HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Eylül 2020 Pazartesi - 12:48

Türkiye'nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi başladı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisiyle 1937 yılında başlayan ve bu yıl 84’üncüsü düzenlenen, Türkiye’nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi açılışı, Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98.’nci yıl dönümü çelenk sunma töreni ile birlikte başladı.

Türkiye nin ilk yerel festivali Bergama Kermesi başladı

Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başlayan törende hem Bergama’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü hem de 84. Bergama Kermesi coşkusu birlikte yaşandı. 

Kurtuluş günü ve kermes açılış törenine Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Garnizon Komutanı Tankçı Albay Murat Sağlık, Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcilerive çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 84. Bergama Kermesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Hakan Koştu, Covid-19 pandemisi tedbirleri nedeniyle farklı bir kutlama yapılıyor olmasının buruk sevincine dikkat çekti. Başkan Koştu, “14 Eylül Bergama’mızın Bayramıdır, Kermes bizim düğünümüzdür. Kermesimiz ve Bergama’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü hepimize kutlu olsun” dedi.

Başkan Koştu: İnanıyorum ki en kısa zamanda koronavirüs illetini atlatacağız
Konuşmasında koronavirüs illetinin en kısa zamanda atlatılması temennisinde bulunan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “İnanıyorum ki, hükümetimizin çalışmaları ve bizlerin sağduyulu yaklaşımlarımız ile bu salgın musibetini atlatacağız ve siz kıymetli hemşehrilerimle yeniden yan yana olacağımız, birbirimizle kucaklaşacağımız günlere en kısa sürede kavuşacağız” dedi.

“Bergama Kuva-i Milliye Hareketi’nin başladığı ilk yerlerden birisidir”
Batı Anadolu’da, Kuva-i Milliye Hareketi’nin ilk başladığı ilk yerlerden birisinin Bergama olduğuna işaret eden Başkan Koştu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘ulusun bağımsızlığını, yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır’ sözleri üzerine başlayan Kurtuluş Savaşımız, dünya tarihine damgasını vurmuş bir Kahramanlık Destanı’dır. 1919’da Bergama’da başlayan işgal, 14 Eylül 1922’ye değin devam etmiş ve halk ne yazık ki 4 yıl boyunca büyük zulüm görmüştür. Bergama halkı, işgale karşı kanının son damlasına kadar mücadele etmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın ardından ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ sözleri üzerine Türk ordusu, İzmir’den sonra hızla Bergama’ya da ulaşmıştır. Ordu, Bergama’daki Kuva-i Milliyecilerle birlikte, düşmanı kısa sürede pes ettirmeyi başarmıştır. Burada sizlerle birlikte bir kez daha, Tuzcu Efe’yi, Ali Osman Efe’yi, Adalı Efe’yi ve adı bilinmeyen kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve tüm Kuva-i Milliyecileri rahmetle anıyorum” dedi.

“Bu yıl kermesimiz pandemi nedeniyle televizyon ekranları ve dijital mecrada”
Konuşmasında Bergama Kermesi’nin önemine dikkat çeken ve koronavirüs illeti nedeniyle kermes etkinliklerinin tv ekranları ve dijital mecra üzerinden yapıldığına işaret eden Başkan Koştu, “İkinci dünya savaşının en zorlu yıllarında dahi ara verilmeden kutlanan Kermesimizin 84’ncüsünü pandemi tedbirleri kapsamında gerçekleştiriyoruz. Bu yıl, dijital mecra ve televizyon ekranlarından yapacağımız yayınlar ile Kermesi halkımızın evlerine getiriyoruz. Bizler tam 84 yıldır olduğu gibi bu yıl da, ekranlar aracılığıyla tüm dünyaya en güzel dostluk ve barış mesajlarını vereceğiz. İnanıyorum ki, Atamızın bu en güzel armağanı Bergama Kermesleri sonsuza dek yaşayacak, Bergama için duyduğumuz sevgi ve heyecan hiç eksilmeyecek. Kermesimizin, 1937 yılından bu güne tam 84 kez aralıksız düzenlenmesinde sonsuz gayret gösteren, aramızda olan ve olmayan geçmiş dönem belediye başkanlarına, meclis üyelerine, tüm sivil toplum kurumlarına, kamu kurumlarına ve desteğini esirgemeyen halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Başkan Koştu’nun konuşmasının ardından açılış töreni günün anlam ve önemi üzerine şiirlerin okunması ve kutlamalar ile son buldu. 14 Eylül ve 15 Eylül 2020 tarihlerinde yapılacak olan kermes etkinlikleri tv ekranları, radyo yayınları ve belediye Facebbok sayfası üzerinden canlı verilecek olan söyleşiler, Asklepion Antik Tiyatro’da 14 Eylül Pazartesi saat 21.00’de İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin “Türk Bestecileri” konseri, 15 Eylül Salı günü Bergama Kültür Merkezi’nden (BerKM) saat 21.00’de İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu’nun “Anadolu’dan Ezgiler” konseri ile devam edecek.

 
Altay'da Yücel İldiz memnun!
 
Selçuk'ta Türkiye Şampiyonası heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kınık'ta kurtuluş coşkusu
İzmir'in Kınık ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü ...
Üçkuyular’a nefes aldıracak... Aktarma merkezi ve otopark bir arada!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Üçkuyular'a nefes aldıracak aktarma merkezi ...
Bayraklı'da 185 ailenin ev eşyası yenilendi
Bugüne kadar 20 binden fazla ailenin gıda, kıyafet ve eşya ihtiyacını ...
 
Narlıdere Belediyesi’ne HES Kodu ile girilecek
Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan önlemleri artıran Narlıdere Belediyesi, ...
İzmir’de sağlıkçılara ücretsiz otopark hizmetine devam kararı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarına ücretsiz toplu ulaşım ...
Bornova’da bağ bozumu bereketi
Bornova Belediyesi’nin Çamiçi Mahallesi’ndeki 5 dönümlük Bornova Misket ...
 
Buca’da 5 bin aileye temizlik paketi
Buca Belediyesi, koronavirüs sürecinde evlerdeki hijyen koşullarının sağlanmasına ...
İzmir'in o ilçesinde yaşayacak 3 bin kişi aranıyor! Başkan kampanya başlattı...
Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, ilçede yazlığı olan vatandaşlara ...
Karabağlar'ın yeni parkı tamamlanıyor
Karabağlar Belediyesi’nin, Aydın Mahallesi’ndeki Selahattin Altıparmak ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva