HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2021 Çarşamba - 09:50

Turizmcilerden ‘120 TL’ yorumu: Kültürel fakirliğe neden oluyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılı müze ve ören yerlerine ait giriş ve Museum Pass Kart ücretlerine yüzde 20 ile yüzde 35 arasında zam yaptı. Bunun sonucunda 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak fiyatlarda Efes Örenyeri'nin fiyatları dikkat çekti. Kişi başı giriş ücretinin 120 lira olması hakkında düşüncelerini dile getiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Ticari noktada biz alınan kararla örtüşüyoruz, arkasındayız ama ikinci noktada kendi vatandaşımızın ziyaret edememesi bizim için bir kültürel fakirliğe neden oluyor. Tam bu noktada ayrılıyoruz” dedi.

Turizmcilerden ‘120 TL’ yorumu: Kültürel fakirliğe neden oluyor!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 20 ile 35 arasında zam yapıldı.

1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak zamlar doğrultusunda en yüksek ücretle Efes Örenyeri’nin giriş fiyatının 120 lira olması özellikle vatandaşların tepkisini topladı. Konu hakkında  değerlendirmelerde bulunan Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu durumun ticari ve sosyal olmak üzere iki yönü olduğunu belirterek, yurt içindeki vatandaşa promosyon veya indirim sağlaması gerektiğini söyledi.

“TL’NİN DÖVİZE KARŞI OLAN KARŞILIĞI UCUZ BİR ÜLKE İMAJINI ARTTIRIYOR”
Başkan İşler, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki ayrı fiyat düzenlemesinin tepki çekeceğini açıklayarak konu hakkında Efes Örenyeri’nin ana ziyaretçilerinin yurt dışı turistler olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“Burada iki tane seçenek var bir tanesi; yurt içinden ayrı fiyat oluşturulması. Eğer siz yurt içi ve yurt dışı diye iki tane ayrı fiyat yaparsanız da bu haksız bir suçlamaya sebebiyet verebilir. Çünkü ülkemizdeki TL’nin dövize karşı olan karşılığı ucuz bir ülke imajını arttırdığı için gelen turistlerin ören yerlerinde yurt içi turistlerden daha fazla bir sayıda olduğunda baktığımızda; TL’nin döviz karşılığında değer kaybetmesinden kaynaklı gelirin telafi edilmesi için döviz baz alınarak fiyatlar arttırıldı. Ana ziyaretçisi o olduğu için. Buradan bakarsak bir ticari düşünce söz konusu ama bunun bir de sosyal yanı var.”

“KÜLTÜREL FAKİRLİĞE NEDEN OLUYOR”
Türkiye’deki yerli turistin zenginlikleri görememe ve bu zenginliklerden feragat etme riski olduğunu söyleyen Başkan İşler, “Tam bu noktada ayrılıyoruz. Birinci noktada ticari noktada biz alınan kararla örtüşüyoruz, arkasındayız ama ikinci karar kendi vatandaşlarımızın kendi ülkemizdeki kültürü tanıyamaması; tarihi, yaşadığı kültürün zenginliklerini, bu medeniyetin güzelliklerini görebilme yaşayabilme, nesillere aktarabilme avantajını kaybediyor. Bu da bizim için bir kültürel fakirliğe neden oluyor. Tam bu noktada ayrılıyoruz” dedi.

“İNDİRİM VE PROMOSYONLARA GİDİLMELİ”
Türkiye içindeki vatandaşların müze ve ören yerlerini ziyaret edebilmesi için yeni bir düzenleme getirilmesi gerektiğini açıklayan Başkan İşler, “Kesin ve net bir şekilde bir takım indirim operasyonları ile Türk vatandaşı olup 4 çocuklu ailelere, öğrencilere, sağlık çalışanlarına, emeklilere gibi bir takım yöntemlerle kendi vatandaşlarımızın ekonomik güçlerinin yeteceği şekliyle, ödeyebileceği rakamlara çekebilecek indirim ve promosyonlara gidilmesi lazım ki üzerinde yaşadıkları toprağın zenginliğini, medeniyetini keşfedebilsinler. Bu konuda biz eleştiriyoruz ancak fiyatların arttırılması ve yabancı turistlerin kendi ülkelerindeki müze girişlerinde çok ciddi bedeller ödüyorlar ve çok kıymetli. Bizim ülkemizde bu büyük zenginliklerin çok ucuza verilmesi de haksızlık olur diye düşünüyorum ama kendi vatandaşlarımız içinde promosyonel ve indirimsel bir takım fırsatlar yaratarak da bu dengeyi kurabilirler. Bu noktada da bunun bir an önce yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 
İtalya'da Etna yanardağı yeniden faaliyete geçti
 
İbrahim Tatlıses'e tazminat davası!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Komedi 17 Şubat 2021 Çarşamba 16:20

Bir zamanlar fiyatlar arttı diye soğan depoları basılıyordu. 120 lira nedir!

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 17 Şubat 2021 Çarşamba 12:23

Alt tarafı 15 euro. Bence çok abartıyorsunuz alın bir keyif çayı için!

Yorumu oyla      2      3  
ST 17 Şubat 2021 Çarşamba 10:17

Düşünün dört kişilik bir aile Efes ören yerine kaç liraya girer. Ayrıca hiçbir ören yerinde giriş yapan izleyicilere tek sayfalık olsun bir Türkçe gezi planı, gezilen yerlerin yeri ve adını gösteren basit bir broşür bile verilmiyor. Çok mu zor bir A4 kağıdına basılmış gezi planını vermek, niye bu kadar basit bir şey düşünülmez.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kafe ve restoran desteği detayları belli oldu
Ciro kaybı desteği, tek seferde ödenmek üzere 2 bin Türk Lirasından az ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bu hale biz nasıl düştük?
Mehmet KARABEL yazdı... Bu hale biz nasıl düştük?
Bitcoin’den tarihi rekor: 50 bin doları geçti!
Dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin, ilk çıktığı günden bu yana en ...
 
Bitcoin'de tarihi rekor: 50 bin doları aştı
Bitcoin bugün yüzde 5 yükselerek ilk kez 50.000 dolarlık psikolojik seviyeyi ...
Türkiye ve Birleşik Krallık arasında önemli işbirliği sinyali
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Türkiye ile Birleşik Krallık'ın, ekonomi, ...
TÜİK Başkanı görevden alındı!
TÜİK Başkanı Muhammed Cahid Şirin görevinden alındı. Yerine başkan yardımcısı ...
 
Mesleği bırakan bırakana… Kantinleri kim işletecek?
Kapalı oldukları 11 aylık süre içinde İzmir'de mesleği bırakan kantinci ...
Dolar, 6 ay sonra ilk kez 7 liranın altını gördü
Son dakika: Dolar, 6 ayın ardından ilk kez 7 liranın altına gerileyerek ...
Piyasalardan haftaya pozitif başlangıç
Küresel piyasalarda, ABD'de hayata geçirilmesi planlanan ekonomik destek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva