HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mayıs 2019 Cuma - 11:28

Türkiye organikleşiyor, çözüm ortakları artıyor

Organik gıda sektörünün başarılı isimleri, 10. Ekoloji İzmir Fuarı kapsamında gerçekleştirilen Organik Ticaret ve Pazarlama Platformu’nda buluştu. Üretimden tüketime dek tüm süreçlerde dünya trendlerini ve pazar gelişimini değerlendiren uzmanlar, Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ticaretine katkı sağlayacak konuları gündeme getirdi. Dünyadaki başarı örneklerinden yola çıkarak “Türkiye Organikleşiyor” konusunun ele alındığı platformda, iç ve dış ticaretin artırılması için yol haritası çizildi

Türkiye organikleşiyor, çözüm ortakları artıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen 10. Ekoloji İzmir Fuarı organiğe ışık tutan etkinliklerde sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirdi. Fuar kapsamında Bio-Foundation İsviçre iş birliği ile düzenlenen Organik Ticaret ve Pazarlama Platformu’nda Türkiye’nin organik gıda üretimindeki ticari değeri konuşuldu. Sektörün öncü firmaları, yerli ve yabancı uzmanlar ile üretici ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen platformda dünyada yürütülen çalışmaların Türkiye pazarına nasıl dahil edilebileceğiyle ilgili ortak bir akıl oluşturuldu. Katılımcılar, organik sektöründe önemli bir paya sahip olan Türkiye’nin sektörde aynı zamanda söz sahibi olabilmesi için “sürdürülebilirlik”, “tazelik ve kalite”, “tedarik zinciri”, “marka değeri yaratma” ve “talep yaratma” konularına yönelmesi gerektiği görüşünde birleşti.

Türkiye dünyada organik bir markaya dönüşmeli
Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen ürünlerin kaliteli olduğunun altını çizen Bio-Foundation Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Elisabeth Rüegg, toplam organik ürün ithalatında Türkiye’nin ilk üçe girdiğini belirtti. Rüegg, “2018’de Avrupa’ya Türkiye’den ithal edilen ürün sayısı 264 bin 218. Bu rakamın üçte ikisi Türkiye’den geliyor. Üçte biri ise Orta Asya ülkelerinden tedarik edilip Türkiye üzerinden geçerek Türk ihracatçıları vasıtasıyla Avrupa’ya ulaşıyor. Bu sebeple Türkiye bizim için hem üretici, hem tedarikçi, hem de ithalatçı konumunda. Sadece üretimde değil aynı zamanda pazarlamada da potansiyeli mevcut. Kendi içinde zaten eşsiz ürünleri var. Bugün burada bulunma amacımız, Avrupa ülkelerinin bu pazara ulaşabilmesini ve ölçeklendirebilmesini sağlamak. Aynı zamanda yerel pazarı canlandırarak Türkiye’nin yalnızca Avrupa değil dünyada da organik bir markaya dönüşmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

Sektörün tüm bileşenlerine değer verilmeli
Platform kapsamında katılımcılarla buluşan Almanya ve Ukrayna Tarım Bakanlıkları arasında yürütülen “Agritrade” isimli çalışmanın Proje Lideri Andre Pilling, 1970-80’lerde başlayan ilk çevreci hareketlerle doğan organik sektöründe Avrupa Birliği’nde bile mevzuatın 2007 yılında çıkarıldığına dikkat çekti. Organiğin 40 yıllık zorlu bir süreç sonunda bugünlere geldiğini belirten Pilling, organik gıda sektöründe pazar gelişimi için başarı faktörlerini anlattı.

Sadece organik tarımı değil aynı zamanda pazarı anlamak gerektiğine vurgu yapan Pilling, “Eğer belli bir pazarı ele geçirmek istiyorsanız onun analizini yapın. Gideceğiniz pazara göre ürün geliştirin. Tüketici ihtiyaçlarını iyi değerlendirin. İnsanlar organiği düşündüğü zaman taze ve kaliteli olmasını istiyor. Üreticiyi tanımak gittikçe daha önemli oluyor. Onlar için adil ödeme sistemleri ve sosyal standartlar çok önemli. Ürünlerinizin sürdürülebilir ve izlenilebilir olması gerekiyor. Ne kadar şeffaf olursanız o kadar güven oluşturursunuz. Organik tüketiciler aynı zamanda onlarda bıraktığınız etkiye de bakar. Diğerlerinden farkınız ne? Çevreye, doğaya, insana, üreticilerinize, tedarikçilerinize, kısacası sektörün her bir paydaşına değer vererek yaklaşmanız gerekiyor” dedi.

Süpermarketlerde organik ürün görmek küresel etkinin göstergesi
Organik ürünlerin süpermarket zincirlerine de dahil edilmeye başladığını dile getiren Pilling, “İyi mi kötü mü tartışılır fakat dürüst olmak gerekirse organik pazarını oluşturan lokal yerler artık değer kaybediyor. Fakat pek çok yer süpermarket zincirleri tarafından alınmaya başladı. Bu da bize organiğin son dönemde küresel bir etki yarattığını gösteriyor aslında. Süpermarketler aynı zamanda organik ürünlerde konsept ve farklılık yaratılması için üreticileri zorluyor ve böylelikle çeşitlilik artıyor. Tüketici eğilimleri pazarı oluşturan ana unsurdur. Örneğin Avrupa’da nüfus yaşlanıyor ve insanlar tazeliğin yanında sağlık sorunlarına yardımcı olabilecek işlevsel gıdalara ihtiyaç duyuyor. Bunu değerlendirmek lazım” önerilerini sundu.

Organiğe yatırım yapın gelecekte değer kazanın
Tüm faktörlerin yanı sıra ülkenin marka etiketi olmasına da dikkat çeken Pilling, “Ülkenizin çok büyük bir değeri var, bunu markaya dönüştürün. Aynı zamanda Avrupa’ya çok yakın bir pazar ve organik ürünlere duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Türkiye bu sebeple bizim için çok değerli bir tedarikçi. Coğrafi konumu elverişli. Tecrübesi var. Almanya, içinde Türkler de yaşadığı için girilmesi çok kolay bir pazar olabilir. Artan talebi karşılamak için yatırım yapılırsa, Türkiye’nin küresel organik pazarda büyük bir değer kazanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Gençlerin gıda tercihine odaklanılmalı
OTS Organik Kurucu Ortağı ve Türk Alman Organik Tarım Projesi danışmanlarından olan Atila Ertem ise, organik sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren etkinliğin önemine vurgu yaparak, organikte gelecek nesle özellikle kulak verilmesi gerektiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin katılımıyla organizasyonun zenginleştiğini dile getiren Ertem, şunları kaydetti:

“Odaklanmamız gereken şey gençlere fastfood yerine musakka yedirmek değil. Trend eğer buysa, bizler de organik fastfood üretmek zorundayız. Suyu yokuş yukarı akıtamayız. Eğer gençler patlamış mısır yemek istiyorsa bunu organik yapacağız. Ya da tüketmeyi sevdikleri diğer gıdaları… Bunu yaptığımızda, yani organik ürün üretimini çeşitlendirdiğimizde tüketimi de artırmış olacağız. Biz diyoruz ki fasulye üretiyoruz niye gençler fasulye yemiyor. Yemeyebilirler. Biz gençleri anlamakla yükümlüyüz. Çünkü onlar geleceğin tüketicileri. Onların talebini değerlendirirsek gelecekte bir adım öne geçmiş oluruz”. 

 
Başkan Arda’ya ‘genç’ destek
 
Üniversiteli işçilerden ‘statü’ çağrısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Arda’ya ‘genç’ destek
CHP Gaziemir İlçe Gençlik Kolları Başkanı Baran Manav ve yönetimini makamında ...
‘Organik Pazar’a İzmirliler’den yoğun ilgi
Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden sertifikalı tek organik ...
Başkan Kılıç’tan mahalle meclisi atağı
Göreve geldiği günden beri ilçenin röntgenini çekerek sorunları tespit ...
 
Aşık Mahzuni Şerif Narlıdere'de unutulmadı
Unutulmaz Halk Ozanı Âşık Mahzuni Şerif, ölümünün 17'nci yıl dönümünde ...
İYİ Partili başkan borcu afişe etti: Tam 58 milyon!
İYİ Partili Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, devraldığı belediyeye ...
Dikili'de aralıksız denetim!
Dikili Belediyesi zabıta ekipleri hem kent merkezinde hem de Çandarlı’da ...
 
Gaziemir'de atama rüzgarı esmeye devam ediyor!
Gaziemir Belediye Başkanı Arda, bürokratik yapıda gerçekleştirdiği değişikliklere ...
Bornova'da dolu dolu 19 Mayıs programı
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100. Yılı Bornova'da coşkuyla kutlanacak. ...
İzmir'de yer altı canavarı devrede! Tek rakibi Airbus
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Narlıdere Metrosu'nda ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva