HABERLER>POLİTİKA
24 Ağustos 2012 Cuma - 12:06

Türeli: 30 bin dövizzede yardım bekliyor

2007 ve 2008 yıllarında Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden konut kredisi çeken yaklaşık 30 bin dövizzede yardım bekliyor. Yıllardır bu konuda mücadele veren ve 2011 yılında Dövize Endeksli Konut Kredisi Mağdurları Derneği'ni (DÖVDER) kuran mağdurlar, CHP'li Türeli'den destek istediler. Türeli ise konuya ilişkin TBMM'de kanun teklifi vermeye hazırlanıyor.

Türeli: 30 bin dövizzede yardım bekliyor

İZMİR - CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Japon Yeni ve İsviçre Frangı ile borçlanmalarından dolayı mağdur olan dövizzedeleri ziyaret etti. Konuya ilişkin dernek üyelerinden bilgi alan Türeli mağduriyetin giderilmesi için elinden geleni yapacağını belirterek dövizzedelere moral verdi.
 
CHP'li Vekile yaşadıkları sıkıntıları anlatan dernek üyeleri 2007 ve 2008 yıllarında bankaların kendilerini yanlış yönlendirdiğini iddia ederek Türkiye genelinde yaklaşık 30 bin kişinin mağdur edildiğini ifade ettiler. Dernek üyeleri adına açıklamalarda bulunan DÖVDER Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Hasan Ergen çok sayıda ailenin bu borçlar nedeniyle dağıldığını, daha fazla mağduriyetin yaşanmaması için mücadele ettiklerini söyledi.
 
Ergen, "Türk Lirası mortgage kredisi çekmek için bankalara başvurduk. Ancak birçok tüketicinin gelir düzeyinin o günlerde TL mortgage kredisindeki yüksek faizden dolayı düşük kaldığını beyan eden bankalar tüketicileri kaybetmemek adına Japon Yeni ve İsviçre Frangı'na endeksli mortgage kredisini tüketiciye sundular. Ancak bu kredileri tüketiciye sunarken bu para birimlerinin dünyanın en kuvvetli para birimleri olduğunu belirterek yükselmeyeceği veya en fazla yüzde 20-30 civarında yükseleceği konusunda garanti vererek tüketiciyi yanlış yönlendirdiler. Hatta bazı mağdurların hali hazırda TL mortgage kredileri devam ederken bu kredileri kapattırılarak düşük faizli Japon Yeni veya İsviçre Frangı'na endeksli mortgage kredisine geçirildiler. Bu krediler 2007 sonunda verilmeye başlanmış ve yine bankalarca dünyadaki küresel kriz olan 2008 Ekim'inde kaldırılmıştır." dedi.
 
HÜKÜMET SESİMİZİ DUYMUYOR
CHP'li Türeli'nin ziyaretinden dolayı kendisine teşekkür eden Hasan Ergen Hükümet'in bu sorunu bir önce çözmesi gerektiğini söyledi. Çektikleri kredilerin TL kredisine dönüştürülmesi ve aylık taksitlerin, dövize endeksli kredilerin yasaklandığı tarihteki kurdan sabitlenmesini istediklerini belirten Ergen, Borçlar Kanunu'nda yeni yapılacak düzenlemelerle bu mağduriyetin engellenebileceğine inandıklarını ifade etti. Dernek üyelerinden bazıları da söz alarak sıkıntılarını dile getirdi.
 
KONUYU TBMM'YE TAŞIYACAK
DÖVDER üyelerinin yaşadıkları mağduriyetin üzüntü verici olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise konuyu TBMM'ye taşıyacağını ve bu konuda bir kanun teklifi vereceğini söyledi. Hükümetin konuya karşı duyarsız kalmasını da eleştiren Türeli "Mağduriyetin giderilmesi için elimden ne geliyorsa yapacağım. Binlerce ailenin bu dramı yaşaması gerçekten büyük üzüntü veriyor. Yüzde 200'leri aşan mağduriyetler söz konusu. Bir dernek üyesi arkadaşımız kendisinden örnek verdi. 126 bin lira borcu varmış, şu ana kadar 118 bin lira ödemiş, hala 132 bin lira borcu gözüküyormuş. Mağdurların birçoğu barınma hakkını emeğiyle kazanmaya çalışan emekli, memur, öğretmen, işçilerden oluşuyor. Dişinden tırnağından artırdığı birikimlerle konut sahibini olabilmenin hayalini kurmuşlar ve bu yola başvurmuşlar. Sonuçta devlet diğer mağduriyetlerde olduğu gibi dövizzedelere de sahip çıkmalı. Aynı zamanda devlet, vatandaşların hak, çıkar ve hürriyetlerini eşit sayarak ve ayrım gözetmeden koruma ve güvence altına almakla yükümlüdür. Bir başka deyişle, vatandaşlık hakkının korunması da devletin görevidir. Bir milletvekili olarak konunun takipçisi olacağım " dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İzmir 'dağ'a çıkıyor
Yaklaşan yerel seçim öncesi üye yapısını inceleme altına alan muhalefet ...
Cumhurbaşkanı Gül: ABD'nin desteği yetersiz
Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği ...
Tanrıkulu Meclis'i terör önergesi yağmuruna tuttu
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; son günlerde artan terör ...
 
'Tüm okulları imam hatip yapma şansı yakaladık'
AK Parti Milletvekili Ali Boğa, “4+4+4” sistemiyle birlikte bütün okulları ...
Gezisini yarıda kesti, soluğu hastanede aldı
Kulak rahatsızlığının nüksetmesi üzerine Kırgızistan ziyaretini yarıda ...
“Cenazelere katılacak tek parti BDP idi”
Gaziantep'teki cenaze törenine hedef gösterildikleri için katılmadıklarını ...
 
Vekil Sait’ten mülteci kampı spekülasyonlarına nokta!
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, kentte yapımına başlanan, Suriyelilerin ...
Emniyeti suçladı, 6 il için saldırı uyarısı yaptı!
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’dan bombalı saldırıya ilişkin ...
Buldan’dan Bakan Şahin’e küfürlü tweet!
14 Temmuz mitinginde ayağından yaralanan Pervin Buldan’ın hasta yatağında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva