HABERLER>DÜNYADAN
30 Eylül 2010 Perşembe - 00:00

Türkiye aleyhine karar

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.’

Türkiye aleyhine karar

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.’
WASHINGTON - ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin de desteğini alan, Kongredeki Elen grubunun eşbaşkanları Gus Bilirakis ve Carolyn Maloney tarafından 12 gün önce sunulan tek yanlı karar tasarısının, Genel Kurul gündemine alındıkten sonraki gün Genel Kurulda görüşülerek kabul edildiği öğrenildi.
Kararda, KKTC'de "Rumlara ait dini alanlar ve eserlerin korunması ve dini özgürlüklere saygı gösterilmesi" iddiasıyla Türkiye'ye çağrı yapılıyor. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, Kongrenin bu konuya bakışını yansıtma özelliği taşıyor.
1631 sayılı kararla, Türkiye'ye, "Kıbrıs ile ilgili BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını derhal yerine getirmesi, adanın kuzeyindeki Rumlara ait dini mekanlarda yıkım faaliyetlerini, yasadışı arkeolojik kazıları, dini ikon ve antikaların ticaretini derhal durdurması, tüm kayıp eserlerin bulunup onarılması için çaba göstermesi, yıkılan ya da tahrif edilen dini mekanların muhafazası ve yeniden inşasına imkan sağlaması ve Rumların dini özgürlüklerine getirilen tüm kısıtlamalara derhal son vermesi" çağrılarında bulunuluyor.
Karar, "ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonuna, ABD Başkanı'na, ABD Dışişleri Bakanı'na ve Dışişleri Bakanlığının uluslararası dini özgürlüklerle ilgili dairesine, konuyla ilgili kaygıları ve bu tasarıda çağrısı yapılan eylemleri ele alma yolunda somut adımlar atması" istemini de içeriyor.
AGİT'E DE ÇAĞRI YAPILIYOR
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatına (AGİT) da çağrı yapılan kararda, AGİT'ten, "teşkilata üye ülkelerin, Rumlara ait çalınmış eserleri almamasını sağlaması ve Türk hükümetine bu konuda uluslararası yükümlülüklerine uyması için baskı yapması" isteniyor.
KARAR VERİLİRKEN SADECE BEŞ MİLLETVEKİLİ VARDI
Tasarının, normal şartlar altında önce ilgili komitede görüşülmesi gerekirken Pelosi'nin, hem bu sürecin atlanmasına imkan veren ve hem de Genel Kurulda ele alınması için belli çoğunlukta milletvekilinin bulunması şartını ortadan kaldıran "suspension of rules" (kuralların askıya alınması) yöntemini uygulaması sayesinde, sadece 5 milletvekilinin bulunduğu ortamda, sesli oylama yöntemiyle kabul edildiği öğrenildi.
10 DAKİKA İÇİNDE KABUL EDİLDİ
Tasarıyı sunan milletvekilleri Bilirakis ve Maloney'in, Pelosi'yi "suspension of rules" kuralını uygulamaya ikna ettiği ve Pelosi'nin de tasarıyı hafta başında Genel Kurul gündemine aldığı ifade edildi. Tasarının görüşülmesi için ayrılan süre 40 dakika olmasına rağmen, 10 dakika içinde kabul edilmesinin dikkati çektiği belirtildi.
WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ RAHATSIZLIĞINI DİLE GETİRDİ
Karar tasarısının gündeme gelmemesi için yoğun lobi faaliyeti yürüten Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin, Pelosi'ye mektup göndererek, konuyla ilgili rahatsızlığını yazılı olarak kayda geçireceği öğrenildi.
Yapılan girişimler sonucunda, Kongrede Türkiye'ye yakın 10 civarında milletvekilinin de Pelosi'ye göndermek üzere, tasarının kabul edilmesine tepkilerini içeren, tasarının yanlışlığını, haksızlığını ve zamanlamasının kötülüğüne dikkati çeken yazılı açıklamalar hazırladıkları, bir kısmının da bunları şimdiden gönderdiği öğrenildi. Milletvekillerinden Pelosi'ye gönderilen açıklamalar, tasarının kabul edilmesine ilişkin yayımlanacak tutanakların asli parçası olacak olması bakımından önem taşıyor.
Temsilciler Meclisi, daha önceki yıllarda da Türkiye aleyhine Kıbrıs ile ilgili çeşitli karar tasarılarını kabul etmişti. Halen ABD Kongresine Türkiye aleyhinde sunulmuş toplam dokuz karar tasarısı bulunuyor.
En son Fener Rum Patriği Bartholomeos'un geçen Ekim ayında Washington'ı ziyareti sırasında yine Patrikhane ile ilgili bir tasarı yine Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmiş, daha önce de 2007, 2003, 1997, 1995 ve 1994 yıllarında Kıbrıs konusunda karar tasarıları Meclis'ten geçmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni bir dünya bulundu!
Yaşam koşulları açısından Dünya'ya çok benzeyen ve Güneş Sistemi'nden ...
'Kabul edilemez gaddarlık'
BM İnsan Hakları Konseyi'nin Mavi Marmara hakkında hazırladığı ve ...
Avrupa’’da ’‘kemer sıkma’’ isyanı
AB ülkelerinden binlerce kişi, Brüksel'de hükümetlerin kemer sıkma ...
 
Türkiye 'Yeni Osmanlılar' olacak!
Newsweek dergisi gelecekteki dünya düzenine ilişkin yayınladığı makalede, ...
Meksika'da toprak faciası
Meksika'nın güneyindeki Oaxaca eyaletinde meydana gelen heyelanda ...
Erdoğan: AB bizi 50 yıldır bekletiyor
Başbakan Erdoğan, Türkiye’’nin AB’’nin kapısında 50 yıldır bekletildiğini ...
 
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
İsrail, Yahudi gemisine de el koydu!
İsrail donanması Pazar günü KKTC'den Gazze'ye doğru yola çıkan ...
Belediye Başkanı ve yardımcısı taşlanarak öldürüldü
Meksika'da uyuşturucu çetelerinin etkili olduğu bir bölgenin belediye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva