HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2019 Salı - 10:36

Torbalı'da 'tarihi' destek

Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti kazı ekibiyle protokol imzalayıp, maddi destekte bulundu.

Torbalı da  tarihi  destek

Torbalı Belediyesi, geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Metropolis Antik Kenti’nin toprak altında kalmış köklü tarihini gün yüzüne çıkarabilmek amacıyla, arkeolojik kazı alanlarındaki çalışmalara desteğini sürdürüyor.

Torbalı’nın yerel tarihine verdiği önemle bilinen ve bugüne kadar tarihi anlamda önemli işlere imza atan Torbalı Belediyesi, "kazı sponsorluğuna" 2019 yılında da devam edecek. Daha önce de kazı çalışmalarına destek veren ve Torbalı tarihi için ilçeye bir de Kent Arşivi kazandıran Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, “Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarını destekliyoruz. İlçe tarihimiz adına her geçen yıl önemli eserlerin gün yüzüne çıktığı bu çalışmalara her zaman da destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE PROTOKOL İMZALADI
Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında bir tepenin üzerinde yer alan ve "Ana Tanrıça Kenti" anlamına gelen Metropolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Antik Kent içerisinde sürdürülen arkeolojik araştırma ve kazıların 29. yılına girdi. 1990 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Celal Bayar Üniversitesi adına sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı ekibi tarafından yürütülüyor. Kazılar kent yaşamı hakkında bilgilerin alınacağı kamu yapıları ve sivil alanlar üzerinde sürdürülürken kazı ekibine bir destek de Torbalı Belediyesi’nden geldi. Belediye bu yıl yapımı devam eden kazı çalışmaları için maddi destekte bulunacağını açıkladı. Bunun için taraflar arasında bir de protokol imzalandı.

METROPOLİS ANA TANRIÇA KENTİ
İzmir şehir merkezine 40, Efes Antik Kenti'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen Metropolis'in ilk yerleşimi, günümüzden 5000 yıl önce Erken Tunç Çağı'nda Akropol'de kurulmuştur. Yoğun bir etkinliğin gözlendiği Helenistik dönemde, surlarla çevrilmiş, Tiyatro, Stoa, Bouleuterion (Meclis Binası) gibi anıtsal kamu binaları yapılmıştır. Roma Dönemi'nde de gelişmesini sürdüren kentin ekonomisi, sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı değil, aynı zamanda İzmir-Efes yolu üzerinde olmasından dolayı, ticaret ve gümrük en önemli gelir kaynağıydı. Bu dönemde, özellikle kentin doğu yamaçlarında, imparatorluk geleneğine uygun zengin evleri, atölyeler, dükkanlar, Hamam ve Gymnasium yapıları inşa edilmiştir. Bizans Dönemi'nde Piskoposluk Merkezi olan kent, imparatorluğun durumuyla bağlantılı olarak gerilemeye başlamıştır. 14. yüzyılda, Türk akınlarına karşı yapılan kale, antik yapıların üzerinde yer almaktadır. 15. yüzyıldan sonra, yerleşim terkedilmiş ve Torbalı Ovası'na taşınmıştır.

 
İki asırlık gelenek Buca'da yaşatılıyor
 
Çeşme'de çini zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki asırlık gelenek Buca'da yaşatılıyor
Öz kültürlerinden biri olan atlı sporlarla ilgili geleneği geleceğe taşıyan ...
Bayraklılı çocuklar deniz müzesini gezdi
Bayraklı Belediyesi, tarafından düzenlenen gezi programı kapsamında kültür ...
Karşıyaka'da toplu sözleşme sevinci
Karşıyaka Belediyesi’nde görev yapan memurlara yüzde 15 oranında zammı ...
 
Başkan İduğ'dan yeni atama kararları!
Bornova Belediye Başkanı İduğ, kurum içinde gerçekleştirdiği atamalara ...
Fatih YAPAR yazdı... Buca'ya metro niye gitmiyor?
Fatih YAPAR yazdı... Buca'ya metro niye gitmiyor?
Başkan Oran: Çeşme'yi dünya kenti yapacağız
Ege İhracatçıları Birliği (EİB) Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve ...
 
Büyükşehir’de gündem toplumsal cinsiyet eşitliği: Logo ve eğitim için düğmeye basıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ...
Bornova'da muhtarlar zirvesi
İlçede görev yapan 45 mahalle muhtarıyla bir araya gelen Bornova Belediye ...
Çiğli'de STK buluşması
Katılımcı ve toplumcu belediyecilik anlayışının benimsendiği Çiğli Belediyesi’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva