HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2020 Çarşamba - 09:42

Turizmcilerin Başkanı İşler'den 'virüs' açıklaması: Belediye, fuarı Mayıs'a ertelemeyi düşünüyor!

ETİK Başkanı İşler, Çin’den dünyaya yayılan koronavirüsü için konuşurken MARBLE mermer fuarının Büyükşehir Belediyesi tarafından Mayıs ayına ertelenebileceğini söyledi. İşler, “Mayıs ayına kaydırmayı düşünüyorlar. Çünkü koronavirüsü 27 derece altında yaşamıyor. Havalar ısınacak, virüs riski azalacak” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in Bakan Koca ile görüşeceği de aktarıldı.

Turizmcilerin Başkanı İşler den  virüs  açıklaması: Belediye, fuarı Mayıs a ertelemeyi düşünüyor!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren İZFAŞ tarafından 1-4 Nisan tarihleri arasında yapılması planlanan 26’ncı MARBLE Mermer Fuarı’nın, Çin’den başlayarak diğer ülkelere hızla yayılan koronavirüsü nedeniyle Mayıs ayına ertelenmesinin gündemde olduğu belirtildi.

Genişletilmiş danışma kurulu toplantısında sektör temsilcileriyle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüşeceği aktarıldı.

Fuarın yapılıp yapılmayacağıyla ilgili düğümün 15 Mart günü çözüleceği ifade edildi. Turizm sektöründeki temsilcilerin katılacağı anketin de sonucu etkileyeceği belirtildi.

Mermer ve doğaltaş sektöründe İZFAŞ için önem taşıyan Çin’den yayılan virüs sonrası gözler İzmir’deki MARBLE fuarına çevrildi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, önemli açıklamalarda bulundu. Sektör olarak beklentilerini aktaran İşler, toplum sağlığının önemine vurgu yaptı.

KRİTİK GÜN 15 MART!
İşler, “Çin’deki mermer fuarı ertelendi, Almanya’daki ITB Fuarı ertelendi. Şimdi İzmir’deki mermer fuarı için toplantı yapıldı. Fuar iptal olsun mu, olmasın mı diye de bir toplantı yapılacak, o da 15 Mart’a ertelendi. Son karar 15 Mart’ta verilecek” dedi.  

MAYIS AYINA ERTELEMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR
Büyükşehir Belediyesi’nin gerektiği takdirde fuarı erteleyeceğini aktaran İşler, “Mayıs ayına kaydırmayı düşünüyorlar. Çünkü koronavirüsü 27 derece altında yaşamıyor. Havalar ısınacak, virüs riski azalacak. Bunun kararını 15 Mart’ta toplanarak verilere ve rezervasyonlara bakarak karar verelim diyor. Yapılan rezervasyonların da iptal edilme ve iptal edilmeme oranı kafa kafaya gidiyor. Kafa kafaya gittiği için de erteleyelim mi ertelemeyelim mi diye düşünüyorlar. Biraz daha iptalleri görelim diyorlar. Yoğunlaşırsa erteleme kararı alalım diyorlar” açıklamasında bulundu.  

TİCARİ KAZANCIMIZDAN ÇOK TOPLUM SAĞLIĞI ÖNEMLİ
Sektör temsilcileri olarak kaygılarını aktaran İşler, “Biz otelciler olarak önce toplum sağlığı diyoruz. Ticari kazançtan önce toplum sağlığı gelir. Toplum sağlığı burada çok önemli… İtalya’da, Almanya’da ve dünyanın birçok yerinde fuarlar toplum sağlığı için iptal ediliyorsa demek ki burada ticari kazançtan önce insan sağlığı geliyor. Biz turizmciler olarak para kaybetmek tabii ki istemeyiz, tabii ki fuarın yapılmasını isteriz. Fuar bizim için gelir kaynağıdır ama bu, ülkemizde riske giren bir konuma gelecekse, tam da sezon öncesi, büyük yaz sezonundaki büyük turizm alımını engelleyecekse, çıkarttığı spekülasyonlar sonucu bilgi kirliliği ve dezenformasyon oluşturacaksa biz de ertelenmesini istiyoruz. Ertelensin deriz ama biz yapılsın istiyoruz. Ama bizim üzerimizdeki kurumlar, bunun yayılma hızını, bundan sonraki süreci değerlendireceklerdir” dedi.

YAKINDA BAKAN KORONAVİRÜSÜN VARLIĞINI AÇIKLAYACAK GİBİ DUYDUM
“Toplum sağlığına zarar verecek süreçte yapılacaksa yapılmasın” diyerek sözlerini sürdüren İşler, “Ama önümüzdeki günlere, havaların sıcaklığına, Türkiye’deki yayılma hızına bakılarak yapılmasında bir sakınca görülmüyorsa yapılsın. Fakat benim bildiğim şu; yakın zamanda da Sağlık Bakanı Türkiye’de koronavirüsün var olduğunu açıklayacak gibi duydum. Böyle bir şey de varsa bu virüsün varlığından dolayı, yurt dışından gelecek olan misafirler kanalıyla virüsün Türkiye’ye taşınıp daha hızlı yayılması yaz sezonunun bile riske girmesini sağlayabilir. Türkiye’nin yurt dışı satışlarında rakiplerimiz tarafından dezenformasyon olarak kullanılır. Rakiplerimizden İspanya’da bir koronavirüse rastlanmadı. Ancak İtalya’da rastlandı. İspanya en büyük rakibimiz. Orada bir açıklama olmadı. Tam da bu sezon öncesinde koronavirüsün açıklanması tüm sezonu sakatlar. O yüzden en doğru kararı yerel yönetim ve sağlık bakanlığıyla ilgili kurumlar verecektir. Biz yapılsın isteriz ama toplum sağlığı bizim isteğimizden daha önce gelir” ifadelerini kullandı.

HANGİ FUARLAR İPTAL EDİLDİ VE ERTELENDİ?
Geçtiğimiz süreçte Çin'deki doğaltaş ve mermer fuarı, seyahat fuarı, Formula 1 yarışının iptal edilmesiyle gündeme gelen organizasyon iptalleri Avrupa'ya da sıçrarken Almanya'nın Köln kentinde 1 Mart'ta açılması planlanan Uluslararası Hırdavat Fuarı (Eisenwarenmesse) da ertelemeden nasibini almıştı.  

Öte yandan geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük cep telefonu fuarı olan ve Barcelona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2020 ve İsviçre'nin Cenevre kentinde her yıl düzenlenen Uluslararası Buluşlar Fuarı'nın corona virüsü salgını nedeniyle iptal edildiği duyurulmuştu.

Benzer şekilde İtalya'da 21-26 Nisan tarihinde gerçekleşecek olan Mobilya Fuarı da ileri bir tarihe ertelendi.

 
Balçova'da ikinci bahar: O proje yola çıktı!
 
Karşıyaka’ya cimnastikte büyük gurur
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erkan SEVİNÇ yazdı... Türkiye keşke İzmir gibi olsa!
Erkan SEVİNÇ yazdı... Türkiye keşke İzmir gibi olsa!
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 6,10 TL, Euro ise 6,82 TL'den işlem görüyor.
Fed'den yarım puanlık faiz indirimi!
Fed, politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 1-1,25 aralığına çekti. ...
 
Kritik enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, şubat ayında ...
Altında 5 kilograma kadar izin çıktı!
Türk vatandaşı olmayan yolcuların bir yılda en fazla 5 kilogram kendilerine ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar 6,18 TL, Euro ise 6,89 TL'den işlem görüyor.
 
Dev spor markası Nike Avrupa'da kepenk kapattı!
Ünlü spor giyim markası Nike, Hollanda’nın Amsterdam şehir merkezinden ...
Vestel yurt dışındaki fabrikasını sattı!
Vestel Elektronik, Polonya'daki dolaylı yüzde 100 iştiraki Vestel Polska ...
Türkiye-Irak arasında ilginç 'virüs' önlemi!
Önemli bir pazar konumundaki Irak'a olan ticaretin, corona virüs nedeniyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva