HABERLER>EKONOMİ
26 Mayıs 2016 Perşembe - 11:39

Türkiye ile Yunanistan arasında yerli turist kapışması!

Yaşanan zor dönemin ardından yeni sezonda Egeli turizmcilerin tek ümidi yerli turistlere Yunanistan ortak oldu. Rekabetin hızlandığı turizm döneminde Yunan Hükümeti Türkiye’yi şeref ülke ilan ederek Türk turistlere yüzde 20 indirim fırsatı verdi. Karara tepki gösteren Egeli turizmciler bahsi artırdı

Türkiye ile Yunanistan arasında yerli turist kapışması!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye 2015’teki kayıp yılın ardından yeni turizm sezona ümitsiz giriyor. Ülke genelinde yaşanan terör olayları, Ege kıyılarındaki mülteci krizi, Rusya ile yaşanan uçak krizi gibi çok sayıda yaşanan olaylar, turizmcilere zor günler yaşatmaya devam ediyor.

İzmir ve Ege Bölgesi’nde yoğun olarak hissedilen darboğaz, otellerin kapanmasına ve binlerce turizm çalışanının işsiz kalmasına neden olurken yeni sezonda ayakta kalabilen turizmcinin tek umudu yerli turistler oldu. 

YUNANİSTAN ŞEREF ÜLKE İLAN ETTİ
Ülkede yaşanan sıkıntıların yanı sıra Avrupa’da ise turistlerin yönlerini Uzak doğu’ya çevirmesi, rakip ülkelerle yaşanan rekabeti tetikledi.  Komşu ülke Yunanistan, turizmcinin ümidi yerli turistleri Yunanistan ve Yunan adalarına çekebilmek için Türkiye’yi  Şeref Ülkesi ilan etti.

TÜRKLERE ÖZEL YÜZDE 20 İNDİRİM
Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez başlatılan uygulamada ilan ettiği 4 ülkenin vatandaşlarına  Yunanistan’da anlaşmalı yerlerde yapacakları alışveriş ve harcamalarda yüzde 20 indirim sağlayacak.  Ticaret odaları tarafından yapılacak kampanyada anlaşma logosu olan her mağazada işlem uygulanacak.

Yunanistan tarafından gerçekleştirilen indirim hamlesini Egeli turizmciler Egedesonsöz’e değerlendirdi. 



BU BİR ALGI YÖNETİMİDİR

Yunanistan’ın kararının Türkiye’deki  turizm sezonuna etkisini  değerlendiren Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Yunanistan’ın kararında sadece yüzde 20 oranında bir indirim söz konusu. Bu indirim verildi diye turist oraya gitmeyecek. Şeref ülkelere yüzde 20 indirim veriliyor. Bu yüzde 20 oranı bir pazarlama stratejisidir. ‘Şeref Ülkesi’ dışında turistlere indirim yapılmayacakmış gibi bir algı var. Böyle bir şey yok. Bu bir algı yönetimidir, algıda seçicilik yöntemidir” diye konuştu.

VİZE SORUNU VARKEN YÜZDE 30 YAPSALAR NAFİLE
Türkiye ile Yunanistan arasında turizm ilişkilerinin artması için indirim gibi yönetmelerin çözüm olmadığını ifade eden İşler, vize sorununa dikkat çekti. İşler,” Bu indirim yapıldı diye kimse gitmeyecek. Çünkü aramızda bir vize problemi var. Aynı denizde yaşayan iki ülkeyi ayıran Berlin duvarı gibi bir vize duvarı var aramızda. Bu duvar durdukça yüzde 20 değil yüzde 30 yapsalar nafile” şeklinde konuştu.

KAPI BAŞINDA YÜZDE 30 İNDİRİM SÖZÜ 
Yunanistan’ın yüzde 20 indirimine karşın Egeli otelcilerin yerli turistlere kapı başında yüzde 30 indirim sözü verdiklerini ifade eden İşler, “Türk turizminin yerli turiste ihtiyacı var. Bu sene ülkemizi tanıma, keşfetme yılıdır. Biz bu sene yerli turistlerimize Egeli otelciler olarak kapı başında yüzde 30 indirim sözü veriyoruz. Biz kendi turistimizi  ülkelerini keşfetmeye çağırıyoruz” dedi.

DOPİNG ETKİSİ YAPAR 
Yunan adaları ile en fazla ilişki içerisinde olan ilçelerden biri Çeşme’de ise karar kötü giden sezona bir darbe daha vurabileceği görüşü yankı buldu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, Türk yetkilileri hamle yapmaya çağırdı.

Öncel, "Kötü geçen turizm sezonunda ülkeler kıyasıya rekabet içinde. Türkiye şu an en kötü sezonu yaşıyor. Yüzde 40’a yakın düşme var. Haziran ayında bu rakamlar daha da düşecek. Ramazan ayı ve ekonomide yaşanan sıkıntılar, bu sezonun parlak geçmeyeceğinin  habercisi. Yunanistan’ın böyle bir atak yapması, giden müşterilere doping etkisi yaratacaktır” diye konuştu. 

İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLACAK
Sorunun çözümü için acil önlem çağrısı yapan Öncel, “Bu duruma sadece ahkam kesen, her -şeyi iyi bilen Türkiye Otelciler Birliği önlem alınması için sesini yükseltmediği müddetçe turizmde bir şey olmaz. Sanayi ve ticaret odaları, turizmden ekmek yiyen 45 sanayi kolu  acil önlem paketi açıklamazsa iş işten geçmiş olacak.  Durum çok vahim.  Hükümetin ve STK’ların acilen önlem alması lazım” dedi.

 
Cansu Kaya davasında rapor savaşları!
 
Acı haberler art arda: 2 şehirde 3 şehit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Peninsula Grubu'na bir tesis daha
Peninsula Grubu'nun konaklama alanındaki yatırımlarına bir yenisi daha ...
60 bin kişi robotlar yüzünden işsiz kaldı
Gelişen teknolojiyle birlikte robotlar, birçok iş alanında insanların ...
Sanayici eşleri öğrenciler için sahnede
Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı Kadınlar Birliği, düzenledikleri etkinliklerle ...
 
İTO’da ‘Yıldırım’ ilanı krizi!
İzmir Ticaret Odası meclis toplantısında Binali Yıldırım’ın başbakan olmasının ...
Anguslar geldi, o tartışma hortladı: Yavuz’dan liman çağrısı!
Kruvaziyerde 2016 sezonunu başlamadan bitiren İzmir Alsancak Limanı’na ...
Turyol Çeşme-Sakız seferlerine başlıyor
Türkiye’nin en eski tur firması Turyol, İzmirli Ege Birik firmasının Çeşme-Sakız ...
 
‘Urla villaları’na komşu RES’e bakanlık vizesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan Yapısan Elektrik Urla İlçesi ...
Bakanlıktan İzmir’deki TRT binası hakkında flaş karar!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Konak İlçesi Alsancak’ta bulunan TRT’ye ...
Dolar dibe vurdu: 2 haftanın en düşüğü
Yurt içi gelişmelerle dün hızlı bir şekilde düşüşe geçen dolar/TL, bugün ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva