nin konuşmacı olduğu panelin moderatörlüğünü ise İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen üstlendi.

Uğur Mumcu Konak’ta unutulmadı

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panel öncesi, fuaye alanında bir de sergi gerçekleşti. Fotoğraf Sanatçısı Gürsel Gökçe’nin fotoğraf ve gazete manşetlerinden oluşan “Sönmeyen Işık” adlı sergi, izleyicileri 27 yıllık bir karanlıkta zaman yolcululuğuna çıkardı.  Sergi açılışının ardından Uğur Mumcu anması ve panel için Avni Anıl Sahnesi’ne geçildi.

Dayanışma içerisinde mücadeleye devam
Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Uğur Mumcu ile birlikte son otuz yılda ülkemizde katledilen gazeteci ve yazarları da andı. Öldürülenlerin hepsinin ortak özelliğinin Atatürk ilkelerine, cumhuriyete bağlı yurtseverler olmasının altını çizen Başkan Batur şöyle konuştu:
“Onlar tam bir yurtsever, cumhuriyete, cumhuriyetin temel ilkelerine ve en önemlisi de Atatürk’ün ilkelerine bağlı; bu ülkenin kararanlıktan aydınlığa gitme mücadelesinde önemli insanlardı. Uğur Mumcu, bugün Fetö ve diğer terör örgütlerinin ülkemizde yaptıklarını, devleti ele geçirme planlarıyla ilgili ilk bilgileri ve bu bilgilerle ilgili kaynakları ortaya çıkaran bir isimdir. Ama maalesef karanlık güçler onu elimizden aldı. Uğur Mumcu’nun fikirleri, onun geleceğe taşıdığı bu zihniyet hiçbir zaman unutulmayacak. Onun mücadelesi, bizim mücadelemiz. Ülkemizi Atatürk’ün temel ilkelerinden uzaklaştırmaya çalışan yönetim tarzından bir an evvel kurtulmak ve cumhuriyetin temel ilkelerini benimsemiş bir yönetimin gelmesi için dayanışma içerisinde mücadele etmemiz gerekiyor.”



“Gazeteciler bedel ödemeye devam ediyor”
Panelin yönlendiriciliğini yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, 27 yıl önce Uğur Mumcu’nun öldürülmesiyle başlayan karanlığın halen aydınlanmadığını ifade etti. Dönemin devlet insanlarının cinayeti aydınlatmaya söz verdiklerini ancak sözlerini tutmadıklarını dile getiren Dikmen, “Bu ülkede gazeteciler hep ağır bedeller ödedi, hala ödüyorlar. Bu da içimize sinmiyor, bizi eksik bırakıyor. Kimi kurşunlandı, kimi bombalandı, kimi de tehditlerle, zora koşmalarla, zindanlarda zor durumda kaldı. Mesleğini doğru, dürüst yapmaya çalışanlar bu işin bedelini hep ödedi, ödemeye de devam ediyor” dedi.



“Onu anmak kadar anlamak da önemli”
Panelin ilk konuşmacısı İzmir Milletvekili ve Gazeteci Atila Sertel söze Uğur Mumcu’nun 40 yıl öncesinde yazdığı ve bugünü aydınlatan yazılarından alıntılar yaparak başladı. Uğur Mumcu’nun dürüstlüğü ve cesaretine dikkat çeken Sertel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Uğur Mumcu, hemen her konunun üzerine cesaretle yürüyen, özellikle çeteler, silah kaçakçıları üzerine yürüyen ve yasadışı kazanmak isteyenlerin karşısında duran, dürüst bir insandı. Cesur bir yürekti, korkusu yoktu. İyi bir insandı, özgür ve bağımsızdı, tam bir aydındı. Dürüsttü, rüşvet yemezdi, yalan söylemezdi. Çalışkandı, kalemi güçlüydü; ezilenlerden, haksızlığa uğrayandan, emekten yanaydı. Onu anmak kadar anlamak da önemli. Anlamak için de kitaplarına sarılmak gerekli.”

“Bir kalem susar yerini bir başkası alır”
Panelistlerden Gazeteci Yazar Barış Pehlivan, Uğur Mumcu katledildiğinde henüz on yaşında olduğunu, gazeteci olmaya karar verdiğinde ise kendisine hep Uğur Mumcu’yu örnek gösterdiklerini ve onun kitaplarını okuyarak gazeteciliğe adım attığını anlattı. Uğur Mumcu’nun “Bir kalem susar, yerini bir başkası alır” sözünü 1976’da yazdığını ve bu sözün ardından öldürülen gazetecileri örnek vererek gazetecilerin susmayacağını vurguladı. Pehlivan yazmaya devam edeceklerini söyleyerek, “Yazmaktan dolayı içeri atılmak ve suçsuz olduğunu bilerek hapis yatmak çok önemli bir gazeteci için. Bu kadar belaya rağmen ‘niye yazıyorsunuz’ diyenlere ‘çıktıktan sonra da yazmaya devam edeceğiz’ dedik gururla. Uğur Mumcu’nun tırnağı olabilirsek, yazdıklarımızla sizleri aydınlatabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.

“Uğur Mumcu’nun dizlerinde oturuyoruz”
Gazeteci, Yazar Barış İnce de konuşmasında Uğur Mumcu’yu hem gazeteci olarak hem de aydın bir insan olarak örnek aldıklarını belirterek, “Bizler gazeteci ve yazarlar olarak Uğur Mumcu’dan öğrendiğimiz gibi sizlere her zaman objektif bilgileri vermeye çalıştık. Uğur Mumcu’dan öğrendiğimiz bir şey daha vardı, o da aydın olmak. Yani tarafsız olacağız diye yaprak gibi oradan oraya savrulan gazeteciler olmadık. Onun iyi bir gazeteci olmasının yanında Atatürkçü, cumhuriyetçi ve laik oluşunu da örnek aldık. Bugün basın kartları elimizden alınıyor. Sıra bize gelecek diye bekliyoruz. Varsın basın kartlarımız iptal olsun, biz Uğur Mumcu’nun dizlerinde oturuyoruz” dedi.

 
İzmir, Uğur Mumcu'yu unutmadı
 
İzmir Elazığ için tek vücut! Yardımlar yola çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkeme kararını verdi: Bayraklı'da o planlar iptal!
İdare mahkemesi Bayraklı İlçesi’nde yüksel yapıların bir bölümünü de kapsayan ...
Bornova, Uğur Mumcu'yu andı
1993 yılında uğradığı suikast sonucu öldürülen duayen gazeteci Uğur Mumcu, ...
Göztepe Stadı’nın çevresi yenilendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Göztepe-Beşiktaş maçıyla bu Pazar açılışı ...
 
Bayraklı Uğur Mumcu'yu unutmadı
Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu katledilişinin 27'inci yılında Bayraklı'da düzenlenen ...
Uğur Mumcu, Narlıdere’de anıldı
Narlıdere Belediyesi, 24 Ocak 1993’te katledilen Uğur Mumcu için anma ...
Güzelyalı'da o sokak 2 ay kapalı kalacak
İZSU, Poligon ve Arap derelerindeki menfez yenileme çalışmaları kapsamında ...
 
Menemen'in 50 yıllık sorunu çözüldü!
Menemen’in 50 yıldır çözülemeyen kent içi ulaşım sorununu Menemen Belediye ...
Selçuk'ta Uğur Mumcu için anlamlı tören
Demokrasi şehidi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Selçuk’ta anıldı. İstasyon ...
Bornova-Kavaklıdere'ye taziye evi açıldı
Bornova Belediyesi vatandaşların öncelikli talepleri arasında yer alan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva