HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2016 Cuma - 21:09

Tunçağ anlattı… İEF’nin yol haritası: Neler değişti, neler değişecek?

‘Gelecek İzmir’de’ sloganıyla yola çıkan 85. İzmir Enternasyonal Fuarı son viraja girerken İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ, dev değişimi ve yol haritasını Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Tunçağ anlattı… İEF’nin yol haritası: Neler değişti, neler değişecek?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından İzmir Enternasyonal Fuarı bu sene 85’inci kez kapılarını açtı.

İzmir Fuarı, geride kalan dönemde organizasyonlardaki eksiklikler, etkinlik takviminin beklentilerin altında kalması ve ticari ilişkilerin istenilen düzeyi yakalayamaması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Bu gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önderliğinde ve İZFAŞ koordinasyonunda fuar için adeta seferberlik ilan edildi. Sinyalleri 84. İEF’de verilen değişim bu yıl kapılarını yepyeni bir yüzle açan fuara büyük ölçüde yansıdı.

Önemli sponsorların da desteği ile İzmir Enternasyonal Fuarı’nı eski günlere kavuşturmak için yapılan titiz çalışmalar sonunda eğlence ve kültür sanatın tavan yaptığı, önemli ticari ilişkilerin gerçekleştiği bir fuar İzmirlilerle buluştu.

İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki değişimi, yeni yol haritasını, beklentileri İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

BİR SENEDE NE DEĞİŞTİ?
Geçtiğimiz yıllardaki organizasyonlarda eleştirilerin hedefi olan İEF’nin bu sene yeniden ayağa kalkması hakkında konuşan Hasan Tunçağ, geçen seneye oranla gerçekleşen büyük değişim hakkında, “Ekip olarak bir sene daha geçirdik. Biz 84. İEF’yi yaparken de değişikliklere gitmiştik. Önceki organizasyonlardaki eleştirilere baktığımızda en çok fuarın sakinliği ile ilgili eleştiriler alıyorduk. Yoksa düzeninden ve olaylardan rahatsız olan olmamıştı. Geçen sene biz bu kabuğu çatlattığımızı söylemiştik. Etkinliği daha azdı, sokakları boştu ama düzenli ve tertipliydi. Biz bu düzen tertibini aldıktan sonra, seyyar satıcıdan kurtardıktan sonra, fuarın alanının tamamını sunduktan sonra, biz bunu o gün 84. İEF’de tartışmaya başlamıştık. Alanları ne kadar verimli kullanacağımızı düşünerek bu güne geldik. Bugün de hala 86. İEF’yi planladığımızı söyleyebilirim. Arkadaşlarımız o kadar heyecanlı ki,  fuardaki eksiklikleri görüyorlar. Katabilecekleri artı değerleri hesaplıyorlar. Hepsinin hisleri, heyecanları aynı... İzmir’deki bu değişimden sadece sizler değil; İZFAŞ ekibi de çok heyecanlı. Umarız bu değişim İzmir’i saracak, Ege’yi saracak, tüm Türkiye’yi saracak ve en son hep söylediğimiz gibi 3 sene içinde uluslararası ölçüde yer alacak” dedi.

İNOVASYON VE TASARIM İEF’NİN ÜST ÇATISI OLACAK
Fuarın bu yılki teması inovasyon hakkında konuşan Tunçağ, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun söylediği bir konu var. ‘İzmir inovasyon ve tasarım kenti olacak’ . Her iki koşul için de rahat yaşayan bir kentte olmak zorundasınız.  Bugün baktığımızda tasarımcıların Milano gibi Verona gibi keyfin yaşanabildiği, Paris gibi Barselona gibi hepsinin içinde olduğu yerler olabildiğini görebiliyorsunuz. Teknolojiye baktığınızda da Silikon Vadisi gibi yerler için Kaliforniya'daki gibi hayatlarını rahat ve keyifli geçirebilecekleri yer ihtiyacından kaynaklanıyor. İzmir her iki potansiyel de karşılayacak bir şehir. Her iki argümanı da sergileyecek bir şehir. Biz bu fuarda sadece inovasyonun değil, tasarımın da burada etkili olduğunu gösterdik. İEF’nin tematik yüzünde inovasyon ve tasarım artık üst çatı kelimeler olarak gelecek. Artık inovatif olmayan ve tasarımdan uzak hiçbir şeyin artık İEF temasında olmaması gerekiyor. Genel olarak fuarda yenilikçiliğin ve tasarımın hissedildiği bir fuar olsun istiyoruz. Şirketler ilk ürünlerini burada halkla buluştursun istiyoruz. O zaman da başkanın da dediği gibi inovasyon ve tasarımın her zaman hissedildiği bir fuar olacak” şeklinde konuştu.

KÜS OLAN ÜLKEDEN İEF’YE PARTNER ÜLKE TALEBİ
İZFAŞ’ın 86. İEF için çalışmaların startını verdiğini ifade eden Tunçağ, 85. İEF’nin uluslararası arenada önemli bir vitrin olduğunu belirtti. 

Önümüzdeki sene Türkiye ile ilişkilerinde sorun yaşayan bir ülkenin, partner ülke sinyalleri verdiğini ifade ederek, “Sürprizlerden çok yenilikçi olan tekrar adımları atan, daha sonra koşması için bu adımları geliştiren, bir fuar olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umuyoruz ki bunu 86. İEF’de bunu gerçekleştireceğiz. Şu an planları aktarmamız mümkün değil. Gerçekleşmesi için bir süre gerekiyor. 86. Fuarda çok güzel gelişmelerden biri yaşanıyor. Uzun süredir küs olduğumuz ülkelerin bir tanesinin büyükelçisi, ülkesinin önümüzdeki sene İEF’nin partner ülkesi olarak görülmesini istediklerini bize şimdiden söyledi” dedi.

BEKLEDİĞİMİZDEN AZ İPTAL ALDIK
Fuar öncesinde kamuoyunda Türkiye genelinde yaşanan terör olayları ve gergin tablo nedeniyle yabancı katılımcıların organizasyonlardan elini çektiğine dair görüşler hakkında konuşan Tunçağ, “Katılımcı boyutu bizim için zor bir boyuttu. Çünkü katılımcı parasını ödeyerek gelmesi gereken, buradaki iş bağlantılarına inanması gereken ve gerçekten güvenliği hisseden firmaların gelmesi gerekirdi. Biz bu konuda beklediğimizden daha az iptal aldık. Ama sonunda en güzel gelişme delegasyonlar kayıpsız bir şekilde buraya geldi. 27 ülkeden 103 delegasyon buraya kayıpsız bir şekilde geldi. Bunların çoğu bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde katılım gerçekleştirdiler” diye konuştu.

TİCARİ GÖRÜŞMELER GELECEĞE YATIRIM OLUYOR
Tunçağ, “Özellikle İzmir Ticaret Odası kanadında çok önemli ticari görüşmeler yapıldığını biliyoruz. Bu görüşmelerin yakında önemli ticari görüşmelerle sonlanacağını biliyoruz. Bu görüşmeler geleceğe yatırım oluyor. Bu sene evet talihsiz olaylar yaşamış olabiliriz. Ama bu böyle sürecek demek değil. Dünyada da birçok olay yaşanıyor. Her şeyin bir şekilde yaşanması ve dönüşmesini sağlamamız gerekiyor. Ticaret bunu gerekiyor. İEF hem ticareti hem de kültür sanatı yaşattığımız bir yer. Bizler ‘keşke olmasaydı’ demek yerine ne yapabiliriz bunu konuşuyoruz. Umuyoruz ki, 86. İEF’de çok çok daha güçlü katılımcıların olmasını istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nın burada katkısı çok büyük... İkili görüşmelerin İzmir’de gerçekleşmesi bu delegasyonun eksiksiz bir şekilde gelmesini sağladı” ifadelerini kullandı. 

BİR ETKİNLİĞE GİDERKEN DİĞERİNİ KAÇIRIYORUZ
Bu sene eğlence ve kültür sanat etkinliklerinin zirve yaptığı fuar programı hakkında konuşan Tunçağ, etkinlik takviminin gelen konukları son derece memnun ettiğini ifade etti.

Tunçağ, “Biz İZFAŞ çalışanları olarak İEF’de sizlerin dolu dolu zaman geçirmesi için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Dönüp fuar ile ilgili memnuniyeti konuklarımıza sorduğumuzda aldığımız yanıt şöyle oluyor; ‘Bir etkinliğe giderken diğerini kaçırıyoruz’ Bu aslında bizim istediğimiz şeydi. Bununla ilgili adımlarımızı atacağımızın sinyallerini vermiştik. Fuara yıllardır gelmeyen İzmirlilerin çoğu bu fuara geldiler. Tiyatro gösterilerinden motosiklet gösterilerine, sinemadan konserlere, caz dinletilerinden sokak gösterilerine kadar birçok etkinliğe gelmeye başladılar. Bunu başaran bir fuar olduğu için tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ZİYARETÇİ KALİTESİ ARTTI
10 günlük dev organizasyon son 3 gününe girerken şimdiye kadar gelen ziyaretçi sayısının beklenenin üstünde olduğunu ifade eden Tunçağ, “Bizim için ziyaretçi konusunda rakamdan çok gelen kitlenin kalitesinin farklılaşması, başka bir kitlenin daha fuara girmesi çok önemliydi. Biz yaptığımız araştırmalarda bu kitlenin çok daha değiştiğini, gencin çok daha fazla arttığını, bu fuarda beklentimizin çok çok üstünde ziyaretçi olduğunu görüyoruz. Bu rakamları fuar sonunda göreceğiz. Bizim için önemli olan sayının değil kalitenin de artmasıydı. Bu zaten fuarın esas amacıydı. İEF’nin esas gücü; her tülü kitleyi, her türlü sınıfı aynı yerlerde eğlendiren, güldüren, düşündüren güce sahip olması.  Bu kitleler aynı anda Hayko Cepkin’le bağırdılar, Kibariye ile eğlendiler, Edip Akbayram’la barış için şarkılar söylediler. Bütün bunların hepsi birlikte yapıldığı zaman güzel… Türkiye’nin gücü de buradan geleceğini düşünüyoruz. İEF bunu başardı. Türkiye’de tekrar birlik içinde olduğunda İEF’yi farklı bir yerde göreceğiz. Uluslararası arenada İzmir’i duyuran, uluslararası arenada ziyaretçileri buraya getiren ve ulusal sanatçıları çim konserinde buraya getirecek bir alan olacak” şeklinde konuştu.

YENİ PROJE KÜLTÜPARK’IN ‘KÜLTÜR-PARK’ OLARAK YAŞAMASINI SAĞLAYACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi tamamlanan ve daha çok yeşil alan içeren yeni Kültürpark Projesi’nin İEF için önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Hasan Tunçağ, “Kültürpark projesi çok önceden kararı alınmış bir proje olduğu için dönüşmüş halinde sergi alanlarının bu kadar çok olması bizim için çok önemli. Hatta fuarların yanında özellikle kongre yapan bir firma olarak bizi mutlu ediyor. Biz zaten İEF’yi yaparken hep aklımızda Kültürpark’ın etkin bir şekilde kullanılması var. İEF 10 gün. İEF bittikten sonra kimse Kültürpark’a gelmeyecekse çok başarılı olmayız. Orada etkinliklerin, aktivitelerin, yeşilin daha çok kullanıldığı bir alan olduğunu hissettirmek esas amaçlarımızdan biri. Bizim için Kültürpark projesinin daha çok yeşili ile daha organize şekli ile daha kolay fuarcılık yapabilme imkanı verecek. Çok daha fazla etkinliği, çok daha fazla yere koyabilme şansı verecek. Kültürpark’ın ‘Kültür – Park’ olarak yaşamasını sağlayacak bir proje olarak görüyoruz. Bizler sadece 10 günlük bir proje düşünmüyoruz. Kongresiyle sergisiyle kullanılacak birçok alanıyla İzmir’e çok daha fazla imkan sunacak” diye konuştu.

ZEKİ MÜREN’İ GETİREMİYORUZ AMA AJDA PEKKAN SAHNEDE
İEF’nin eski günlerini örnek göstererek eleştiri yapanlara gönderme yapan Tunçağ, İEF’yi şimdiye kadar kaçıran İzmirlilere çağrı yaparak, “Bugünde kadar bütün aktiviteleri kaçıranlar çok şey kaçırdı. Ama İEF hala çok fazla etkinliği ile geçmişteki gibi faaliyetlerine devam ediyor. İzmirliler mutlaka etkinlikleri takip etsinler. İzfas.com.tr’ye mutlaka girsinler. Tüm etkinliklerden haberdar olsunlar. Evet Zeki Müren’i getiremiyoruz ama Ajda Pekkan İEF’ye geliyor.  Herkesin dilinde böyle bir yargı vardı. Ajda Pekkan gibi bir süper starın İzmir’de sahne alması bizleri heyecanlandırıyor. Sertab Erener kapanışı yapacak. Athena var. Bunlar sadece çim konserleri. Mogambo başlı başına bir etkinlik. Daha sayamayacağımız bir sürü etkinlik var” ifadelerini kullandı.

BU BİR BAŞLANGIÇ OLACAK
Tunçağ sözlerini şöyle sürdürdü: Bugün İEF esas gücü, birlikte hareket edebilen bir yapıya geldiği için bu hale geldi. Evet bizler çok plan yaptık ama hem ana sponsorumuz Folkart’ın hem inovasyon sponsorumuz Vestel’in çok büyük destekleri ve katkıları oldu. İEF, ülkelerin olduğu genel ticaret fuarlarından, şirketlerin fuarlarda yarışması gereken bir organizasyon oldu. Bu bir başlangıç olacak. Yarın öbür gün umuyoruz ki İEF’nin sponsorluğu için yarışan firmalar olacak. Bununla beraber buraya katılan çok çeşitli hem teknolojik hem de halka birebir  görüşen, firmaların birbirleriyle yarıştığı fuar olacak. Bunun ilk adımı bu umuyoruz gelecek sene çok daha iyi bir fuar olacak. Bütün kültürleri geçmişten beri buluşturan İzmir’de tekrar buluşturmak için  hem Fuar İzmir’de ihtisas fuarlarıyla hem de İEF ile çaba harcıyoruz.”

 
AK Partili Doğan: İhale 1 yıl uzadı, maliyet 2’ye katlandı!
 
İzmir’de jandarmadan jet ‘koyun’ operasyonu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Osman 3 Eylül 2016 Cumartesi 00:16

Bu sene fuarımız gerçekten çok güzel.Hele birbirinden değerli sanatçıların gelmesi sahne alması süper bir şey.Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.Demokrasının kalesi ,Özgürlükler şehri İzmirimize sevgiler.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da hasat zamanı!
Yıllardır üretimi azalan ve 5 yıl önce Bornova Belediyesi’nce oluşturulan ...
İzmir’in büyük dönüşüm projesine tek teklif!
Uzundere’deki büyük dönüşüm projesi için dördüncü kez ihaleye çıkıldı. ...
Dikkat! Tramvay düzenlemesi: O cadde 1 hafta kapalı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapımını sürdürdüğü Konak tramvayı kapsamında ...
 
Başkan’dan İzmir’de çağrı: Sadece 15 dakika!
Teknolojiyle bütünleştirilmiş proje sunumunun 85. İEF'de Pakistan Pavyonu'nda ...
Kocaoğlu’ndan törene damga vuran ‘gizli ajanda’ mesajı!
Pınarbaşı Kültür Merkezi-Cemevi'nin temel atma töreninde konuşan Kocaoğlu: ...
Bornova'da eğitim hamleleri tam gaz!
Bornova Belediyesi’nin İncivak (Cevdet İnci Eğitim Vakfı) işbirliğiyle ...
 
Barışın sesi Gündoğdu'dan yükseldi!
Konak Belediyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. ...
Kılıçdaroğlu'na saldırıda şehit düşen er Karşıyaka'da ölümsüzleşecek!
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na, Artvin’de yapılan suikast girişiminde şehit ...
85.İEF'de Buca izdihamı!
Buca Belediyesi, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın yıldızı oldu. Birbirinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva