HABERLER>GÜNCEL
18 Eylül 2017 Pazartesi - 12:52

Trafik kazası haberlerine 10 maddelik ilkeler listesi

Trafik kazası haberlerinin sunumunda izlenecek yayım ilkeleri belirlendi.

Trafik kazası haberlerine 10 maddelik ilkeler listesi

Trafik kazası haberlerinin sunumunda izlenecek yayım ilkeleri belirlendi. Trafik kazalarının önlemesine katkı sağlamak ve haberlerin sunumunda farklı yaklaşımları ortadan kaldırmak amacıyla ilk defa kaleme alınan ilkeler 10 maddeden oluşuyor.

Belirlenen ilkelere göre, kaza haberlerinde kamu yararı esas alınacak, hayatını kaybeden ya da yaralananların isimleri, yakınlarının öğrendiğine emin olunmadan haber metinlerinde yer almayacak.

Ayrıca artık kazaya karışan otobüs şirketlerinin isimleri de haber metinlerinde yer alacak, fotoğraf ve görüntülerde de firma isimleri gizlenmeyecek.

Yargıtay içtihatları tarandı

İlkelerin belirlenmesi için kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, şunları söyledi:

“Öteden beri trafik kazalarında firma isimlerine yer verilmiyor, görsellerde buzlama yapılıyordu. Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 4. Maddesi’nde ‘karayollarında yolcu taşımacılığı yapan otobüs ve benzeri taşıtların karışmış olduğu ölümlü trafik kazası sonuçlarının; kusurlu araç veya araçları kullanan sürücü ve araca ait plaka numaraları ile birlikte otobüs işleticisi teşebbüsün unvanının, televizyon ve basın organları aracılığı ile kamuoyuna görüntülü ve yazılı olarak, kusur oranlarından söz edilmeksizin ilanı, sırrın ifşaı ve ticari itibarın ihlali sayılmaz’ ifadesi yer alıyordu. Olay anında kusur oranı belirlenemeyeceği için kazaya karışan firma isimlerine hiçbir medya organı yer vermiyordu. Konuyla ilgili Faruk Bildirici Bey’in girişimi sonrası başlattığımız çalışma esnasında birçok görüşmeler ve kaynak taramaları gerçekleştirildi, Yargıtay içtihatları tarandı. Hukuk İşleri Müdürümüz Arıman, akademisyenlerden görüşler aldı. Konuyu hukukun çeşitli alanlarındaki uzmanlarla tartıştık. Tüm bu görüşmeler sonrası 10 maddelik ilkeler kaleme alındı.”

BirGün'den destek

Trafik kazası haberlerinin sunumuyla ilgili ilkeler hakkında, medya kuruluşlarının yöneticilerine bilgi verildi.

Bilgilendirilen TRT, A Haber, Akşam, BirGün, CNN Türk, Cumhuriyet, Daily Sabah, DHA, Habertürk gazetesi, Habertürk TV, Halk TV, Hürriyet Daily News, Kanal D, Kanal 7, Milliyet, NTV, Posta, Sabah, Sözcü, Star, Tvnet, Ülke TV, Vatan, Yeni Şafak ilkeleri uygulayacaklarını belirterek, çalışmaya destek verdiler.

"Trafik Kazası Haberleri Yazım Kılavuzu"ndaki 10 ilke...

1- Trafik kazası haberlerinde kamu yararı esas alınır; yansız, nesnel ve yalın bir dil kullanılır; sansasyonel, peşin hüküm içeren ifadelerden kaçınılır.

2- Ölümlü kazaya karışan taşıtın/otobüs firmasının adı, firma ya da sürücüyü suçlamadan; kazanın oluş şekli ile ilgili kesin ifadeler kullanmadan yazılır. Fotoğraf ve görüntülerde firma ismi ve plaka buzlanmaz.

3- Kazaya karışan taşıt/otobüs sürücülerinin kusur oranı yazılmaz; bu konuda yorum yapılmaz.

4- Kazaya karışan taşıt/otobüs firmasının yetkililerinin kazayla ilgili görüşüne başvurulur; varsa açıklamalarına haberde mutlaka yer verilir.

5- Görgü tanıkları ya da yolcuların kazanın oluş şekliyle ilgili tanıklıkları nesnel bir dille ve iddia olarak verilir. Abartılı, suçlayıcı ifadeler haberde kullanılmaz.

6- Kaza haberlerinde kaynağı belirsiz açıklama ya da demeç kullanılmaz. Yetkililerin açıklama ya da demeçlerine isim ve unvanlarıyla birlikte yer verilir.

7- Trafik raporu ve kazayla ilgili diğer belgeler de takip edilerek haber yapılır.

8- Trafik kazalarında yaşamını yitiren ya da yaralananların isimleri, yakınlarının öğrendiğinden emin olunmadan haber yapılmaz.

9- Trafik kazası haberlerinde kanlı ve insan onurunu zedeleyici fotoğraf ve görüntü kullanılmaz. Ölülerin yakın plan fotoğraflarına yer verilmez; uzak plan fotoğraflarda yüzler mutlaka buzlanır.

10- Trafik kazası haberlerinde firmalar ile yetkililerin kazaları engelleyecek önlemler almalarını sağlamaya ve toplumu kazalara karşı bilinçlendirmeye özen gösterilir. Eğitici, öğretici uzman görüşlerine de haberlerde yer verilir.(Birgün)

 
Bergama'ya yüzme havuzu müjdesi
 
Referandum öncesi gerilimi artıran gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriyelilerin yüzünü güldüren iflas!
Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde, Süt Sığırcılığı Tesisi, iflas etti. ...
İzmir'de jandarmadan servislere denetim
İzmir'de 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılının başlamasıyla birlikte kent ...
Mardin'den acı haber geldi: 1 şehit
Mardin’ in Nusaybin ilçesi Çalıköyü mahallesinde devam eden operasyonlarda 1 uzman çavuş şehit oldu.
 
Tatil cenneti bu halde... Göz gözü görmüyor
Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan çöplük yangını ...
MEB Müsteşarı açıkladı! TEOG'un yerine o sistem geliyor
MEB müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili olarak "Sınavsız ...
Patlayan parfüm şişesi bu hale getirdi
Erzurum’un Karayazı İlçesi’nde oturan 11 yaşındaki Vedat Arslan, çöp atmak ...
 
Habur Sınır Kapısı'nda askeri tatbikat!
Genelkurmay Başkanlığından, Silopi-Habur bölgesinde tatbikat başlatıldığı, ...
Ders zili çalıyor: 18 milyon öğrenci...
Okullar bugün açılıyor. 18 milyon yakın öğrenci dersi başı yapacak. Bu ...
Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı... Mahkeme kararını verdi!
İzmir'de kaldırımda duran köpeğe yoldan geçtiği sırada tekme atan şahsın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva