HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Nisan 2024 Salı - 13:19

Tugay’dan 'asbestli gemiler’ için net çıkış: Denetim yetkimizi kullanacağız!

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu’nun düzenlediği basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Bir yönetmeliğe ihtiyaç var. Kuru havuz tekniği ile sökümlerin yapılması lazım. Her bir geminin envanterinin açıklanması ile sökümün yapılması gerekiyor. Kontrolsüz gemi sökümünün insanların sağlığını tehdit edecek şekilde devam etmesine izin verilemez. İzmir Büyükşehir ilgili kanun ve yönetmeliklerle görev yapan kurumdur. Ancak çevrede oluşan insan sağlığını etkileyen konular hakkında denetim yapmakla yetkilidir. Bu yetkisini mutlaka kullanacaktır" dedi.

Tugay’dan  asbestli gemiler’ için net çıkış: Denetim yetkimizi kullanacağız!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Geçmişte sık sık gemi söküm tesislerinde yaşanan ‘asbest’ iddiaları ile gündeme gelen Aliağa’da bu kez de İtalya gemilerinin isyanı yaşanıyor.

Daha önce Sao Paulo savaş gemisinin getirileceğinin açıklanmasının ardından kentte oluşan tepki sonrası söküm çalışmaları iptal edilirken, bu kez de İtalya’dan gelecek olan savaş gemileri ve denizaltılarının Aliağa’da sökülecek olması tepki topladı.

Yaşanan gelişmeler sonrası TMMOB, DİSK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı ve Çevre Mühendisi Helil İnay Kınay’ın katılımı ile Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantı ile yaşananlara tepki gösterildi.

İTALYAN ÖLÜM GEMİLERİ İZMİRDE ALİAĞA İÇİN KIRMIZI ALARM!

TUGAY: GÖREVE DAVET EDİYORUM
Düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bugün bir kez daha Aliağa’daki gemi sökümü ve bunun yarattığı çevresel etkileri konuşmak için bir araya geldik. Yakın zamanda maalesef basında çıkan haberlerle öğrendik ki Aliağa’daki gemi söküm tesisine İtalyan gemileri getirilmiş. Bunlarla ilgili  tehlikeli madde envanter raporlarını olup olmadığı bilinmiyor. Bu durum bizlerde de bir tedirginlik yaratıyor. Özellikle inşa edildiği yıllar dikkate alındığında bu gemilerde yüksek miktarda asbest olma ihtimali gözüküyor. Pek çok gemi sökümünde yaşadığı gibi bu gemilerin söküm için başka yere gönderilmemiş olması ve İzmir Aliağa'nın kurban olarak seçilmiş olma ihtimalini yüksek gözüküyor. Geçmiş yıllarda yapılan gemi sökümlerinin sonuçlarının denetlenmediği pek çok raporla ortaya konuldu. Bunlardan biri de İzmir Büyükşehir tarafından hazırlandı.  Bu rapordan sonra bölgedeki kirlilik sorunun sürdürülemez boyuta ulaştığı görülmüştür. Raporda en yeni teknolojiler ve altyapılarına kullanılmasının zorunlu olduğu gösterilmiştir.  Çevre Şehircilik Bakanlığı'na iş birliği başvurusunda bulunulmuş ancak bununla ilgili bir dönüş yapılmamıştır. Burada işletme kurumlarının 1983 yılından önce olduğundan ÇED ruhsatlanmasına bağlı olmadan kurulduğundan, çevre iş sağlığı açısından ihtiyaç duyulan şartlarla mevcut ÇED gerekliliklerine uygun yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bugün her yeni gemi sökümünde yeni bir çevre sorununa yola açan bu alanın bir an önce denetlenebilir ve çevre ve insan sağlığı açısından sorunsuz hale gelebilmesi için tüm ilgili kurumları göreve davet ediyorum” dedi.

KINAY: MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM 
Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, “Yıllarca kentimizde çevre ve halk sağlığı sorunları ile ilgili değerlendirmelerimizi paylaştık. İzmir’de tüm paydaşlarla birlikte kent örgütlenmesini ortaya koyarak sesimizi ve sözümüz büyük. Geldiğimiz noktada  sadece Aliağa bölgesinin değil ülkemizin tamamını etkileyen konular ile ilgili sorunlar yıllardır aynı devam eden sorunlar. Bu kapsamda kamusal ve toplumsal olarak netim, havamızın, suyumuzun ve vatandaşlarımızın sağlığı için üstümüze düşen tüm sorumluluğu yapmaya devam edeceğiz. Yapılan tüm işlemlerin çevre ve halk sağlığına uygun gerçekleştirmesi ve ülkemizin atık çöplüğü haline geldiği sözünün duyulmadığı güne kadar bende mücadeleye devam edeceğim" açıklamasını yaptı. 

TUGAY: YETKİSİNİ KULLANACAKTIR 
Yeniden söz alan ve gerekli çalışmaları yürüteceklerini belirten Başkan Tugay, “Bugün benim mesaimin resmi olarak 2’nci günü. Aliağa ile ilgili oradaki gemi söküm tesisleri ile ilgili bir sorun olduğu çok açık. Burada sorun yok diyecek kimse yoktur. Bunun temel sebebi gemi söküm yönetmeliği devrede olsa bu kadar çok tesissin bu kadar dar alanda vahşi söküm yapılmasına izin vermeyeceği çok açık. Bir yönetmeliğe ihtiyaç var. Kuru havuz tekniği ile sökümlerin yapılması lazım. Her bir geminin envanterinin açıklanması ile sökümün yapılması gerekiyor. Kontrolsüz gemi sökümünün insanların sağlığını tehdit edecek şekilde devam etmesine izin verilemez.  İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili kanun ve yönetmeliklerle görev yapan kurumdur. Ancak çevrede oluşan insan sağlığını etkileyen konular hakkında denetim yapmakla yetkilidir. Bu yetkisini mutlaka kullanacaktır. Bölgede kapsamlı incelemeler yapacak ve hazırlanan raporları kamuoyu ve ilgili makamlarla paylaşılıp gerekli başvurularda bulunulacaktır. Bu sürecin çok hızlı işleyeceğini ifade etmek isterim. Bir doktor olarak insanların sağlığını daha fazla tehlikeye atan olaylar yaşamasını istemiyorum. Şehrimizin meslek odalarının STK’larının aslında hakkında da bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu farkındayız. Bu nedenle başvurular ile bir noktaya gelmeye çalışacağız. Olmadığı halde daha farklı tepkiler oluşacaktır” diye konuştu.

 
Halk Ekmek 5 liraya düştü... Vatandaşlardan Tugay'a teşekkür!
 
Büyükşehir’de ‘yüksek’ gerilim… Özel talimata fren!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serdar Elgün 16 Nisan 2024 Salı 22:15

Senelerdir, kanayan bu yaraya parmak basan siz sayın Başkanları alkışlıyorum ve bizlerin yapmasını istediğiniz bir şey varmı soruyorum?

Yorumu oyla      0      0  
16 Nisan 2024 Salı 14:25

Durduğun kabahat! Bu saate kadar neyi bekledin. Herifler gemiyi parça parça etmiştir.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk Ekmek 5 liraya düştü... Vatandaşlardan Tugay'a teşekkür!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın göreve gelir gelmez ...
Doğaltaşın kalbi İzmir'de atacak!
Bu yıl 29’uncusu düzenlenecek Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri ...
İşçi ve memurlara kötü haber... Gelenek bozulmadı!
Karşıyaka Belediyesi’nde uzun süredir devam eden maaş ve ikramiye problemi ...
 
Torbalı'da 19 müdürlüğe yeni atama
Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, belediyedeki birim ve müdürlüklerde ...
Bornova için birlik olma zamanı!
Bornova protokolü, Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma ...
Bayraklı Belediyesi'nde kriz... Sendika yarın iş bırakıyor!
İşçi çıkarmaların yaşandığı Bayraklı Belediyesi’nde Başkan Önal ile sendika ...
 
Gaziemir’de şenlik zamanı
Gaziemir Belediyesi’nin 20-23 Nisan tarihlerinde düzenleyeceği 26. Gaziemir ...
İZSU'dan kirliliğe ve kaçak deşarja neşter!
İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, Menemen’in Seyrek ve Ahıhıdır Mahallelerinden ...
Mahkeme iptal etmişti… Büyükşehir'de gündem yeni ‘emsal’ önerisi!
Bayraklı ilçesinde deprem sonrası yerel yönetimin emsal artışı getiren ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva