HABERLER>POLİTİKA
22 Haziran 2012 Cuma - 08:26

Türeli: “Türk vakıf taşınmazları iade edilmeli”

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na Balkanlardaki Türk vakıf taşınmazların iade edilmemesini sordu.

Türeli: “Türk vakıf taşınmazları iade edilmeli”

İZMİR - Konuya ilişkin Meclis’te soru önergesi veren Türeli, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan devletlerindeki Türk vakıflarına ait taşınmazların ve vakıf eserlerinin adı geçen ülkelerde yaşayan Türk azınlık mensuplarına iade edilmezken ülkemizdeki Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıflarına ait taşınmazların ilgili vakıflara iade edilmesinin karşılıklılık ilkesine uygun olmadığını söyledi.
 
Türeli yaptığı değerlendirmede şu açıklamalara yer verdi:
“Bilindiği üzere Osmanlı döneminde, Balkan yarımadasındaki topraklar üzerinde toplumsal ihtiyaçları karşılamak, fakir ve muhtaçlara yardım etme gibi amaçlarla Türkler tarafından çok sayıda vakıf kurulmuş ve binlerce hayır eseri yaptırılmıştır. Osmanlı Devletinin Balkan yarımadasındaki topraklarını kaybetmesi ile bu vakıflar ve onlara ait araziler, taşınmaz mal ve mülkler ile çok sayıda mimari eserler Balkanlarda yeni kurulmuş bulunan Bulgaristan ve Yunanistan gibi devletlerin sınırları içerisinde kalmışlardır. Hem Osmanlı Döneminde, hem de Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra imzalanmış olan ikili ve çok taraflı anlaşmalar ile, ülkemizdeki Rum ve Bulgar azınlık cemaatlerinin sahip oldukları vakıfların ve vakıf mallarının ve Bulgaristan ve Yunanistan sınırları içerisindeki topraklarda bulunan Türk vakıfları ile bunlara ait mal ve mülklerin karşılıklı olarak korunması kararlaştırılmıştır. Ancak ülkemizdeki Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıfları anlaşmalara uygun olarak korunmuş olmalarına rağmen Bulgaristan ve Yunanistan’daki Türk vakıfları ise maalesef korunmamışlardır.”
 
Pek çok eser yok edildi
Bulgaristan’daki Türk vakıflarının tamamının kapatılarak yok edildiğini savunan Türeli, Türk azınlığın sahip oldukları her türlü arazi, dükkân, mülk ve taşınmaza Bulgaristan Devleti tarafından el konulduğunu, pek çok eserin de yıkılarak yok edildiğini söyledi. Yunanistan’da ise Türk vakıflarının yönetiminin anlaşmalara aykırı olarak Türk azınlığın elinden alınıp Yunan Devleti tarafından atanan kişilerin yönetimlerine bırakıldığını belirten Rahmi Aşkın Türeli söz konusu ülkelerdeki taşınmazların hala Türk vakıflarına iade edilmediğini ifade etti.
 
Türeli şöyle konuştu:
“Balkan ülkelerindeki Türk vakıfları kapatılırken veya yönetimlerine el konulurken ülkemizde bulunan Rum, Bulgar, Ermeni gibi Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıfları faaliyetlerine normal şekilde devam etmişlerdir. AKP iktidarı döneminde kabul edilen ve 27.02.2008 tarihli 26800 sayılı T.C. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “5737 Sayılı Vakıflar Kanununun”   Geçici 11. Maddesi ile ülkemizdeki Hıristiyan azınlıklara ait cemaat vakıflarına 1936 yılı beyannamesinde kayıtlı olan taşınmazlarını geri alma hakkı verilmiştir. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile azınlıklara ait cemaat vakıfları üzerinde hak iddia ettikleri yerlerin mülkiyeti için T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurmuş, çok sayıda taşınmazı kendi adlarına tapuya kayıt ettirmişlerdir. Son olarak, İstanbul’un Şişli ilçe merkezinde yer alan, içerisinde orta ve yükseköğretim kurumlarına ait binaların da bulunduğu 7 adet taşınmaz T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ‘Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfına’verilmiştir. Ülkemizdeki Hıristiyan azınlık cemaatlerine ait vakıfların taşınmazları iade edilirken, Bulgaristan ve Yunanistan’daki Türk vakıflarına ait taşınmazlar oradaki Türk azınlık mensuplarına ve Türk vakıflarına hala iade edilmemektedir.”
 
Milletvekili Türeli’nin Bakan Davutoğlu’na sorduğu o sorular:
1-Bulgaristan ve Yunanistan’daki Türk vakıflarına ait taşınmazlar ve vakıf eserleri adı geçen ülkelerde yaşayan Türk azınlık mensuplarına iade edilmezken, ülkemizdeki Hıristiyan azınlıkların cemaat vakıflarına ait taşınmazların ilgili vakıflara iade edilmesi karşılıklılık ilkesine uygun mudur?
 
2-Karşılıklılık ilkesi gözetilmeden tek taraflı olarak yapılan bu türlü düzenlemeler Türkiye’nin ulusal menfaatlerine uygun mudur?
 
3-Hiçbir karşılık almadan yapılan bu düzenleme sonucunda Bulgaristan ve Yunanistan tarafından el konulmuş veya yok edilmiş olan Türk vakıflarına ait taşınmazların ilgili ülkelerdeki Türk azınlık mensuplarına iade edilmesi için neler yapmaktasınız?
 
4-Bulgaristan ve Yunanistan devletleri Türk azınlık vakıflarına ait taşınmazları iade etmemeye devam etmektedirler. Bu durumda ilgili ülkelere karşı herhangi bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz?
 
5-Türk vakıf eserlerini yok eden ve taşınmazlara el koyan Bulgaristan ve Yunanistan hakkında son 10 yılda Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşları nezdinde herhangi bir girişimde bulundunuz mu?
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Niyazi AkkılıçBb 25 Haziran 2012 Pazartesi 15:52

Balkanoloji/Balkanlarda dil- din kültür tarihi mimari Türk kültür eserlerini araştırma merkezi olarak, özel çalışmalarımla hayli bir mesafe alarak ilerlemiş olsakta tek bir devlet emekli maaşınla gerekenleri yapamamaktayım. 1000dolayında akademik araştırm kitap ve belğelerim resimlerim metin yazı larım arşifimde bulunmaktadır. BU KONUDA DAHA GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPMAK İÇİN istanbulda bize bu konuda bir çalışma merkezi binası verilse bizde kurtulsak ev köşelerinden. BEKLEYORUZ.

Yorumu oyla      19      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomatik vites Erdoğan'a takıldı
AK Parti tarafından torba yasanın içine konulan 'otomatik vitesle ehliyet ...
‘Torba’dan 40 bin öğretmene kadro müjdesi çıktı
TBMM'de kabul edilen “torba teklif”le 40 bin öğretmene kadro müjdesi geldi.
Ve Akay resmen koltukta: Mazbatasını gösterdi
Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı ile görevine dönen AK Parti İzmir İl Başkanı ...
 
AK Parti Gediz’e sırt çevirdi: Komisyona ret!
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in başını çektiği İzmir milletvekillerinin ...
CHP'li gençlerin başkanı İzmir'de iddialı konuştu
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Barbaros Dinçer ve ekibi Manisa ziyaretinden ...
Düzenleme tamam: Kürtajda zaman sınırı değişmedi
AK Parti'nin kürtaj düzenlemesi şekillendi. Üç bakanlığın ortak hazırladığı ...
 
Balbay'dan mektup: Özgürlükte ilk önce İzmir'e sarılacağım
CHP İzmir’in yeni İl Başkanı Ali Engin Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ...
İlk kez açıkladı: Oslo görüşmelerinde yer almadık
BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Murat Karayılan’ın "Oslo görüşmelerinde BDP’liler ...
CHP İzmir’de ‘ilçelere göre’ görev dağılımı
Engin başkanlığında toplanan CHP İzmir İl Yönetim Kurulu, her yönetim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva