HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2018 Çarşamba - 17:11

Türkiye düğmeye bastı: 4 bakan tek tek açıkladı!

4. Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda yapıldı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Dört bakan ortak açıklamalarda bulundu.

Türkiye düğmeye bastı: 4 bakan tek tek açıkladı!

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığında düzenlenen 4. Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluAdalet Bakanı Abdulhamit GülHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın düzenlendiğini belirten Çavuşoğlu, daha önce adı "Reform İzleme Grubu" (RİG) olan grubun "Reform Eylem Grubu" adıyla toplantılarına devam ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, toplantıda özellikle siyasi reform sürecinin hızlandırılması konusunda mutabık kalındığını ifade ederek "Önümüzdeki süreçte yargı ve temel haklar, özgürlük ve güvenlik alanlarındaki başlıklara tüm kurumlarımız olarak ve AB Başkanlığı olarak odaklanacağız." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde daha az bürokrasi, daha etkin karar alma mekanizmasıyla daha hızlı adımlar atılacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın çalışmayı düşünüyoruz. Bugüne kadar Avrupa Konseyi ile aramızdaki ortak komisyonlar, çalışma grupları ve yakın iş birliğimiz her iki tarafın da yararına olmuştur. Türkiye, Avrupa Konseyinin kurucu üyelerinden bir tanesidir. Sadece Parlamenter Meclis değil, İnsan Hakları Mahkemesi dahil tüm kurumlarıyla yakın iş birliğimiz var." diye konuştu.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"AB ile ilişkilerimizde öncelikle devam eden ve sonuç alabileceğimiz konulara odaklanacağız. Bu konulardan bir tanesi Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlatılması ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi. Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlaması ile ilgili çalışmalarımızı gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek bizler sürdürüyoruz. Vize serbestisi konusunda 7 kriter vardı, şimdi 6'ya düştü. Bu konuda AB kurumlarıyla ve tüm komiserlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geriye kalan 6 kriter konusunda kendi içimizde de tüm bakanlıklarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Teknik heyetlerimiz 31 Mayıs'ta Ankara'da bir araya geldi. Bundan sonra da görüşmelerimizi, ortak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." 

Türkiye'nin AB'den beklentilerinin olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Vize serbestisi dahil çabalarımızın karşılığını almak istiyoruz ve siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz." dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün konuşmasından satır başları; "Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetinin reformcu kimliği malumdur. Son zamanlarda yapılacak 100 günlük eylem planımıza bakılınca da AB ile uyum süreci ile ilgili önemli kararlar alındı. Adalet Bakanlığı olarak AB ve AİHM nezdinde her türlü projelerle, işbirliği ve diyaloglarla çok önemli işbirliğimiz olduğpu ortadadır. Daha güçlü demokrasi daha güçlü özgürlük demektir. Yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem. Yargıda hedef süre uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren bu uygulama hayata geçecek. Yargı reformu strateji belgemizi Kasım ayında yenilemeyi kararlaştırdık. AB ile diyalogları sürdürerek bu ortak çalışmaları sürdüreceğiz. Daha fazla özgürlük ve insan haklarını oluşturacak çalışmaları gerçekleştireceğiz. Eylem planını güncelleyeceğiz. OHAL komisyonunun yaptığı işlemler biim çok önem verdiğimiz konu. Bunu da AB ile birlikte yapıyoruz. Bu sürede AB ile ilişkileri geliştirmeyi umuyoruz.Daha fazla özgürlük daha fazla insan hakları çalışması yapacağız. Avrupa İnsan Hakları çerçevesinde hükümetimizin ortaya koyduğu revizeler gerçekleştirilecek, bunu ev ödevi haline getirdik."

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın konuşmasından satır başları; "Çok tarihi bir süreç, önemli bir zaman. Önemli bir toplantı olarak ortaya çıktı. Toplantı konusunda bakanımız da bahsetti. Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularının konuşulduğu verimli bir toplantı oldu. Hem vize serbestisi olsun hem AB üyeliği konusu olsun, verimli bir toplantı oldu. 10 Ağustos tarihi ile ekonomimiz hedef alındı. Gerginlik en üst seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa başta olmak üzere müttefiklik ruhuna uygun açıklamalar geldi. Bundan sonraki süreçte bu toplantıların ehemmiyetini çok farklı değerlendirmemiz gerekilen bir süreç. ABD'nin yaptırımları sonrası ülkemiz ekonomik anlamda çok fazla saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak, birçok kesimin mutabık kaldığını gördük.

Finans çevreleri ile yaptığımız çalışmalarla Türkiye'nin ekonomik gerçekleri ile açıklanamayacak siyasi bir şey olduğunu gördük. Bankalarımızla birlikte reel adımlar atmaya başladık. Bu vesile ile bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamları oldukça pozitif değerler ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Bu önemli. Cari açığımızdaki iyileşme ekonomik dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. Cari açığın düşmesinin yanında finansal iyileşme açısından bazı gelişmeler de oluyor ve olacak. Vergi barışı, bedelli askerlik, imar barışı açısından beklentinin üzerinde gelir elde edildi. 5.5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan fazla rakama ulaşıldı.Bankalarımız ve reel sektörümüzle birlikte ortak adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları oldukça pozitif bir gösterge ortaya koydu.

Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açığı azaltma en önemli hedeflerimizden biridir. Kamuda başlattığımız tasarrufta iyileşme görüyoruz, göreceğiz."

"Enflasyonla mücadele konusunda çok daha fazla sorumluluk alarak uygulayacapımız politikalar, güçlü mali politikalarla, MB ve paydaşlarımızla birlikte enflasyonla mücadele açısından çok güçlü bir yıl olacak. Türkiye finansal sistemi güçlü meydan okumalara karşı finansal gücünü çok güçlü mimari inşa etme durumunda. Bu noktada da kurumlarımız daha etkili yer alacak. Yerli ve yabancı yatırımcı kaynak çeşitliliği noktasında farklı bir noktaya taşıyacağız."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuşmasından satır başları; "İçerideki toplantıda olumlu bir hava oluştu. Bundan etkilendiğimizi ifade etmek isterim. Türkiye Avrupa Birliği'ne taahütlerini yerine getirmek için mücadele etmektedir. Bunun yanı sıra terörle ve uyuşturucu ile de etkin şekilde mücadele edilmektedir. Türkiye olarak yarım asırdan bu yana sürdürdüğümüz duruşla çalışmalara devam ediyoruz. Göç ile geri gönderme merkezlerimiz, hem kamplarımız yüz akı noktadadır. Bunla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sınırla mücadele konusunda çok önemli adımlar atmaktadır. Hem uyuşturucuyla mücadelesine hem sınır güçleriyle mücadelesine Türkiye iradeli adımlar atmaktadır. Ne Türkiye eski Türkiye'dir ne AB eski AB'dir. AVrupa Birliği konusundaki adımlarımız aynı şekilde atılmaktadır. Biz de diğer bakanlıklarımız gibi, bu konuda reform iradesine sımsıkı sarılan anlayışı kendi çerçevemizde devam ettireceğiz.

Sınırlarımızla ilgili almış olduğumuz tedbirleri aynı şekilde devam ettireceğiz. 

Albayrak; ""Bahsettiğiniz üzere AB, Türkiye interlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli tehdit edildiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Bundan dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu söz konusu. ABD'nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bundan dünyadaki birçok ülke etkileniyor. Türkiye-AB açısından ciddi bir süreç. ABD'nin bu hamleleri Türkiye için olduğu kadar diğer ülkeler için de önem taşıyor. Yüzlerce yıllık bir geçmişi, diplomasi tarihi olan motivasyonu da beraberinde getiriyor. Pazartesi Fransa ziyareti, önümüzdeki hafta bir İngiltere, Eylül'ün ilk haftası Almanya ziyareti olacak. Bundan sonra tarihi belirlenmediği için söylemeyeyim, önemli bir ülkeye ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretlerle çok daha önemli bir noktaya taşınacağını saöylemeliyim. Bir tarafta irade var, bir tarafta yoksa çözüm olmaz. Ortak aksiyon konusunda önemli bir süreç yaşıyoruz. Gayet olumlu bir süreç devam ediyor. Bunu söyleyebilirim."

Gül; "AB'nin Türkiye ile ilgili önerileri bizim çalışmalarımız içerisinde. Uluslararası hukuka uygun bir ülke Türkiye. 19 Temmuz'da OHAL uygulamasına son verdikten sonra delegasyonları da kaldırdık. Bundan sonraki AB ile ilişkilerimizi rasyonel, olumlu bir seyre çevirecektir. İnsan hakları ile ilgili hükümet olarak bazı çekincelerimiz vardı. Bunları kaldırdık. Bunu da AB'ye bildirmiş olduk. OHAL sürecinde kurduğumuz OHAL komisyonu AB ile işbirliği ile işini yaptı. Bilgi verdi. Hiçbir zaman hukuktan taviz vermedik.OHAL çerçevesinde kurduğumuz diyalogları aynı çerçevede kurduk. OHAL'den sonraki hava yargı süresince yansıyacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye'nin şikayet edildiği müracaatlar 15 yılın en düşüğünde. 6400 tane dosya var. Bu 15 yılın en düşük dosya sayısı. Türkiye'nin hukuk çerçevesinde yoluna devam ettiğini gösteren bir veridir."

Soylu; "Türkiye terör açısından çok kritik bir bölgede. Yeni dünya nizamında şunu görüyoruz, ülkelerin iç güvenlik meseleleri başka ülkelerin merkezinde başlıyor. Londra'da ağır silah taşıyan Özel Harekatçılar rahatça dolaşıyorsa 21. asır bize bir şeyleri dayatıyor demektir. Suriye'yi, Irak'ı biliyoruz. Gerek ülkemiz sınırlarının içine veya başka noktalara gitmek isteyenleri biliyoruz. Bir takım farklılaşmalar yaşadığımız apaçık ortadadır. FETÖ konusunda maalesef AB'den aynı samimiyeti göremiyoruz. AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Bunu görmemiz gerekir, bugün oluşan durum milyonlarca insan bir yerden bir yere göç etti. Bu insanların birçoğunun kimliğini, kim olduğunu bilemiyoruz. DEAŞ konusunda Türkiye görevini fazlasıyla yerine getirmiştir. Terör sadece bizim değil, herkesin sorunudur. Türkiye düzensiz göçte nasıl başarı ortaya koyuyorsa, terörle mücadelede de hukuka bağlı mücadele sürüyor. Yoksa bizi linç ederlerdi çok açık ve net. Çifte standartla karşı karşıyayız. Mücadelemiz uluslararası alanda devam etmektedir. Kararlılığımız nettir."

 
Eski Çeçen bürokratın kızının yasadışı silahlı örgüte üye olduğundan şüpheleniliyor
 
Öğretmenlerin beklediği sonuçlar açıklandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski Çeçen bürokratın kızının yasadışı silahlı örgüte üye olduğundan şüpheleniliyor
İstanbul'da gözaltına alınan eski Çeçen bürokratın kızı Seda Dudurkayeva'nın ...
İzmir'de asayiş raporu: 2 haftada 659 kişi!
İzmir'de son iki haftada gerçekleştirilen asayiş uygulamalarında haklarında ...
Soma'da gerekçeli karar açıklandı: Facia bir anlık olay değil!
5 bin 820 sayfadan oluşan kararda "Şirketin yönetim kurulu Başkanı Can ...
 
Soroptimistler’den kız öğrencilere ‘yaz kampı’
Soroptimistler yazın da gençler ile eğitime devam etti. Türkiye Soroptimist ...
İzmirli emekliler meclisi göreve çağırdı!
İzmir'de Emekli-Sen üyesi bir grup, taleplerini içeren faksları, Meclis'te ...
Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimin cezası belli oldu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında gözaltına alınan ...
 
İzmir'de sır olay: Erkek arkadaşı döndü ama...
İzmir'de, 21 gün önce bir arkadaşının doğum günü kutlamasına gitmek için ...
İzmir'de devrilen kamyonun şoförü yaralandı
İzmir'in Torbalı ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden ...
Jandarma'da FETÖ operasyonu: Gözaltılar var!
Jandarma Genel Komutanlığında yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 34 ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Türkiye'nin 'en güzeli' İzmir'e!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva