HABERLER>EKONOMİ
19 Haziran 2019 Çarşamba - 11:52

TTO Başkanı Olgun işsizliğe çare formülünü açıkladı!

Ara eleman yönünden sıkıntı yaşadıklarını belirten Başkan Olgun, "Torbalı’da 750 kişinin çalıştığı bir fabrika var, burada 50 kişi beyaz yakalı, 700 kişi ise üretimde çalışıyor. Bizim tüm üniversitelerimiz bu 50 kişiyi yetiştirmek için kuruldu peki fabrikadaki bu 700 kişi için ne yapıyoruz? Meslek liseleri var, buralara da puanı en düşük olan öğrencileri gönderiyoruz. Torbalı’daki lisede metal bölümümüz var. Burada geçtiğimiz yıl 23 kişi başvurdu, mezun sayısı 13. CNC, makine operatörü gibi personele ihtiyacımız 800. Biz bu alanlara çocuklarımızı yönlendiremiyoruz" dedi.

TTO Başkanı Olgun işsizliğe çare formülünü açıkladı!

EGEDESONSÖZ-Torbalı Ticaret odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Sonsöz TV yayınına konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Başkan Olgun, gündeme ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı.  Volkswagen’in İzmir’de açacağı konuşulan fabrika için açıklamalarda bulunan Olgun, fabrikada çalışacak ara eleman bulmakta zorlandıklarını belirtti.

“ÜNİVERSİTELER 750 KİŞİLİK FABRİKANIN 50 KİŞİSİNİ YETİŞTİRİYOR”
Ülkemizdeki genç işsizliğine değinen Başkan olgun, “Gençlerimizin hepsi belli bir eğitimden geçmesine rağmen iş bulmada yetersiz kalıyoruz. Torbalı’da 750 kişinin çalıştığı bir fabrika var, burada 50 kişi beyaz yakalı, 700 kişi ise üretimde çalışıyor. Bizim tüm üniversitelerimiz bu 50 kişiyi yetiştirmek için kuruldu peki fabrikadaki bu 700 kişi için ne yapıyoruz? Meslek liseleri var, buralara da puanı en düşük olan öğrencileri gönderiyoruz. Torbalı’daki lisede metal bölümümüz var. Burada geçtiğimiz yıl 23 kişi başvurdu, mezun sayısı 13. CNC, makine operatörü gibi personele ihtiyacımız 800. Biz bu alanlara çocuklarımızı yönlendiremiyoruz. Benim günümün çoğu iş için gelen insanlarla görüşmekle geçiyor. Gelenlere soruyorum, tıbbi sekreterlik eğitiminden geçtiğini söylüyor. Torbalı’da 3 hastane var, bu işi yapacak en fazla 50 kişi gerekiyor. Ben açıp bir hastane sahibi ile konuştum, hastaneye bu alanda 800 sertifika sahibi işsizin başvurduğu söylendi. 800 kişilik ihtiyacımız olan alanda 13 mezun veriyoruz, 50 kişilik alan için 800 mezun başvuruyor. Bize gelen eleman talep sayısı bir günde 300, iş için ise 500 talep geliyor. Ancak aranan yerlere eleman bulunamıyor.

Binlerce gencimiz şu an kırılıyor işsizlikten, anneleri babaları üzülüyor. Bizim acilen bu soruna yönelik çözüm üretmeliyiz. Odamızın önünde 60 tane fabrikaya stant kurdurduk, iş arayanların hepsini çağırdık gelin görüşün burada dedik ancak bunlar pansuman tedbirler. Ben şimdi metal bölümüne başvuru için bir kampanya yapmayı düşünüyorum çünkü 10 başvurunun altında kalırsa bölüm kapanacak. Bakın tarımda çalışacak eleman yok, üretim yapamıyoruz tarımda, bakın gıda fiyatları ne hale geldi” ifadelerini kullandı.

“BİZİM BİR OTOMOBİL SEVDAMIZ VAR”
Son günlerde Volkswagen’in Türkiye ya da Bulgaristan’a açacağı fabrika için Cumhurbaşkanlığı tarafından Torbalı’nın önerilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Başkan Abdulvahap Olgun, “2 yıl kadar önce ABD Opel’i ile Fransız Citroen’i ile el değiştirdi. Türkiye’nin 3. Büyük otomobil fabrikası idi Torbalı’daki Opel fabrikası. Torbalı 1990 yılında bu büyük fabrikaya sahiplik yaparken 90’lı yılların sonundaki krizle 2000 yılında üretim durdu, sadece yönetim merkezi olarak kullanıldı binalar. Biz Opel’in el değiştirmesiyle iletişim kurmaya başladık, gelin bu arazideki tesisle üretim yapın diye. Daha sonra yerin satılması gündeme geldi, Opel’e dönün çağrısı yaptık. Daha sonra Volkswagen’in Bulgaristan veya Türkiye’de yatırım yapması gündeme gelince bu alan onlar için önerildi ve biz bu kez onlarla iletişime geçip Torbalı’nın yatırım ve ulaşım gibi çeşitli cazibelerini dile getirdik. Daha önce de yerli otomobil söz konusu idi. Bizim bir otomobil sevdamız var” dedi.

“TORBALI GELİŞİMİN KAYNAĞI OTOMOBİL FABRİKASI”
Daha önce bu fabrikanın Torbalı’nın kaderini değiştirdiğini ifade eden Olgun,“Torbalı’daki gelişimin bu otomobil fabrikası olduğunu biliyoruz. Geldiğimiz noktada yerli otomobil için bu konsorsiyum ile Ankara’da toplantılara katıldık ve onlara Torbalı’ya gelmelerini önerdik, faydalarını anlattık. Şu an ne noktadayız, elimizde çok büyük bir artı oluşturdu, Opel kalıyor, orayı Avrupa’nın parça tedarik merkezi olarak kullanacak. Bu Torbalı’da yeniden bir ciddi canlanma oluşturacak. Bizim yaptığımız çalışmalar sonucunda da yüzümüz gülü bir nebze. Burada bir de rekabet var, Volkswagen’e yeni bir çağrı yaptık. Bursa, Kocaeli, Manisa’dan da sesler duyuyoruz ama bizim sahip olduğumuz, hatta Balkanlar dahil, bizim sahip olduğumuz lokasyona sahip hiçbir yer yok. Bakın içinden otoyol, otoban, tren yolu ve hızlı tren geçen bir lokasyon. Havalimanına 15 dakika uzaklıkta, denize limana uzaklığımız 40 dakika. Kemalpaşa’da yapılacak Lojistik Merkezi’ne 40 kilometre uzaklıktayız. İstanbul Otoyolu’na bağlantımız var, hızlı tren projesine bağlantılıyız. Bu yatırımın yapılması için adı geçen hiçbir lokasyonda bu avantajlar yok. Bunlar yatırım yapacakları zaman lokasyona çok önem verirler, biz bu avantajları onların önüne koyduk. Orada hazineye ait 250 dönüm arazinin tahsisi söz konusu, buralar otomobil fabrikası yapmaya uygun. Şu an Opel ve Volkswagen’in gözü Torbalı’da. Biz bunları anlattık ve anlatıyoruz. Torbalı bir değil birkaç otomobil fabrikasına ev sahipliği yapacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

“YER TAHİSİSİ VE VERGİ AVANTAJI SUNABİLİYOR OLMAMIZ LAZIM”
Opel’in yaptığı açıklama ile Türkiye ekonomisine güven ortaya koyduğunu söyleyen Olgun,“Türkiye’de kalma kararı bu açıdan da önemli. Volkswagen Bulgaristan ile Türkiye arasında bir tercih yapacaktır, Cumhurbaşkanlığı burada kendilerine gerekli kolaylıkları sağlıyor. Otomobil yedek parça üretimi de önemli. İzmir’de Mercedes gibi önemli markalara yedek parça üreten fabrikalarımız var. Büyük şirketler Türkiye’yi sadece tüketim aracı olarak görmemeli, yatırımlarını da buraya yapmalı. Büyük şirketlerin hepsinin burada yatırımlarının olması için girişimler yapmamız gerekiyor. Bulgaristan direkt olarak ücretsiz yer tahsisi ve yıllarca vergisiz üretim avantajı sağlayabiliyor. Bizim de bu tür avantajları sunmamız lazım. Bunun için ben Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisinin bu konuda önemli çalışmalarının olduğunu biliyorum. Yatırım herkesin bir yatırım ajandası var, biz bu ajandalarda bir numara olmayı başardık Torbalı olarak. Bu çok önemli bir şey, yarın bu fabrikalar olmazsa başka fabrikalar burada yatırım yapacaklardır” ifadelerini kullandı.

“SİYASET YAPMAK İSTEMİYORUM”
Yerel seçim öncesinde Torbalı Belediye Başkan Aday Adaylığı konusunda açıklamalar yapan Olgun, “Perde arkası ile ilgili ben çok konuşmak istemiyorum. Ben medeni bir şekilde çıktım, görevimden ayrıldım, partime gittim başvuru yaptık, köy köy kahve kahve gezdik, projeleri hazırladık ve 45 gün boyunca çalışmaları yaptık. Bu benim hayatımın 2-3 aylık bir dönemi, o zaman yaptıklarımın hepsi şeffaf ve medeni bir şekildeydi. Herkesle konuştum, herkese kendimi ifade ettim. Partim tarafından tercih edilmediğimde çıktım, ‘biz elimizden geleni yaptık, tercih edilmedik sağlık olsun’ dedik ve konuyu kapattık. Ben bu 2-3 aylık dönemi hayatımın geriye kalanını etkilemesini istemiyorum. Kimse aleyhinde konuşmadım, ne kendi partim ne karşı partimle ilgili. Ben açıkçası siyaset yapmak istemiyorum, ben belediye başkanlığını siyaset üstü bir anlayışla ilçeye hizmet etmek istedim. İş siyasi ayrışmaya girecekse, ötekileştirmeye girecekse, biz orada yokuz. Biz artık oda başkanıyız, her kesimden üyemiz var, herkese eşit olmak durumundayız. Ben inanmadığım işe kalkışma, o günün şartlarında halkta o teveccühü gördüm. Partili ve partisiz o insanlarda insanların bana karşı bir teveccühüne ve inancını gördüm. Adım yürüsün namım yürüsün diye bir şeye ihtiyacım yok, insanların benim hizmet edeceğime yönelik inancı vardı. Ben o sürece güveniyordum, Torbalı insanını tanıyorum. İnsanlarımızın ne istediğini çok iyi tespit etmiştim ama artık bizim bundan sonraki işimiz, Torbalı’da esnafa, tüccara, sanayiciye fayda sağlamak. Bizim siyaset yapan arkadaşlarımız var, bizim şimdi bunlara destek olmamız gerekiyor. Biz bu işe girdik olmadı, artık bu konunun bir devamı yoktur bizim için. Böylelikle bölgemizin kalkınması için mesafe kat edebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

“BÖLGESEL TEŞVİKLERDE MANİSA BİZİM ÖNÜMÜZDE”
Torbalı’ya devlet teşviki açısından gerekli teşvikin verilmediğini ifade eden Olgun, “Biz Torbalı’nın cazibelerini anlatıyoruz ama bölgesel teşvikler açısından çok avantajlı olduğumuzu söyleyemem. Örneğin Manisa, devlet teşvikleri açısından daha önde yer alıyor. İlk olarak ekonomimiz daraldı, üyelerimizin dış pazara açılması için, ihracat birimimiz faaliyete geçti. Ülke pazarlarını araştırıp üyelerimize sunuyoruz. İhracat yol ve yöntemleri için çalışmalar yapıyoruz. Ülkece gençlerimize iş imkanı sağlayamıyoruz. Terör ülkenin en önemli sorunu ancak bazen ekonomi terörün bile önüne geçiyor ki böyle bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

 “ÇOCUKLAR MESLEKİ OLARAK ÖZENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Avrupa’nın genelinde genç nüfus sorunu olduğunu, bizim ise nüfusumuzun yarısının genç olduğunu söyleyen Olgun, “Avrupa işçi göçmenlere bu yüzden kapısını açıyor. Bizim bugün Suriyeliler ile yaşadığımız sorunları Avrupa geçen yıllarda işçi göçmenler ile yaşadı. Eskiden insanlar çocuğunu berbere sanayiye çırak olarak gönderirdi. Herkesin farklı bir işi olabilir ancak bir mesleği olmalı. Yakında tıraş olmak için berber bulmakta zorlanacağız. CNC tornacı bir fabrikada 3 bin 500 ile 4 bin lira maaş ile aranıyor. Almanya’da çalışan herhangi biri sabah 5’te kalkmak zorunda, orada da ulaşım sorunu var. Çalışma saatleri düzenlenebilir, çalışma hakları ile ilgili olarak konuşulabilir. Bizim öncelikli olarak mesleki olarak insanları yetiştirmemiz gerekiyor. Çok çocuğumuz üniversitede okuyor ve insanlar benim yanıma burs için geliyorlar. Anne baba ben okumadım çocuğum okusun diyor, fabrikada çalışıyor. Bunlara plaket vermek lazım, çok güzel bir davranış ama bu çocuklar okuduktan sonra ne olacak. Burada eğitim politikaları da önemli, bu anne babaların gösterdiği özveriyi, okullarda da göstermemiz gerekiyor. Çocukların mesleki anlamda özendirilmesi gerekiyor. Çocuklar bu sorunlarla psikolojik sorunlar yaşıyor” dedi.

“HERKES SPORA DESTEK OLMALI”
Torbalı’da spora da önem verildiğini belirten Olgun, “Torbalı’da son olarak Göztepe’ye bir altyapı tesisleri verildi. Torbalı gerçekten sanayi gelişimi ile öne çıkıyor ancak ilçedeki gençlerimizin kötü alışkanlıklara yönlenmemesi için spora yönlendirilmesi gerekiyor. Torbalı sporda köklü bir kent, spora destek olmamız gerekiyor. Torbalıspor’da da bir sıkıntı var, kimse yönetimine talip olmuyor. Biz sporu ve sanayisi ile entegre olmuş örnek bir kent olmak istiyoruz. Ben herkesin spora destek olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

“ACİL OLARAK REFORMLARA İHTİYACIMIZ VAR”
Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar yönünde de değerlendirmelerde bulunan Olgun, “Dövizde bir istikrarsızlık söz konusu, krizi tetikleyen de bu olmuştu. Böylece hammadde alımını da bu etkiledi. Sanayide maliyet girdikleri gittikçe arttı. Finansmana da erişim oldukça zorlaştı. Şu anda tüm işletmelerin en büyük giderleri arasında finansman giderleri yer almaya başladı. Bunlar bizim yaşadığımız en büyük sıkıntılar. Ayrıca bir de tahsilat sıkıntısı oluştu. Biliyorsunuz inşaat sektörü tüm sektörleri tetikleyen bir alan. Yoğun işten çıkarmaların yaşandığı işletmelerimiz de oldu. Dışarıdan kaynağa ihtiyacımız var, sadece iç kaynaklar ile bunu çözemeyiz. Dışarıdan yatırım gelmesi gerekiyor. Volkswagen gibi yatırımları gerçekten bir şekilde ülkemize çekmemiz gerekiyor. Bunların hepsi can suyu olacaktır bunun için bizim bir an önce siyasi gündemi geride bırakmamız gerekiyor. Bu önümüzdeki seçimsiz 4 yıllık süreçte, tüm kurumlarımızla reformlara ihtiyacımız var. Geride kalan seçimlerin tümü ekonomiye bir sekte vurdu, patlamalar, darbe girişimi, hendekler gibi sorunları hepsi ekonomimizi aşındıra aşındıra bu hale geldi. Programa başlarken otomobil ile başladık. Bizim bu otomobilleri şu an üretebiliyor olmamız gerekiyor. Bakın önümüzdeki telefonları üretebilmemiz gerekiyor. Bakın ABD Başkanı Trump bir tweet ile ülke ekonomimizi çalkalıyor. Aynı Trump Almanya hakkında da benze tweetler atıyor ama onlar gülüp geçebiliyor, çünkü ekonomileri güçlü” ifadelerini kullandı.

 
Yaz tatili için obeziteye uyarısı!
 
Suç makinesi Turgutlu'da yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY'nin ilk 'rüya uçağı' uçuşa hazırlanıyor
Türk Hava Yolları'nın (THY) 'rüya uçak' olarak adlandırılan ilk Boeing ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Döviz kurları dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin para politikasında ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar/TL, haber ve veri akışının yoğun olduğu haftanın ilk gününde iki ...
 
Hanzade ÜNUZ sordu... Kemal ZORLU yanıtladı: Çılgınca sevdim, aşkım bitti
Hanzade ÜNUZ sordu... Kemal Zorlu yanıtladı: Çılgınca sevdim, aşkım bitti
Mayıs ayı bütçe açığı belli oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mayıs 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını ...
Merkez Bankası'ndan 'likidite' hamlesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Yapıcı bankalara açık ...
 
Kritik işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu Mart ayına ilişkin işsizlik rakamını duyurdu. ...
Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler
Dolar/TL'de İstanbul seçimlerinin yapılacağı 17 Haziran haftasında piyasalar ...
BDDK'dan 'suç duyurusu' yalanlaması
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, aralarında bankacı ve sanatçılarında ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva